Šalies darželinukams rodys, kaip auginami vaisiai ir daržovės

Darželinukai iš visos Lietuvos kitąmet turės galimybę iš arti susipažinti su šalyje auginamais vaisiais ir daržovėmis, jų keliu nuo daržo ar sodo iki parduotuvių lentynų. Tokią galimybę mažieji turės prekybos tinklui IKI tęsiant šiemet rugsėjį startavusią „Sodinčiaus“ iniciatyvą, kuria siekiama padėti vaikams „susidraugauti“ su vaisiais ir daržovėmis, ugdyti jų sveikos mitybos įpročius, šviesti darželinukus apie organizmui naudingus maisto produktus.

Kai vaikai iš arti pamato daržovių auginimo procesą, gali patys nuskinti pomidorą ar obuolį, juos lengviau sudominti valgyti daržoves.<br>123rf nuotr.
Kai vaikai iš arti pamato daržovių auginimo procesą, gali patys nuskinti pomidorą ar obuolį, juos lengviau sudominti valgyti daržoves.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2016, 8:19 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 6:23 PM

Lietuvos darželius jau pasiekė ir prekybos tinklo maisto ekspertų kartu su ikimokyklinio ugdymo pedagogais ir vaikų psichiatru Linu Slušniu parengta speciali darželinukų sveikos mitybos ugdymo programa. Kartu prasidėjo ir darželių registracija pažintinėms vaikų ekskursijoms į šalies ūkius.

Iš viso projekto internetiniame puslapyje jau užsiregistravo daugiau nei 100 vaikų darželių, norinčių supažindinti savo auklėtinius su vaisių ir daržovių pasauliu.

„Susidomėjimas „Sodinčiaus“ projektu ir galimybe iš arti parodyti vaikams, kaip auga vaisiai bei daržovės, iš kur jie atkeliauja, yra išties didelis. Sulaukiame gausybės užklausų iš darželių visoje šalyje – domimasi tiek konkrečiai ekskursijų galimybėmis, tiek „Sodinčiaus“ programa bendrai. Darželiai tikrai palaiko idėją“, – sako prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

Vaikų ekskursijos į įvairius šalies ūkius pradėtos organizuoti dar rudens pradžioje. Iš viso šiemet dešimtys vaikų iš visos Lietuvos aplankė keturis skirtingų vaisų, daržovių ir salotų ūkių.

„Mūsų mažiesiems išvyka į salotų ir prieskoninių žolelių ūkį Šalčininkų rajone išties paliko didelį įspūdį. Jie ne tik pamatė, kaip auginami tam tikri maistiniai augalai, galiausiai atsiduriantys ant pietų stalo, bet ir sužinojo daug įdomių dalykų.

Daugelis dar ilgai po išvykos kalbėjo apie ją, klausinėjo, ar šiandien kartu su maistu bus patiekta, pavyzdžiui, špinatų, kuriuos savo akimis matė auginant“, – sako vaikų lopšelio-darželio „Smalsučiai“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui Janina Motiekaitienė.

Anot J.Moteikaitienės, iš arti pamatyti, kas gi iš tiesų yra daržovės ir iš kur jos atsiranda, vaikams yra labai naudinga, kadangi, kaip parodė mažųjų žinių patikrinimai, šio suvokimo dar trūksta.

B.Čaikauskaitės teigimu, viena priežasčių, kodėl vaikai šiandien valgo per mažai daržovių ir vaisių, yra ta, kad šiuolaikiniams mažyliams šie maisto produktai atrodo tolimi, nepažįstami, jiems trūksta artimesnio ryšio su sodu ar daržu.

„Šiemet organizuotos pažintinės vaikų ekskursijos į įvairius ūkius iš tiesų pasiteisino – darželių, su kuriais bendradarbiavome, pedagogai pripažino, kad sudominti vaikus daržovių ar vaisių užauginimo istorijomis yra nelengva, tačiau kai jie patys iš arti pamato visą procesą, gali savomis rankomis nuskinti pomidorą ar obuolį, išgirsti įdomių faktų apie juos iš daržovių auginimu užsiimančių žmonių, darželinukų susidomėjimą sužadinti tampa daug lengviau“, – sako B.Čaikauskaitė.

Anot prekybos tinklo atstovės, kitais metais ne tik bus tęsiamos darželinukų ekskursijos ir bendradarbiavimas su vaikų darželiais, bet taip pat ketinama įgyvendinti ir daugiau sveikesnei vaikų mitybai skatinti skirtų idėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.