5 vaisiai ir uogos, kuriuos reikia valgyti žiemą

Šaltojo sezono metu sustiprinti imunitetą galima skaniai – valgant vitaminų ir antioksidantų praturtintus vaisius ir uogas. 

 Greipfrutai.<br>123rf nuotr.
 Greipfrutai.<br>123rf nuotr.
 5 vaisiai ir uogos, kuriuos reikėtų valgyti žiemą.<br>123rf nuotr.
 5 vaisiai ir uogos, kuriuos reikėtų valgyti žiemą.<br>123rf nuotr.
Ananasai padeda kovoti su akne, nes vitaminas C skatina odą gyti.<br>123rf nuotr.
Ananasai padeda kovoti su akne, nes vitaminas C skatina odą gyti.<br>123rf nuotr.
Persimonai.<br>123rf.com nuotr.
Persimonai.<br>123rf.com nuotr.
Kiviai.<br>123rf nuotr.
Kiviai.<br>123rf nuotr.
Spanguolės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Spanguolės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 27, 2022, 10:36 AM

UAB „Augma“ tiekimo vadovė Simona Vilkanec dalijasi sezoninių vaisių ir uogų penketuku, kuris praturtins jūsų organizmą naudingomis medžiagomis.

Greipfrutai

Sultinguosius greipfrutus lietuviai itin mėgsta šaltojo sezono metu. Greipfrutai yra geras vitamino C šaltinis, kuris padeda sustiprinti imuninę sistemą, kaulus, taip pat juose yra beta karoteno, kuris organizme paverčiamas vitaminu A, kad palaikytų imuninės sistemos veiklą. Šis vitaminas prisideda ir prie geresnio regėjimo. 

Greipfrutuose yrai ir maistinių skaidulų, kurios skatina geresnį virškinimą, greitina medžiagų apykaitą.

Kai kurie žmonės nevalgo šio vaisiaus dėl kartoko jo skonio. Tačiau yra daug išradingų būdų, kaip mėgautis šiuo vaisiu nejaučiant kartumo: greipfrutų gabalėlius maišyti su saldesniais vaisiais (pavyzdžiui, apelsinais) ar tiesiog apibarstyti saldikliu.

Spanguolės

Maža žiemos uogelė, turinti daug antioksidantų ir maistinių medžiagų – spanguolė. Šias uogas į savo mitybos racioną galima įtraukti ruošiant įvairius padažus, gardinant mėsos, konditerinius patiekalus.

Spanguolėse esantys antioksidantai gali padėti išvengti įvairiausių ligų. Uogose taip pat gausu vitaminų C, K ir kalio. Taip pat spanguolės turi daug antocianų – junginių, suteikiančių spanguolėms tamsiai raudoną spalvą. Tyrimai parodė, kad jie gali turėti priešvėžinio ir priešuždegiminio poveikio.

Persimonai

Saldžiaisiais persimonais galima mėgautis būtent žiemos metu. Šis vaisius prisideda prie sveikos širdies veiklos, gerina virškinimo sistemą ir stiprina regėjimą. Persimonai turi daug naudingų vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminus A, C ir B, kalį ir manganą. Juose taip pat yra naudingų augalinių junginių, tokių, kaip taninai ir flavonoidai. 

Persimonai taip pat yra geras vitaminų B1 ir B2, folio rūgšties, magnio ir fosforo šaltinis. Spalvingi vaisiai turi mažai kalorijų bei daug skaidulų. 

Kiviai

Kiviai yra dar vienas vaisius, naudingas mūsų imuninei sistemai. Ne naujiena, kad apelsinai yra vitamino C šaltinis, o bananai – kalio, tačiau kiviai juos pranoksta abiejose kategorijose.

Be to, juose gausu vitaminų E ir K. Įdomūs faktai: viename kivyje yra apie 80 proc. vitamino C dienos normos, rekomenduojamos suaugusiam žmogui. O kivio odelė taip pat yra valgoma!

Ananasai

Kai kitą kartą apsipirkinėsite prekybos centre, nepraeikite pro ananasus. Ananasuose gausu vitamino C ir mangano – maistinės medžiagos, kuri padeda formuotis kaulams ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Ananasuose taip pat gausu vitaminų A, B6, E ir K, kalcio, folio rūgšties, geležies, magnio, fosforo, kalio ir cinko. 

Prinokęs ananasas turi būti sunkus bei skleisti saldų kvapą. Jei vaisius turi tamsių dėmių, yra minkštas – jis jau pernokęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.