Kas iš tiesų sveikiau – kava ar arbata? Štai ką apie tai verta žinoti

Be kokio gėrimo negalite rytais – be kavos ar arbatos? O kuriuo gėrimu pasimėgaujate vėliau?

Kava ar arbata – ką gerti sveikiau?<br>123rf nuotr.
Kava ar arbata – ką gerti sveikiau?<br>123rf nuotr.
Kava ar arbata – ką gerti sveikiau?<br>123rf nuotr.
Kava ar arbata – ką gerti sveikiau?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 18, 2023, 5:50 AM

Nediskutuokime dėl skonio – kaip žinia, draugų jis neturi.

Bet jeigu jums kada nors kilo klausimas, kuris gėrimas yra naudingesnis organizmui ir kurį reikėtų gerti dažniau dėl tam tikrų poveikių sveikatai, pateikiame keletą faktų, į kuriuos verta atsižvelgti, rašo forbes.com.

Šiam portalui visą tiesą apie kavą ir arbatą atskleidė JAV Nacionalinės tarybos sertifikuota sveikatos ir sveikatingumo ekspertė Sarah Hays Coome, dirbanti Mayo klinikoje.

Kofeinas

Arbatoje paprastai yra mažiau kofeino nei kavoje. Viename 240 ml puodelyje kavos, nelygu kaip ji ruošta, yra vidutiniškai 100–235 miligramai kofeino. Tuo metu tokiame pat kiekyje juodosios arbatos yra apie 47 miligramus kofeino, žaliosios – apie 29 miligramus kofeino.

JAV Maisto ir vaistų administracija praneša, kad iki 400 miligramų kofeino per dieną kiekis laikomas saugiu daugumai suaugusiųjų, ir tai gali turėti tam tikros naudos sveikatai. Kofeinas padidina energijos kiekį, padeda susikaupti, o ilgalaikis jo vartojimas gali padėti sumažinti depresijos, Parkinsono ligos, kepenų fibrozės, širdies ligų ir kai kurių vėžio formų riziką.

Dėl didelio kofeino kiekio kava greičiau suteikia energijos, tačiau arbatoje yra L-teanino – cheminės medžiagos, kuri kartu su kofeinu gali padėti ilgiau išlikti protiškai budriems.

Kitaip tariant, kavos poveikis – stiprus ir greitas, tačiau arbata užtikrina lėtesnį ir pastovesnį energijos ir budrumo kiekį.

Antioksidantai

Antioksidantai – tai medžiagos, kurios padeda sumažinti uždegimą ir užkirsti kelią ląstelių pažeidimams, kuriuos sukelia laisvieji radikalai, susidarantys virškinant maistą arba veikiant taršai, radiacijai ir kitiems stresą sukeliantiems veiksniams.

Kavoje ir arbatoje yra įvairių rūšių antioksidantų, tačiau abiejuose yra specifinių polifenolių. Jų kiekiai gali skirtis nelygu gėrimų paruošimo būdas.

2013 m. atlikto tyrimo, kuriame buvo aiškinamasi, koks yra kavos, arbatos ir alkoholinių gėrimų, pvz., raudonojo vyno, poveikis, apžvalgoje pažymima, kad puodelis espreso turi didžiausią antioksidacinę galią, tačiau kitas 2022 m. atliktas palyginamasis panašių gėrimų tyrimas rodo, kad konkursą laimėjo žalioji arbata.

Tai reiškia, kad tiek kavoje, tiek arbatoje yra junginių, kurie gali teigiamai prisidėti prie sveikatos, todėl vartodami įvairius kofeino turinčius gėrimus galite gauti daug naudos.

Ligų prevencija

Kadangi arbatoje ir kavoje yra antioksidantų, šie gėrimai teikia naudos, net jeigu juose nėra kofeino.

Reguliarus arbatos vartojimas yra susijęs su sumažėjusia kelių lėtinių ligų, įskaitant širdies ligas, insultą ir tam tikrų vėžio rūšių, ypač burnos ir virškinamojo trakto vėžio, rizika.

Kava taip pat turi naudos sveikatai. Atlikus 201 metatyrimo analizę nustatyta, kad reguliarus kavos vartojimas yra susijęs su mažesne mirtingumo rizika dėl įvairių priežasčių, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas bei neurologines, metabolines ir kepenų ligas. Kava taip pat susijusi su sumažėjusia leukemijos, prostatos, endometriumo ir odos vėžio rizika.

Žinoma, norint išvengti ligų nereikėtų pasikliauti vien arbata ar kava, tačiau tyrimai rodo, kad šie gėrimai gali būti naudinga sveikos, subalansuotos mitybos sudedamoji dalis.

Šalutiniai poveikiai

Pirmiau minėtas metatyrimas atskleidžia ryšį tarp kavos vartojimo ir nėštumo komplikacijų, tokių kaip mažas vaiko gimimo svoris ar persileidimas antrąjį ir trečiąjį trimestrą. Jame taip pat minimas žymus ryšys tarp kavos vartojimo ir kaulų lūžių rizikos moterims, bet ne vyrams.

Remiantis sistemine „Clinical Epidemiology“ apžvalga, kavos rizika nėštumo metu kyla dėl kofeino kiekio, kuris taip pat gali būti taikomas didelėms arbatos su kofeinu dozėmis. Amerikos akušerių ir ginekologų kolegija nurodo, kad per dieną suvartojant iki 200 miligramų kofeino, persileidimo rizika nepadidėja, tačiau ryšys tarp kofeino vartojimo ir mažo gimimo svorio neapibrėžiamas.

„Osteoporos International“ atliktas tyrimas taip pat atskleidė padidėjusią kaulų lūžių riziką, kai moterys išgeria daugiau nei 4 puodelius kavos per dieną. Tad jei jums gresia osteoporozė, verta nepamiršti šio fakto.

Dar vienas nepageidaujamas poveikis – tai, kad vartodami per daug kofeino galite jaustis nerimastingi ar nervingi. Kai kuriems žmonėms kofeinas gali sutrikdyti miegą, sukelti nemigą, jei gėrimai su juo vartojami per vėlai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.