Dievų maistu vadinamus vaisius verta valgyti ne tik dėl gero skonio

Nuo rugsėjo iki gruodžio parduotuvių lentynas nugula oranžiniai medaus skonio persimonai – daugiausia jų būna lapkritį.

Visiškai prinokusio persimono minkštimas yra švelnus, kreminis, beveik želatininis. Todėl jį valgyti galima šaukšteliu.<br> 123rf.com nuotr.
Visiškai prinokusio persimono minkštimas yra švelnus, kreminis, beveik želatininis. Todėl jį valgyti galima šaukšteliu.<br> 123rf.com nuotr.
Persimonams oranžinę spalvą suteikia kriptoksantinas.<br> 123rf.com nuotr.
Persimonams oranžinę spalvą suteikia kriptoksantinas.<br> 123rf.com nuotr.
Visiškai prinokę persimonai yra minkšti spustelėjus, labai saldūs, kreminės struktūros. Paprasčiausiai perpjaukite tokį vaisių per pusę ir minkštimą kabinkite šaukštu. <br> 123rf.com nuotr.
Visiškai prinokę persimonai yra minkšti spustelėjus, labai saldūs, kreminės struktūros. Paprasčiausiai perpjaukite tokį vaisių per pusę ir minkštimą kabinkite šaukštu. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 23, 2017, 8:04 AM

Jūs turbūt jau spėjote pamėgti šiuos gardžius vaisius, ir ne be reikalo. Sužinoję apie persimonų ypatybes ir naudą, jų užsinorėsite dar labiau.

Parudavęs, bet nesugedęs

Persimonai kilę iš Kinijos, ten vadinami Rytų obuoliais. Iš Kinijos jie pateko į Japoniją ir tapo svarbia japonų virtuvės dalimi, o vėliau pasklido po visą pasaulį.

Dievų maistu vadinamo visiškai prinokusio persimono minkštimas yra švelnus, kreminis, beveik želatininis.

Prinokęs persimonas yra labai saldus, medaus skonio. Kai kurios minkštimo dalys gali paruduoti, tačiau tai nereiškia, kad jis sugedo. Rudumą suteikia cukrus, esantis vaisiuje.

Vaisiaus forma gali būti įvairi: apskritimo, gilės, plokščia ar net beveik keturkampė. Spalva skiriasi nuo šviesiai geltonai oranžinės iki tamsiai oranžinės, pereinančios į raudonumą.

Priklausomai nuo rūšies persimonai gali būti ir skirtingų matmenų: nuo mažo apelsino iki didelio greipfruto dydžio.

Iš persimonų sultys dažniausiai nespaudžiamos, jie valgomi sveiki, panašiai kaip mangai, dedami į salotas, desertus arba sutrinami kokteiliams.

Persimonuose gausu ląstelienos, jie skanūs ir maistingi.

Kada persimonai prinokę?

Persimonai būna prinokę, kai juos galima nesunkiai spustelėti.

Jeigu vaisius kietas, jis dar neprinokęs ir jų nereikėtų valgyti, įspėja interneto puslapis „Juicing For Health“.

Visiškai prinokę persimonai yra minkšti spustelėjus, labai saldūs, kreminės struktūros. Paprasčiausiai perpjaukite tokį vaisių per pusę ir minkštimą kabinkite šaukštu.

Norėdami pagreitinti nokimą, persimonus laikykite kambario temperatūroje. Laikomi šaldytuve persimonai noks labai lėtai. Ten juos galite laikyti, jeigu norite išsaugoti ilgiau.

Vitaminų šaltinis

Šiuose vaisiuoe yra kriptoksantino, kuris persimonams suteikia oranžinę spalvą, antioksidantų katechinų, kurie pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, taip pat stabdo kraujavimą.

Sudėtinė persimonų dalis yra ir betulino rūgštis, neleidžianti formuotis augliams.

Taip pat persimonuose yra kitų atioksidantų: beta karotino, likopeno, liuteino, zeaksantino ir kriptoksantino, kurie neutralizuoja laisvuosius radikalus ir apsaugo nuo oksidacijos bei vėžio, saugo gerą regėjimą.

Persimonuose gausu ir vitaminų A, B ir C, taip pat mineralų, tokių kaip kalcis, kalis, geležis, magnis, fosforas ir varis.

Pagalbininkas peršalus

Jeigu jaučiatės peršalę, suvalgykite persimonų.

Juose gausu vitamino C, kuris labai sustiprina imuninę sistemą, taip pat palengvina peršalimo ir gripo simptomus bei kitas infekcijas ir uždegimus.

Varo šlapimą

Persimonai pasižymi ir kitomis sveikatą gerinančiomis savybėmis.

Kadangi juose gausu ląstelienos ir vandens, persimonai yra puikus natūralus vaistas, padedantis užkietėjus viduriams.

Persimonai padės ir turintiems problemų dėl skysčių pertekliaus organizme. Dėl didelio kalcio ir kalio kiekio jie puikiai varo šlapimą. Užtenka suvalgyti vos po vieną persimoną per dieną, kad iš organizmo pasišalintų skysčių perteklius.

Tiesą sakant, persimonai yra naudingesni nei šlapimą varantys vaistai, nes juos valgant neprarandamas kalis, kas nutinka vartojant daugelį diuretikų.

Taip pat persimonai rekomenduotini žmonėms, turintiems problemų dėl kepenų. Šis vaisius yra puikus medžiagų, labai svarbių gerai kepenų veiklai ir organizmo detoksifikacijai, šaltinis.

Antioksidantai padeda neutralizuoti toksinus ir kitas pavojingas medžiagas, besikaupiančias kūne, taip pat apsaugo ir sumažina laisvųjų radikalų žalingą poveikį organizmui.

Gelbsti nuo streso

Persimonai yra lengvai virškinami, o juose esantis cukrus suteikia daug energijos. Todėl juos ypač rekomenduojama valgyti vaikams, sportuojantiems ir kita fizine veikla užsiimantiems žmonėms.

Jeigu jaučiatės pavargę ar išgyvenate stresą, neskubėkite griebtis specialių energijos ir maistinių medžiagų suteikiančių maisto papildų, verčiau suvalgykite persimonų.

Dėl didelio cukraus ir kalio kiekio persimonai suteikia energijos, sumažindami streso ir nuovargio simptomus.

Persimonai naudingi ir kenčiantiems dėl per aukšto kraujospūdžio. Jie padeda kraujospūdį sumažinti ir palengvina su tuo susijusių ligų simptomus.

Įspėjimas

Vis dėlto persimonai tinka ne visiems.

Dėl didelio cukraus kiekio persimonų nerekomenduojama valgyti sergantiems diabetu, turintiems antsvorio ar nutukusiems žmonėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.