Lietuviai pirmenybę teikia kavai ir arbatai – šeimos gydytoja pasakė, kokią klaidą jie daro

Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad beveik pusė apklaustųjų savo mėgstamiausiais gėrimais įvardijo arbatą ar kavą, o trečdalis pasirinko natūralų mineralinį vandenį. 

Ką renkatės jūs – kavą ar arbatą?<br>123rf nuotr.
Ką renkatės jūs – kavą ar arbatą?<br>123rf nuotr.
Arbata.<br>123rf nuotr.
Arbata.<br>123rf nuotr.
Kava.<br>123rf.com nuotr.
Kava.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 21, 2022, 7:56 AM

Medikų tokie rezultatai nedžiugina, o tendenciją, kad atvėsus orams lietuviai geria mažiau vandens, vadina nepalankia tiek fizinei, tiek psichologinei sveikatai.

Natūralaus mineralinio vandens „Uniqa“ užsakymu rugsėjo pabaigoje atlikta gyventojų nuomonės apklausa parodė, kad 46 proc. respondentų mėgstamiausi gėrimai yra kava arba arbata. 31 proc. Lietuvos gyventojų atsakė, kad jų mėgstamiausias gėrimas yra mineralinis vanduo, toliau rikiuojasi mėgstantys sultis – 9 proc., skoninį vandenį – 6 proc., kitus gėrimus – 9 proc. 
 
Arbatą arba kavą, kaip mėgstamiausią gėrimą, dažniau nurodo moterys, rajonų centrų ir kaimų respondentai.

Natūralų mineralinį vandenį dažniau įvardija 26–35 m., aukštesnio išsimokslinimo atstovai. Sultis  – vyrai.

Kava ir arbata neatstoja vandens

Pasak šeimos gydytojos Vidos Uzelienės, apklausos rezultatai akivaizdžiai rodo, kad kiek daugiau nei trečdalis gyventojų supranta vandens reikšmę organizmui, tačiau toks skaičius nėra džiuginantis.

„Deja, bet galiu tik sutikti su apklausos rezultatais, patvirtinančiais, kad vyrai geria mažai vandens. Tai akivaizdu ir mano praktikoje. Jie labiau užimti, vandenį keičia skanesniais saldintais gėrimais, kurie suteikia sotumo jausmą. 

Sotumą ir troškulį reguliuojantys centrai smegenyse yra greta vienas kito, todėl kartais būna sunku atskirti, ar esame ištroškę, ar alkani“, – sako gydytoja. 

Jos nenustebino ir tai, kad remiantis gyventojų apklausos rezultatais, karštus gėrimus – kavą ir arbatą – labiau mėgsta moterys. Tai – ne vien gėrimas, o svarbi bendravimo ar net ritualo dalis. Tačiau gydytoja perspėja, kad kava ir arbata neatstoja vandens. 

„Stipri arbata ar kava nepapildo organizmo skysčiais, o priešingai – pašalina vandenį iš organizmo, sutraukia kraujagysles, todėl skysčių balansui palaikyti stiprių arbatų venkime. 

Skysčių balansui organizme palaikyti netinka ir saldinti, energiniai ar kiti koncentruoti gėrimai. Jie dar labiau sukelia troškulį, kurio mes neatpažįstame ir laiku nepapildome savo organizmo skysčiais, kurie būtini visavertėms fiziologinėms funkcijoms palaikyti“, – tikina V.Uzelienė.

Vanduo – ne tik skysčiai, bet ir mineralai

Natūralaus mineralinio vandens „Uniqa“ prekės ženklo atstovė Erika Šaltytė pastebi, kad gyventojų apklausa buvo atlikta jau įsibėgėjus rudeniui, todėl natūralu, kad žmonės dažniau rinkosi karštus gėrimus. 

„Įdomu, kokie rezultatai būtų, jei apklausa būtų atlikta šiltuoju metų laiku. Bet kuriuo atveju, visi žinome paprastą tiesą, kad vanduo yra gyvybės šaltinis, jo būtina pakankamai gerti visais metų laikais“, – primena E.Šaltytė. 

Mineralinis vanduo ne tik papildo organizmą skysčiais, bet ir naudingais mikroelementais, pavyzdžiui, jodu. Jodas padeda palaikyti normalią pažinimo funkciją, normalią energijos apykaitą, normalią nervų sistemos veiklą, normalią odos būklę ir normalią skydliaukės hormonų gamybą bei normalią skydliaukės veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.