Mitybos specialistė atsako, kodėl šis šparaginių šeimos augalas yra naudingas mūsų organizmui ir kaip jį paruošti, kad išsaugotume vitaminus ir mineralus, rašoma „Lidl“ pranešime žiniasklaidai.
Smidrai yra itin naudingas produktas mūsų sveikatai, nes turi daug mikroelementų, antioksidantų bei ląstelienos, pasižymi net antidiabetinėmis savybėmis.
„Smidruose yra net 12 proc. geležies dienos normos, vitaminų A, B grupės, C, E, K. Šios medžiagos ne tik papildo kūną, bet ir suteikia energijos, gerina nuotaiką, virškinimą, reguliuoja įvairių organizmo sistemų funkcijas. Be to, smidrai teigiamai veikia mūsų sveikatą, hormonų apykaitą ir net pasižymi jauninamuoju poveikiu“, – aiškina mitybos specialistė, „Lidl“ ambasadorė Gabrielė Urbonaitė.
Smidrai, pasak ekspertės, ypač naudingi sportuojantiems žmonėms, kadangi juose labai mažai kalorijų bei gausu naudingų medžiagų, skirtų raumenims atsistatyti.
„100 gramų smidrų yra vos 20 kilokalorijų ir labai daug naudingų maisto medžiagų, skaidulų, reikalingų sportuojančiam organizmui. Smidruose taip pat gausu rutino, kuris stiprina imunitetą bei glutationo. Tai svarbi priešvėžinė medžiaga“, – teigia mitybos ekspertė.
Kaip paruošti smidrus sveikiausia?
Kad smidruose išliktų organizmui naudingi mikroelementai, svarbu tinkamai juos paruošti. G.Urbonaitė pataria juos virti tik trumpą laiką. „Idealiausia būtų smidrus ruošti garuose ar puode pamerkus tik šparagų kotelius – tuomet jie ne tik nepraras skoninių savybių, bet išsaugos daug naudingų medžiagų. Kad vertingų medžiagų išliktų kuo daugiau, smidrus reikėtų apdoroti kuo trumpiau, nes per ilgai gaminami jie praras malonų traškumą“, – sako pašnekovė.
G. Urbonaitė pastebi, jog smidrus galima valgyti ne tik termiškai apdorotus, bet ir žalius: „Pavyzdžiui, įdėkite kelis kotelius į glotnutį, taip pat gardinkite salotas, smidrai tinka su fetos sūriu, gaiviomis daržovėmis ir šlakeliu aliejaus. Tačiau termiškai apdorotuose smidruose esančios naudingos medžiagos tampa lengviau pasisavinamos.“ Traškus ir gaivus smidrų ir vištienos receptas
Mitybos ekspertė dalijasi smidrų ir vištienos receptu, kuris idealiai tiks sportuojantiems žmonėms bei tiems, kurie nori pradėti maitintis sveikiau. Patiekalas gausus baltymų ir skaidulų, kurių ypač reikia aktyvų fizinį gyvenimą gyvenantiems žmonėms.
Vienai porcijai reikės:
- 150 g vištienos filė
- 50 g kiaušininių makaronų
- smidrų pagal skonį
- mėgstamų vištienos prieskonių
- 1 skiltelės česnako
- lydyto sviesto ghi
- 1 citrinos sulčių
Patiekalo gamyba – itin paprasta. Pirmiausia vištieną supjaustome stambesniais kubeliais, pamarinuojame su mėgstamais prieskoniais, sutarkuojame česnaką, sumaišome.
Kol mėsa lengvai marinuojasi, galima pereiti prie makaronų. Į verdantį vandenį įdėkite makaronus ir porą minučių juos pavirkite.
Makaronams dar verdant, vištieną apkepkite svieste ant nedidelės kaitros. Kepimo pabaigoje sudedėkite smidrus į keptuvę ir apkepkite viską kartu. Smidrus kepkite po 3 min. iš abiejų pusių. Prieš patiekdami patiekalą į stalą, smidrus apšlakstykite citrinos sultimis. Skanaus!