Gydytoja įvardijo riešutus, kurie nedidina cholesterolio kiekio

Botanikos moksle kokosai įvardijami kaip vaisiai, tačiau daugeliui šis maisto produktas žinomas kaip riešutas, kurį galima plačiai panaudoti įvairiems patiekalams gardinti.

 Kokosų riešutai.<br> 123rf nuotr.
 Kokosų riešutai.<br> 123rf nuotr.
 „Raffaelo“ tortas.
 „Raffaelo“ tortas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 10, 2023, 7:49 AM, atnaujinta Oct 10, 2023, 7:50 AM

Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šie palmių vaisiai išsiskiria savo universalumu: kokosų vanduo vartojamas kaip gėrimas, minkštimas naudojamas įvairiems patiekalams ir desertams gaminti, o aliejus pasitelkiamas ne tik kulinarijoje, bet ir gaminant kosmetiką.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip išsirinkti gardžiausią kokosą ir kur panaudoti jo likučius. Be to, kulinarijos ekspertai kviečia išmėginti torto receptą.

Rasite beveik visus B grupės vitaminus

Kokosas yra įprastas daugelio pasaulio virtuvių, ypač atogrąžų regionų, ingredientas. Jis suteikia ypatingo skonio ir tekstūros įvairiems patiekalams – nuo pikantiško kario iki saldžių desertų. Be to, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kokosai nuo seno vertinami dėl savo maistingumo, nes juose randamas unikalus pagrindinių maistinių medžiagų derinys.

„Jeigu vertinsime kokoso savybes, matyti, kad šis vaisius – išties maistingas, turi daug naudingų maistinių medžiagų, tačiau yra gausus kalorijomis. Tai susiję su tuo, kad jame yra didesnis lyginant su kitais augalinės kilmės produktais riebalų kiekis. Taip pat yra šiek tiek baltymų, bet labai mažai angliavandenių: didžioji jų dalis – naudingieji, skaidulų pavidalo.

Be to, kokosuose yra elektrolitų, tokių, kaip kalis, fosforas, natris, kalcis ir magnis. Šiuose vaisiuose randama ir mikroelementų: mangano, vario, seleno, šiek tiek geležies. Vitaminai yra dar viena maistinė medžiaga, kuriomis turtingi kokosai, ypač B grupės (išskyrus B12). Taip pat randama ir kitų antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų“, – vardija gydytoja dietologė.

Kuo ypatingi kokosuose esantys riebalai?

Gydytoja E. Gavelienė atkreipia dėmesį, jog kalbant apie kokosus galima susidurti su dviprasmiškais vertinimais: kartais jų vartojimas siejamas su širdies kraujagyslių ligų padidėjusia rizika, o kartais kokosai įvardijami kaip maistingas ir sveikatai palankus produktas. Vis dėlto, pasak mitybos specialistės, abiejuose teiginiuose yra tiesos.

„Labiau norėčiau atkreipti dėmesį į kokosų riebalus: jų sudėtyje didžiąją dalį sudaro sotieji riebalai. Daugelis juos žino kaip sveikatai nepalankius, sieja su širdies kraujagyslių ligomis.

Nepaisant to, žiūrint į gyvūninės kilmės sočiųjų riebalų sudėtį, matyti, kad vyrauja ilgų grandžių riebalų rūgštys, kurios susijusios su cholesterolio didėjimu, kraujagyslių pažeidimu ir kita žala žmogaus organizmui. Tačiau kokosų sočiųjų riebalų sudėtyje vyrauja trumpų ir vidutinių grandžių riebalų rūgštys, kurios žmogaus organizme virškinasi šiek tiek kitaip negu gyvūninės kilmės. Jie greičiau patenka tiesiai į kraujotaką ir nedalyvauja procesuose, kurie didina cholesterolio gamybą. Šiuo atveju ypač naudinga vadinamoji laurinė sočioji riebalų rūgštis, kuri yra vyraujanti kokosų riebaluose“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Dietologė daro išvadą, kad saikingas kokoso riebalų vartojimas yra naudingas ir kartais net rekomenduojamas kai kuriomis ligomis sergantiems žmonėms: „Dažnai manoma, jog palmių aliejus ir kokosų aliejus – vienas ir tas pats. Tai neteisinga, nes tai dvi skirtingos aliejų rūšys. Palmių aliejus turtingas palmitino sočiąja rūgštimi, kuri prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų rizikos didinimo. O kokosų aliejus, pavyzdžiui, tiems, kurie serga lėtiniu kasos uždegimu ar turi kai kurių virškinimo sistemos sutrikimų, yra tinkamas vartoti, kai nėra pakankamai gaminama virškinimo fermentų.“

Ne paslaptis, kad daugelis kokoso skonį įvardija kaip malonų, juo galima praturtini pačius įvairiausius patiekalus: nuo sriubų iki desertų. Priklausomai nuo patiekalo pobūdžio galima pritaikyti ir kokoso formą – vandenį, minkštimą ar drožles.

Vis dėlto mitybos specialistė primena, kad tai yra daug kalorijų turintis produktas, dėl to reikėtų vadovautis saiko principu.

Iš kokoso likučių pasigaminkite drožlių

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, jog kartais patiekalų gamyboje neprisireikia viso kokoso, tad iš jo likučių visuomet galima pasigaminti drožlių, kurios tampa puikiu pagardu košėms, desertams, trintiems kokteiliams bei kitiems patiekalams – tokiu būdu bus išvengta ir bereikalingo maisto švaistymo.

„Norėdami pasigaminti kokosų drožlių iš pradžių aštriu peiliu supjaustykite jo minkštimą. Tuomet paskleiskite kokosų gabalėlius ant kepimo skardos vienu sluoksniu ir kepkite įkaitintoje 175 laipsnių orkaitėje apie 5–10 min. arba kol drožlės taps aukso spalvos. Taip pat kepant retkarčiais pamaišykite drožles, kad jos tolygiai apkeptų. Iškepus leiskite joms atvėsti, o vėliau galėsite mėgautis namų gamybos pagardu, kuris taps puikiu pagrindinių patiekalų ir desertų akcentu“, – rekomenduoja O. Suchočeva.

Kaip išsirinkti gardžiausią ir šviežiausią kokosą?

Ji pažymi, kad geriausią kokosą išsirinksite, jei atidžiai apžiūrėsite jo kevalą, patikrinsite svorį bei atliksite mini skambesio testą: „Ieškokite kokosų su švariu, nepažeistu kevalu. Riešutas turėtų būti sunkus – tai rodo, kad jame yra daug vandens ir minkštimo. Taip pat galite priglaudę prie ausies švelniai jį pakratyti – turėtumėte išgirsti teliūskavimą, kuris rodo, kad viduje yra skysčio – tai šviežumo ženklas.

Dar vertėtų atsižvelgti į tai, kur laikomi kokosai. Jie turėtų būti padėti vėsioje, sausoje vietoje, kurios nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai ar didelis karštis. Tuo reikėtų vadovautis ir parsinešus kokosą į namus: skirkite jam vėsią ir tamsią vietą, kad kuo ilgiau išliktų šviežias.“

Kviečiame pasilepinti įspūdingu „Raffaelo“ tortu: įspūdį padarysite net ir didžiausiems smaližiams.

„Raffaelo“ tortas

Migdoliniam biskvitui reikės:

  • 180 g universalių miltų;
  • 90 g migdolų miltų;
  • 10 g kepimo miltelių;
  • 4 g druskos;
  • 170 g kambario temperatūros nesūdyto sviesto;
  • 300 g cukraus;
  • 3 vnt. didelių kiaušinių;
  • 5 ml vanilės;
  • 1 ml migdolų ekstrakto;
  • 180 ml kambario temperatūros pieno.

Kokosų kremui reikės (pasigaminkite iš anksto):

  • 240 ml kokosų pieno, konservuoto, gerai suplakto arba išplakto iki vientisos masės;
  • 10 ml vanilės;
  • 2 v. š. kukurūzų krakmolo;
  • 3 v. š. cukraus;
  • 1 vnt. didelio kiaušinio trynio.

Kokosiniam glaistui reikės:

  • 5 vnt. didelių kiaušinių baltymų;
  • 300 g cukraus;
  • 340 g nesūdyto kambario temperatūros sviesto;
  • 3–4 v. š. kokosų pieno miltelių;
  • 1–2 lašų migdolų ekstrakto.

Papuošti reikės:

  • 30 g pjaustytų migdolų;
  • šiek tiek kokosų drožlių;
  • „Raffaello“ saldainių.

Kaip gaminti

Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių temperatūros.

Ištepkite riebalais ir miltais tris 15 cm pyrago formas ir išklokite jas kepimo popieriumi.

Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite universalius miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius ir druską. Mišinį atidėkite į šalį.

Pasigaminkite kremą: vidutiniu greičiu suplakite kartu sviestą ir cukrų, kol masė taps puri.

Sumažinkite plakiklio greitį ir įmaišykite kiaušinius bei vanilę. Paskui po truputį plakant suberkite miltų mišinį.

Gautą tešlą supilkite į pyrago formas ir kepkite maždaug 35 minutes arba kol į vidurį įkištas dantų krapštukas bus nebeaplipęs.

Kai iškeps, biskvitus palikite 10 minučių atvėsti, paskui juos išverskite iš formos, kad visiškai atvėstų.

Pasigaminkite kokosinį kremą: į vidutinio dydžio puodą supilkite kokosų pieną ir vanilę. Laikykite puodą ant didelės ugnies dažnai maišydami, kol pradės virti. Paskui nuimkite nuo ugnies.

Tada vidutiniame dubenyje suplakite cukrų, krakmolą, kiaušinio trynius. Kai tai padarysite, gretai plakant, karštą pieną lėtai supilkite į kiaušinių mišinį.

Paskui perpilkite mišinį į puodą ir nuolat plakdami virkite ant didelės ugnies, kol jis sutirštės ir užvirs.

Mišinį perkoškite per sietelį į nedidelį dubenėlį. Plastikinę plėvelę uždėkite tiesiai ant kremo, kad nesusidarytų odelė. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, tada porai valandų įdėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

Pasigaminkite glaistą: į maišytuvą sudėkite kiaušinių baltymus ir cukrų. Plakite, kol masė sustangrės. Pastatykite dubenį su gautu mišiniu virš puodo su verdančiu vandeniu ir nuolat maišykite, kol mišinys taps karštas ir nebebus grūdėtas.

Tuomet dar masę paplakite vidutinio stiprumo greičiu, kol ji taps standi ir atvės (dubuo nebebus šiltas liečiant).

Pamažu sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir maišykite iki vientisos masės. Tuomet į ją pridėkite kokosų pieno miltelių.

Surinkite tortą: dėkite vieną biskvito sluoksnį ant torto padėklo arba serviravimo lėkštės.

Biskvitą plonai ištepkite kremu, pabarstykite maždaug 2 šaukštais pjaustytų migdolų. Tą patį pakartokite su kitu sluoksniu.

Ant viršaus uždėkite paskutinį pyrago sluoksnį ir aptepkite glaistu. Tada tortą dėkite į šaldytuvą 20 minučių.

Ištraukę tortą iš šaldytuvo papuoškite jį pjaustytais migdolais, kokosų drožlėmis ir „Raffaelo“ saldainiais.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.