Patarė, ką tepti ant duonos – sviestą ar margariną

Atsakymas į klausimą „Ką tepti ant duonos – sviestą ar margariną?“ negali būti vienareikšmis. Šiuo klausimu diskutuojama dar nuo 1927 metų. Sviesto savybės, kurias pabrėžia jo šalininkai, yra natūrali kilmė ir unikalus skonis. Kita vertus – cholesterolis, sočiosios riebalų rūgštys, trumpas galiojimo laikas ir sunkus tepimas yra margarino šalininkų kontrargumentai.

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2019, 7:56 AM, atnaujinta Oct 1, 2019, 1:30 PM

Sviestas ar margarinas?

Rekomendacijos, ar ant duonos geriau tepti sviestą ar margariną, priklauso nuo žmogaus fiziologinių poreikių. Svarbiausias sveikų žmonių mitybos principas yra mitybos įvairovė.

Todėl ant duonos patartina pakaitomis tepti ir vieno, ir kito produkto. Šiais laikais, kai sočiųjų riebalų rūgščių vartojimas gerokai viršija rekomenduojamas normas, norint subalansuoti bendrą riebalų rūgščių kiekį, ant duonos tepti ir kitiems patiekalams paskaninti rekomenduojama vartoti augalinės kilmės riebalus, kuriuose gausu nesočiųjų riebalų rūgščių.

Pavyzdžiui, tai yra :

- rapsų arba saulėgrąžų aliejus,

- aukštos kokybės margarinas.

Ką tepti ant duonos?

Pasirinkimas, ką tepti ant duonos, yra viena iš dažniausių vartotojų dilemų. Vaikams iki trejų metų, nėščiosioms ir žindančioms motinoms rekomenduojama vartoti aukštos kokybės minkštą margariną, kuriame nėra transriebiųjų rūgščių. Dėl didelio sočiųjų riebalų rūgščių ir cholesterolio kiekio sviestas mitybos specialistų nėra vertinamas palankiai ir ant jo nerekomenduojama kepti. Kodėl? Nes jame yra kazeino, kuris smilksta gana žemoje temperatūroje. Prisiminkime, kad riebalai, įkaitinti iki smilkimo temperatūros, išskiria kancerogenus, kurie gali sukelti įvairių ligų.

Sviestas rekomenduojamas:

- vyresnio amžiaus žmonėms, kuriems virškinimo sulčių išsiskiria mažiau ir jose yra mažiau virškinimo fermentų;

- sergant ligomis, kai yra sutrikęs riebalų pasisavinimas (įskaitant trumpos žarnos sindromo, Krono ligos paūmėjimo, kasos nepakankamumo atvejus).

Ieškodami atsakymo į klausimą „sviestas ar margarinas“, atminkite, kad grietinėlės svieste yra gana daug laktozės, todėl jis nerekomenduojamas žmonėms, kurie netoleruoja laktozės. Aterosklerozės profilaktikai ir žmonėms, turintiems lipidų (arba riebalų apykaitos) sutrikimų, ypač daugiau cholesterolio plazmoje, rekomenduojama riboti sviesto vartojimą ir pakeisti šį produktą aukštos kokybės margarinu.

Minkštieji margarinai, kurių pagrindinė sudedamoji dalis yra augaliniai aliejai, yra aukštos kokybės nesočiųjų riebalų rūgščių, įskaitant organizmui būtinas omega 3 ir omega 6 riebalų rūgštis, šaltinis. Jų vartojimas yra vienas iš būdų išvengti nepakeičiamųjų nesočiųjų riebalų rūgščių trūkumo organizme.

Atsisakius hidrintų riebalų naudojimo margarino gamybos procese, buvo išspręsta margarino transriebiųjų rūgščių izomerų problema. Ypač rekomenduojamas margarinas, kuris turi mažai riebalų. Dėl šių savybių margariną pradėjo labai vertinti mitybos specialistai.

Jau gana seniai vartotojai gali rinktis:

- vadinamąjį funkcinį margariną, pavyzdžiui, su augalinių sterolių priedu (ypač rekomenduojamas žmonėms, kurių cholesterolio kiekis didesnis),

- mišinius (sviesto ir margarino),

- ant duonos tepti skirtus produktus su mažesniu riebalų kiekiu.

Toks platus ant duonos tepti skirtų produktų pasirinkimas leidžia vartotojui lengviau laikytis kasdienės mitybos rekomendacijų dėl riebalų vartojimo mažinimo, taip pat ištaisyti mitybos klaidas, susijusias su vartojamų riebalų rūgščių struktūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo