Skirkite dieną organizmui išvalyti: ką valgyti, o ko – ne?

Medicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. 

Iškrovos dieną geriausia rinktis šviežius, neperdirbtus, natūralius produktus: vaisius, daržoves, žalumynus, riešutus, sėklas ir panašiai.<br> 123rf.com nuotr.
Iškrovos dieną geriausia rinktis šviežius, neperdirbtus, natūralius produktus: vaisius, daržoves, žalumynus, riešutus, sėklas ir panašiai.<br> 123rf.com nuotr.
 Raugintų kopūstų salotos.<br> 123rf.com nuotr.
 Raugintų kopūstų salotos.<br> 123rf.com nuotr.
 Kokteilis „Lengvas pilvas“.<br> 123rf.com nuotr.
 Kokteilis „Lengvas pilvas“.<br> 123rf.com nuotr.
Iškrovos dieną geriausia rinktis šviežius, neperdirbtus, natūralius produktus: vaisius, daržoves, žalumynus, riešutus, sėklas ir panašiai.<br> 123rf.com nuotr.
Iškrovos dieną geriausia rinktis šviežius, neperdirbtus, natūralius produktus: vaisius, daržoves, žalumynus, riešutus, sėklas ir panašiai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Emilija Miliauskė („Kuras kūnui“)

Dec 1, 2017, 7:58 AM

Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus. Tačiau kaip žinoti, ar organizmas yra užterštas?

Štai pagrindiniai organizmo užterštumo simptomai: dažni galvos skausmai, papilkėjusi, sausa, pleiskanojanti oda, pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, rėmuo, sunkumas skrandyje pavalgius, pykinimas, silpnas imunitetas, irzlumas, prastas miegas, nemalonus burnos kvapas, nuovargis, energijos trūkumas.

Jeigu pasireiškia bent 5 minėti simptomai – tikėtina, kad jūsų organizmas užterštas toksinais ir reikia imtis organizmo valymo priemonių. 

Vienas geriausių būdų organizmui valyti – iškrovos diena. Šios dienos metu dienos kalorijų norma sumažinama kone perpus.

Geriausia tokią dieną rinktis šviežius, neperdirbtus, natūralius produktus: vaisius, daržoves, žalumynus, riešutus, sėklas ir panašiai.

Gaminant valgį iš šviežių, nekaitintų produktų, išsaugomos visos veikliosios medžiagos, nesunaikinami virškinamajam traktui labai svarbūs fermentai, karščiui jautrūs vitaminai ir kitos naudingosios medžiagos.

Sudarytas iškrovos dienos valgiaraštis leis virškinimo sistemai pailsėti nuo gyvulinės kilmės produktų, kasdien vartojamų angliavandenių, suteiks daug reikalingų skaidulų, vitaminų, mineralų, lengvumo jausmą ir naujos energijos.

Iškrovos dienos meniu

Pusryčiai

Kanapių baltymų kokteilis

Reikalingi produktai: 30 g kanapių baltymų, 1 kriaušė, 1 persikas ar kelios riekelės ananaso, 2 saujos špinatų lapų, 150-200 ml vandens.

Visus ingredientus suplakti maisto plaktuvu.

Priešpiečiai

Bananų sumuštiniai su riešutų sviestu

Reikalingi produktai: 1 bananas, 20 g natūralaus žemės ar kito riešutų sviesto, 1 valg. š. kokosų drožlių.

Supjaustyti bananą griežinėliais, pertepti riešutų sviesto ir kokosų drožlių mišiniu. Vienam sumuštiniui – dvi riekutės banano.

Pietūs

„Gyvieji“ daržo maltiniai

Reikalingi produktai: 1 didelė morka, 1 valg. š. saulėgrąžų, skiltelė česnako, druskos ir pipirų pagal skonį. Garnyrui – salotų (kiniškų, aisbergo ar kt.), 5-6 vyšninių pomidorų.

Saulėgrąžas pakepinti sausoje keptuvėje, kol lengvai pagels. Visus maltinukų ingredientus sutrinti maisto plaktuvu iki vientisos masės. 

Iš gautos masės rankomis formuoti norimo dydžio maltinukus. Patiekti su salotomis.

Pavakariai

Raugintų kopūstų salotos su žaliosiomis paprikomis

Reikalingi produktai: 100 g raugintų kopūstų, 1/3 žaliosios paprikos, 1 valg. š. nerafinuoto alyvų aliejaus.

Sumaišyti salotų ingredientus ir patiekti.

Vakarienė

Agurkų griežinėliai su sezamų sėklomis

Reikalingi produktai: 2 nedideli agurkai, pjaustyti griežinėliais (arba 1/3 ilgavaisio agurko), truputis svogūnų laiškų arba kitų žalumynų, žiupsnelis sezamų sėklų, šlakelis žaliųjų citrinų sulčių, druskos ir pipirų pagal skonį.

Sumaišyti salotų ingredientus.

Ką galima suvalgyti, jeigu pajutote alkį

20 g keletą valandų mirkytų migdolų riešutų;

1 raudonąjį greipfrutą.

Dienos gėrimas

Detoksikuojantis kokteilis „Lengvas pilvukas“

Reikalingi produktai: 1 citrina, 1 nedidelis agurkas, 1 cm imbiero šaknies, 1-1,5 l vandens.

Suplakti visus ingredientus maisto plaktuvu, supilti į dubenį ir palikti per naktį šaldytuve. Ryte perkošti. Galima patiekti su ledukais arba kambario temperatūros.

Iškrovos dieną rekomenduojama atsisakyti alkoholio, kofeino ir kakavos.

Pateikto valgiaraščio dienos kalorijų norma - 1200 kcal. 

Jeigu patiriate virškinimo ar kitus sveikatos sutrikimus, prieš taikydami iškrovos dienas pasitarkite su savo gydytoju. 

Meniu sudarė mitybos specialistė Emilija Miliauskė („Kuras kūnui“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.