Savaitgalio meniu iš Filadelfijos

„Nebūtina visiems laikams atsisakyti maisto įvairovės. Kur kas svarbiau, kad produktai, iš kurių ruošiate maistą, būtų švieži, kokybiški ir ekologiški“, – sako Niujorke ir Filadelfijoje gyvenanti mados industrijos atstovė Ina Bartkus (53 m.). Be to, iš gerų produktų beveik neįmanoma padaryti neskanaus patiekalo, rašo žurnalas „Stilius“.

Inai Bartkus labai svarbu, kad produktai būtų švieži.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Inai Bartkus labai svarbu, kad produktai būtų švieži.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Graikiška daržovių musaka.<br>„123rf.com“ nuotr.
Graikiška daržovių musaka.<br>„123rf.com“ nuotr.
„Grikiai paruošia skonio receptorius savaitgalio ar švenčių puotoms. Mes grikių košę mėgstame pagardinti sviestu, o užsigeriame stikline nepasterizuoto pieno“, – sako Ina.
„Grikiai paruošia skonio receptorius savaitgalio ar švenčių puotoms. Mes grikių košę mėgstame pagardinti sviestu, o užsigeriame stikline nepasterizuoto pieno“, – sako Ina.
Šeštadieniais ant pusryčių stalo šalia chalos Ina deda pačios virtą persikų uogienę, papjausto nepasterizuoto pieno sūrio.
Šeštadieniais ant pusryčių stalo šalia chalos Ina deda pačios virtą persikų uogienę, papjausto nepasterizuoto pieno sūrio.
Moliūgų sriuba.
Moliūgų sriuba.
Daugiau nuotraukų (5)

Toma Pagojūtė, „Stilius“

Nov 25, 2016, 2:59 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 3:00 AM

Pasakojimą apie savo maisto racioną Ina pradeda nuo chalos – kiaušiniais pagardintos pynutės formos žydų duonos, dažniausiai kepamos religinių švenčių proga. Trys pynutės vijos reiškia tiesą, taiką ir teisingumą, o ant viršaus pabarstytos aguonos – dangiškąją maną.

„Chalą prieš porą mėnesių atradau mažutėje kepyklėlėje Filadelfijoje. Kepyklėlė tokia maža, kad jei ne gatvėje sklindantis kepinių kvapas, būčiau praėjusi. Viduje mane pasitiko Tova, mažutė apskrita moteriškė didelėmis spindinčiomis akimis“, – apie savo pažintį su Tova ir jos kepta chala pasakoja Ina. Žydišką duoną šeštadienio pusryčiams ji perka kiekvieną penktadienį.

Šeštadieniais ant pusryčių stalo šalia chalos Ina deda pačios virtą persikų uogienę. Ką tik nuskintus persikus ji perka seniausiame JAV turguje „Reading Terminal Market“, kuris Filadelfijoje veikia jau 125 metus.

Namie persikus išverda kartu su cinamonu, Kajeno paprikomis, ciberžolėmis ir cheresu. Lėkštėje šalia chalos ir persikų uogienės Ina papjausto ir nepasterizuoto pieno sūrio, kurį perka nedidelėje sūrio krautuvėlėje tame pačiame turguje. Pusryčius vainikuoja kava – būtinai ekologiška, dažniausiai iš Balio salos.

Inai ir jos vyrui, garsiam Niujorko dailininkui Ray Bartkui, itin svarbu, kaip maistas patiektas. „Nors prie stalo dažniausiai sėdame dviese, indai primena mums po visą pasaulį pasklidusius artimuosius ir draugus“, – sako Ina.

Keraminę lėkštę, kurioje serviruojama chala, prieš dvidešimt metų sukūrė jų sūnus Kristijonas, o sūriams skirtą indą padovanojo draugė iš Olandijos.

Dažnai pusryčiams šeima renkasi grikių košę. „Ši košė – itin sveikas pusryčių maistas. Grikiai paruošia skonio receptorius savaitgalio ar švenčių puotoms. Mes grikių košę mėgstame pagardinti sviestu, o užsigeriame stikline nepasterizuoto pieno“, – sako Ina.

Savaitgalio pietums Ina rekomenduoja moliūgų sriubą ir graikišką daržovių musaką, kurios receptą rado mažų Amerikos fermų receptų knygoje.

Moliūgų sriuba

Moliūgus Ina iškepa orkaitėje. Ji sako, kad geriausia į kepimo skardą įdėti visą moliūgą ar keletą jų, nelygu moliūgų dydis. Kepti iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštės.

Aliejuje pakepinti plonais griežinėliais supjaustytus porus, susmulkintus svogūnus, imbierą.

Išskaptuoti iškeptą moliūgą, išimti sėklas, supjaustyti ir sudėti į didesnį puodą kartu su pakepintais svogūnais, porais ir imbieru. Tuomet įpilti šlakelį vandens ir uždengus valandą troškinti.

Kol moliūgas troškinasi, Ina verda daržovių sultinį. Jam reikia morkų, pomidoro, poros svogūnų, ryšelio petražolių lapų, petražolės šaknies, gelsvių, krapų, laurų lapų, juodųjų ir aštriųjų pipirų, druskos.

Moliūgų troškinį Ina sutrina trintuve, praskiedžia daržovių sultiniu, pagardina gabalėliu sviesto. Prieš patiekdama užbarsto saulėgrąžų arba moliūgų sėklų.

Graikiška daržovių musaka

Reikės:

* Alyvuogių aliejaus

* Šviežiai maltų juodųjų pipirų

* 2 vidutinio dydžio nuluptų ir apvaliomis riekėmis supjaustytų baklažanų

* 4 smulkiai supjaustytų svogūnų

* 3 susmulkintų česnakų skiltelių

* 1 valgomojo šaukšto nesūdyto sviesto

* 2 plonais apvaliais griežinėliais supjaustytų bulvių

* 110 gramų sutrupinto ožkos sūrio

* Pusės arbatinio šaukštelio susmulkintų šviežių ar džiovintų raudonėlių

* Pusės arbatinio šaukštelio druskos

* 1 arbatinio šaukštelio aštraus prieskonių mišinio „garam masala“

* 2 vidutinio dydžio apvaliomis riekėmis supjaustytų pomidorų

* Pusės stiklinės neriebaus natūralaus jogurto

* 2 arbatinių šaukštelių susmulkintų šviežių petražolių

* Ketvirtadalio arbatinio šaukštelio citrinos sulčių

Eiga:

Keptuvėje įkaitinti aliejų ir juoduosius pipirus. Į keptuvę sudėti baklažanų riekes, kepti kiekvieną pusę maždaug po tris minutes. Iškepusius baklažanus sudėti į kitą indą.

Toje pačioje keptuvėje porą minučių troškinti svogūnus ir česnaką.

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Kepimo indą ištepti sviestu, iškloti bulvių griežinėliais, pabarstyti juos raudonėliais, druska ir pipirais. Tuomet sudėti dalį baklažanų, pabarstyti juos masala ir puse kiekio ožkos sūrio. Ant baklažanų kloti sluoksnį pomidorų, apdėti troškintais svogūnais ir česnakais. Viską pakartoti dar kartą ta pačia eilės tvarka – bulvės, raudonėliai, druska, pipirai, baklažanai, masala, sūris, pomidorai, svogūnų ir česnakų mišinys. Kepti neuždengtą apie 45 minutes arba kol iškeps bulvės.

Kol kepa daržovės, Ina paruošia jogurto padažą – išmaišo jogurtą su smulkintomis petražolėmis ir citrinų sultimis. Kol kepa musaka, jogurto padažą rekomenduojama atšaldyti.

Daržovių musaką patiekti aplietą jogurto padažu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.