Patarė, kaip šaltibarščius paversti dar sveikesniu valgiu: itin atkreipkite dėmesį į burokėlius

Daugelis lietuvių šiltojo metų sezono neįsivaizduoja be dubenėlio šaltibarščių, patiektų su garuojančiomis bulvėmis. Šią tradicinę sriubą vasarą rasite bene kiekvienoje kavinėje, o ir paprastas jos receptas leidžia nesunkiai šaltibarščius pasigaminti patiems namuose.

Šaltibarščiai.<br>123rf nuotr.
Šaltibarščiai.<br>123rf nuotr.
Šaltibarščiai.<br>V.Balkūno nuotr.
Šaltibarščiai.<br>V.Balkūno nuotr.
Šaltibarščiai.<br>123rf nuotr.
Šaltibarščiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 15, 2023, 11:58 AM

Žinoma, kiekviena šeima turi savo mėgstamiausią šaltibarščių receptą. Vieni mėgsta dėti virtus, o kiti – marinuotus burokėlius. Vieniems šalta sriuba neįsivaizduojama be kiaušinio, o kitiems jo visiškai nereikia.

Kadangi vis dažniau esame linkę maisto produktus rinktis pagal naudą sveikatai ir savijautai, gali kilti nemažai įvairių klausimų. Pavyzdžiui, ar šaltibarščiai yra sveikatai palankus patiekalas? Ar galime prie jų patiekti bulves? Kokį kefyrą geriausia naudoti?

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą (sveikatai palanki mityba), Rima Novikevičiūtė teigia, jog pasirinkus tinkamus ingredientus, šaltibarščiai gali būti maistingas, gardus ir sveikatai palankus patiekalas, bei plačiau aptaria tradicinei sriubai būdingus produktus.

Burokėliai. Ši daržovė yra svarbiausias šaltibarščių ingredientas. Naudingiausia naudoti šviežius ir termiškai neapdorotus, kad išliktų kuo daugiau vitaminų, mineralų. Šviežius burokėlius reiktų sutarkuoti, apšlakstyti citrinos sultimis ir palikti kelioms valandoms pastovėti.

Nėra rekomenduojama naudoti marinuotų burokėlių, nes naudojami nemaži kiekiai cukraus bei acto. Galima rinktis ir virtus ar raugintus, jie tikrai bus naudingesni negu marinuoti.

Nepamiršti šaltibarščiams naudoti ir jaunus burokėlių lapus bei kotus, kurie suteiks ne tik švelnų skonį, bet ir padidins patiekalo maistinę vertę.

Burokėliuose gausu geležies, vitamino A ir C, o burokėlių lapuose gausu kalcio, skaidulinių medžiagų, kurios padeda gerinti virškinamojo trakto veiklą ir išvengti vidurių užkietėjimo bei sumažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Kefyras ar pienas? Geriausia rinktis raugintus pieno produktus, kuriuose gausu gerųjų bakterijų. Kefyro riebumas rekomenduojamas ne didesnis negu 2,5 proc., kad būtų išvengta per didelio kiekio sočiųjų riebalų. Taip pat kefyre randamas mažesnis laktozės kiekis ir tiks asmenims, kurie yra tam jautresni.

O negalintiems ar nevartojantiems pieno produktų yra įvairių augalinių alternatyvų. Namuose pasigaminti „grietinėlę“ iš saulėgrąžų sėklų ar prekybos centre įsigyti tinkamiausią pakaitalą. Perkant svarbu atsižvelgti į sudėtį ir rinktis kuo natūralesnį produktą, kuriame mažiau cukrų, druskos ir kitų papildomų priedų.

Kefyre gausu B grupės vitaminų, kalio, kalcio, fosforo, geležies. Kefyras taip pat veikia kaip natūralus antioksidantas ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Žolelės. Nepamirškite į šaltibarščius dėti įvairių šviežių žolelių: krapų, svogūnų laiškų, čiobrelių. Jos suteikia ne tik išskirtinį skonį, bet turi daug naudingųjų savybių. Žolelėse gausu antioksidantų, vitaminų, eterinių aliejų, kurie turi teigiamo poveikio sveikatai.

Įvairios prieskoninės žolelės, kaip krapai, čiobreliai, bazilikai, svogūnų laiškai ir kitos gerina širdies veiklą, stiprina organizmo imuninę sistemą ir turi daug naudingų medžiagų mūsų organizmui.

Kiaušiniai. Jie tikrai nėra būtinas šaltibarščių komponentas. Baltymų ir riebalų jau gauname iš pieno produktų. Žinoma, jeigu per dieną suvartojote mažesnį kiekį baltymų, riebalų tuomet mažas kiaušinio gabalėlis tikrai nepakenks.

Kiaušinio baltymas lengvai pasisavinamas žmogaus organizmo ir užtikrina įvairių vitaminų vartojimą: A, B grupės, E, D.

Bulvės. Svarbu, kad bulvės būtų paruoštos tausojančiu maisto gaminimo būdu ir išsaugotų kuo daugiau maistinių savybių bei nesusidarytų kenksmingų junginių. Šviežias bulves virkite ar ruoškite garuose su lupena.

Kepant orkaitėje nepadauginkite aliejaus ir neperkepkite. Per daug apkepusiose bulvėse randama kancerogeninės medžiagos akrilamido, kuris skatina onkologinių susirgimų riziką.

Bulvės yra prisotintos mūsų organizmui svarbių vitaminų ir mineralų, kaip vitamino C, B grupės, magnio, kalio, geležies. Reikėtų akcentuoti, kad bulvių lupena turi daugiausiai kalio ir magnio, tad jas nulupdami prarandame gausų kiekį šių naudingų medžiagų mūsų organizmui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.