Mitybos specialistas: kodėl vietoje dešrainio ar mėsainio naudingiau rinktis kebabą

Tikriausiai dažnas kuris neturėdamas laiko ar skubėdamas kur nors užsuka į greito maisto restoranus arba kebabines.

 Kebabas normalizuoja baltymų kiekį bei turi daug angliavandenių.<br> 123rf nuotr.
 Kebabas normalizuoja baltymų kiekį bei turi daug angliavandenių.<br> 123rf nuotr.
Mitybos specialistas, masažuotojas ir imtynių treneris Natas Akmanavičius iš Vilniaus.<br> Asm. archyvo nuotr.
Mitybos specialistas, masažuotojas ir imtynių treneris Natas Akmanavičius iš Vilniaus.<br> Asm. archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 29, 2018, 12:31 PM, atnaujinta Oct 1, 2018, 2:32 PM

Žinoma – nei vienas, nei kitas nėra pats geriausias pasirinkimas, tačiau vilnietis mitybos specialistas, masažuotojas ir imtynių treneris Natas Akmanavičius papasakojo, kodėl vertėtų rinktis kebabą, o ne dešrainius ar mėsainius.

„Pastebėjau, kad gana dažnai žmonės rinkdamiesi patiekalą, kuriuos galėtų greičiau suvalgyti, vietoje kebabų pasirenka greitą maistą, todėl noriu papasakoti, kuo kebabai yra naudingesni. Visų pirma – kebabą galima kontroliuoti: galime paprašyti, kad kai kurių ingredientų nedėtų.

Žinoma, viena iš kebabo sudedamųjų dalių yra riebus padažas, tad galime pakoreguoti jo kiekį arba visai atsisakyti. Taip pat galime rinktis ir mėsą, pavyzdžiui, vištiena yra vienas iš sveikesnių pasirinkimų“, – atkreipė dėmesį mitybos specialistas.

Pasak N.Akmanavičiaus, didžiulis šio patiekalo privalumas – daržovės, naudingųjų medžiagų šaltinis. Jos greitina medžiagų apykaitą bei suteikia daugiau sotumo.

Be to, jo teigimu, labai svarbu ir tai, kaip pats lavašas yra paruošiamas. Kuo traškesnis lavašas, tuo lengviau jis virškinamas.

„Kebabe yra baltymų bei angliavandenių, todėl tai naudingas organizmui maistui. Mėsa yra pagrindinis baltymų šaltinis, o daržovės – angliavandenių.

Žinoma, nėra labai gerai, bet likus 2-3 val. iki treniruotės kur kas naudingiau suvalgyti kebabą, negu dešrainį ar mėsainį, nes jis yra greičiau suvirškinamas“, – pabrėžė treneris.

Anot N.Akmanavičiaus, rekomenduojama suvalgyti tik kelis kebabus per mėnesį, o sportuojantys asmenys gali kiek ir daugiau, bet būtina žinoti, kaip juos valgyti.

Maistą būtina gerai sukramtyti, kitaip jis bus sunkiai virškinamas, o organizmas negalės pasisavinti tam tikrų medžiagų. Kad maistas būtų kuo greičiau suvirškintas, vieną kąsnį reikėtų kramtyti 40-50 kartų.

„Beje, po tokio valgio geriausia atsigerti kokakolos, nes ji padeda pagreitinti virškinimą ir medžiagų apykaitą. Šis gėrimas turi tam tikros rūgšties, kuri padeda suvirškinti didelį baltymų, pasisavinamą su mėsa, kiekį.

Jeigu atsigertume vandens, maistas skrandyje gali sustoti, o tokiu atveju apsunktų virškinimo procesas. Taigi, dėl šios priežasties geriausia prieš valgį ir po valgio išgerti po pusę stiklinės kokakolos. Taip bus lengviau virškinamas maistas“, – teigė mitybos specialistas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.