35 metų moteris nori sverti kaip paauglystėje: paaiškino, kodėl realybė kitokia

Sulaukus 30 metų svoris ima augti greičiau, kristi lėčiau, o ir stebėti, kas dedama į burną, tenka atidžiau – su tuo susiduria dažna moteris.

Sulaukus 30 metų svoris ima augti greičiau, kristi lėčiau, o ir stebėti, kas dedama į burną, tenka atidžiau – su tuo susiduria dažna moteris.<br>123 rf nuotr.
Sulaukus 30 metų svoris ima augti greičiau, kristi lėčiau, o ir stebėti, kas dedama į burną, tenka atidžiau – su tuo susiduria dažna moteris.<br>123 rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-05-08 17:37

Specialistai sutinka: taip nutinka dėl lėtesnės medžiagų apykaitos, tačiau nebūtinai. 35 metų ir vyresnės moterys dažnai susilaukia vaikų, pradeda gyventi sėslesnį gyvenimą, daugiau laiko leidžia namuose. Be to, svoris gyvenime svyruoja, ir tai yra normalu.

Ne svoris svarbiausia

Kaip pastebi dietistė Živilė Dumbraitė-Varkalienė, dažnai 35 metų ir vyresnės moterys laikosi įsikibusios jaunystės svorio standartų, nori tokio svorio, koks buvo prieš gimdymą, paauglystės laikais ir pan.

 

Kartais užsimano žūtbūt įtilpti ir į drabužius, kuriuos dėvėjo prieš priaugdamos svorio.

„Visuomet pabrėžiu, kad gyvenimas yra dinamiškas, mūsų kūnas taip pat, jis prisitaiko prie esamų sąlygų, o drabužių dydis nieko neparodo nei apie mūsų asmenybę, nei apie sveikatą, tad neverta siekti įtilpti į tam tikrą dydžio raidę“, – mano Ž. Dumbraitė-Varkalienė.

Žinoma, sveikam 30 metų žmogui tikrai nepakenks kasdien įveikti 10 tūkst. žingsnių, krosas vakare arba ryte, o, galbūt, mankšta po prie kompiuterio praleistos darbo dienos.

Svarbu vengti per mažų ir per didelių tarpų tarp valgymų (mažas – iki 2 valandų, didelis daugiau nei 3–4 valandos). Nepatariama gerti gazuotų gėrimų ir valgyti pusgaminių – jie didina apetitą.

Nėra geras sprendimas ir nuolat mesti bei vėl priaugti svorio. Taip ne tik išderinama hormoninė sistema – dėl leptino ir kitų už sotumą bei alkį atsakingų hormonų disbalanso pradeda kauptis riebalai, bet ir kaskart metant svorį prarandama ne tik riebalų, bet ir raumenų.

Jei žmogus nesportuoja, svoris grįžta, tik riebalų pavidalu, todėl labai svarbu reguliariai maitintis ir būti fiziškai aktyviam, ypač mažinant kūno masę.

Vyresniame amžiuje – ne mažiau aktyvus

Po 40 metų lėtėja skydliaukės veikla, keičiasi hormonai, tačiau subalansuota mityba ir fizinis aktyvumas turėtų išlikti kasdienės rutinos dalimi.

„Visuomet siūlau pagalvoti, koks jūsų kūno svoris jums priimtiniausias, kada jaučiatės geriausiai. Tai tikrai nebūtinai lieknas kūnas. Jau praėjo tie laikai, kai lieknas žmogus buvo prilyginamas sveikam.

Manau, kad tokiame amžiuje kur kas svarbiau gera savijauta ir sveikata, o ne skaičius svarstyklėse“, – kalbėjo dietistė.

Kuo žmogus vyresnis, tuo, pašnekovės žodžiais, turėtų būti fiziškai aktyvesnis, deja, dažniausiai nutinka atvirkščiai. Ypač svarbu nepamiršti judėti išėjus iš darbo, prasidėjus pensiniam amžiui ir sėslesniam gyvenimo būdui.

Labai svarbu susirasti bendraminčių ir, žinoma, subalansuotai maitintis, nes tik nuo to priklauso, koks bus senėjimo procesas – sveikas ir kokybiškas, ar ligotas ir pasyvus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.