Gydytoja išvardijo bulvių patiekalus, kurių vakare geriau atsisakyti

Nors lietuviški patiekalai iš bulvių vis dar populiarūs, dėl angliavandenių baimės jų stengiamasi valgyti vis mažiau. 

Bulvių košė.<br>123rf nuotr.
Bulvių košė.<br>123rf nuotr.
E.Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
E.Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 Saldžiųjų bulvių blyneliai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
 Saldžiųjų bulvių blyneliai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Virtos bulvės.<br>123rf nuotr.
Virtos bulvės.<br>123rf nuotr.
Keptos bulvės.<br>123rf nuotr.
Keptos bulvės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-09-25 18:22

Sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad bulvės visai be reikalo demonizuojamos: ar tai bus sveikatai naudingas patiekalas, priklauso tik nuo jo gaminimo būdo bei suvartoto kiekio. 

Gydytojos teigimu, nors bulvėse iš tiesų yra apie 18 proc. angliavandenių, jie yra kompleksiniai, o šioje daržovėje esantis krakmolas puikiai virškinamas bei suteikia reikalingos energijos. 

„Saikingai vartojamos bulvės teikia nemažai naudos mūsų organizmui. Jose yra įvairių mineralinių medžiagų – kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat skirtingų vitaminų, skaidulų. Įdomu tai, kad 100 g bulvių yra net 15 mg vitamino C“, – bulvių naudą vardija E.Gavelienė. 

Kaip ir vartojant daugelį produktų, taip ir valgant bulves gydytoja dietologė primena nepamiršti saiko bei mitybos raciono įvairovės. 

Anot E.Gavelienės, bulvės turėtų užimti ne daugiau nei ketvirtadalį lėkštės tūrio, o šalia jų galima patiekti kitų daržovių, šviežių salotų, žuvies ar liesos mėsos. Be to, svarbu ir tinkamai paruošti šią daržovę – geriausia valgyti virtas arba orkaitėje be papildomų riebalų keptas bulves. Taip paruoštų bulvių per dieną galima suvartoti 100–200 gramų. 

„Išvirtas ar orkaitėje be riebalų keptas bulves galima valgyti ir per pietus, ir vakare. Bet jei tai yra bulvių košė, plokštainis ar cepelinai, gaminami su papildomais dažniausiai itin riebiais ingredientais, tokie patiekalai sulėtina virškinimo procesą, prailgina sotumo jausmą – jie netinkami vakariniam valgymui“, – sako E.Gavelienė. 

Pasak jos, vertinant bulvių maistinę vertę, jose sveikatai nepalankių medžiagų nėra. Tiesa, jei bulvės sudygsta ar yra netinkamai laikomos, jose gali atsirasti solanino, kuris nepalankiai veikia sveikatą. Taigi, jei nuskutus bulvę matomi pažaliavimai arba bulvė yra pradėjusi dygti – jos valgyti nereikėtų. 

Skirtingiems patiekalams – skirtingos bulvių veislės

Prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovė Mariana Markevičienė primena, kad bulvės yra ne tik populiariausia, bet ir viena iš pigiausių daržovių, todėl išradingai gaminant patiekalus iš įvairių jų veislių, galima gerokai sutaupyti.

Anot jos, kartais bulvių patiekalas gali nepavykti ne dėl įgūdžių stokos virtuvėje, bet dėl to, kad patiekalui pasirinkome netinkamą bulvių rūšį. Namuose ruošiantis gaminti tam tikrus patiekalus iš šios daržovės specialistė pataria rinktis skirtingas bulvių veisles. 

„Pirkėjai gali įsigyti įvairių bulvių veislių, kurios skiriasi tiek išvaizda ar skoniu, tiek krakmolo kiekiu. Yra bulvių rūšių, kurios puikiai tinka gaminti lietuviškus patiekalus – cepelinus, bulvinius blynus ar bulvių plokštainį, mat jos yra daug krakmolingesnės. Ir yra bulvių veislių, skirtų salotoms arba mišrainėms. Pjaustant šios bulvės geriau išlaiko savo formą ir taip greitai nesubyra“, – sako M.Markevičienė.

Produktų vadovė pasakoja, kad tarp pirkėjų sparčiai populiarėja ir iš JAV atkeliavusios saldžiosios bulvės – batatai: „Nors saldžiosios bulvės gerokai skiriasi nuo mums įprasto bulvių skonio ir išvaizdos, jomis daugelis pirkėjų vis dažniau paįvairina savo mitybos racioną. Taip pat noriai perkamos „gourmet“ bulvės, kurios tinka kepti orkaitėje ir grilyje. Perkamos ir fasuotos, plautos, virtos bei skirtingai pjaustytos šaldytos bulvės.“

Kaip laikyti bulves

Specialistė pasakoja, kad kai kurie pirkėjai rudenį nusiperka didesnį kiekį bulvių. Tačiau taip elgtis patartina tik tiems, kurie turi pakankamai vietos bei tinkamas sąlygas laikyti bulves namuose. 

„Bulvėms laikyti netinka daugiabučių rūsiai, nes ten tiesiog per šilta. Kad bulvės neleistų daigų ir nepažaliuotų, rūsio temperatūra turėtų būti ne aukštesnė nei 10 laipsnių šilumos.

Be to, bulvės labai nemėgsta temperatūros pokyčių ir didelių svyravimų“, – įspėja M.Markevičienė.

„Rimi“ siūlo išsikepti saldžiųjų bulvių blynų: rudenėjančiomis dienomis norėsis sotesnių patiekalų.

Saldžiųjų bulvių blyneliai

Reikės: 

  • 2 didesnių saldžiųjų bulvių;
  • 1 vnt. svogūno; 
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 2 šaukštų miltų; 
  • 2 šaukštelių druskos;
  • žiupsnelio juodųjų pipirų;
  • 1 šaukšto bazilikų; 
  • 1 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių; 
  • 1 šaukštelio česnako miltelių. 

Patiekti reikės:  

  • 2 šaukštų graikinio jogurto; 
  • svogūnų laiškų.

Kaip gaminti

Saldžiąsias bulves nulupkite ir sutarkuokite.

Suberkite smulkiai tarkuotą svogūną.

Įmuškite kiaušinį, berkite miltus ir visus prieskonius, gerai išmaišykite.

Į keptuvę supilkite aliejų, kad jis tolygiai padengtų visa dugną. Šaukštu suformuokite nedidelius blynelius. Kepkite iš abiejų pusių apie 2 minutes. 

Patiekite su graikiniu jogurtu ir svogūnais. 

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.