Burokėliai pagerins širdies veiklą ir detoksikuos organizmą: nepraleiskite progos jų pavalgyti

Manoma, kad burokėliai kilę iš Viduržemio jūros regiono, kur senovės romėnai ir graikai vartojo šių daržovių šakniagumbius bei lapkočius. Tikėtina, kad iš pradžių burokėliai buvo auginami tik dėl sultingų lapelių, o vėliau buvo pradėti naudoti ir žemėje pasislėpę jų gumbai. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, ši daržovė gali padėti sumažinti kraujospūdį ir širdies ligų riziką.

Tarkuoti žali burokėliai.<br>123rf nuotr.
Tarkuoti žali burokėliai.<br>123rf nuotr.
Burokėliai.<br>123rf nuotr.
Burokėliai.<br>123rf nuotr.
 Burokėlių, pomidorų ir bulvių apkepėlė. 
 Burokėlių, pomidorų ir bulvių apkepėlė. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 23, 2023, 5:55 AM

Atvėsus orams, siūlome pasimėgauti sočia burokėlių, pomidorų bei bulvių apkepėle.

Suteikia energijos ir gerina bendrą žarnyno veiklą

Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, burokėliai turi palyginti nedaug kalorijų ir riebalų, tačiau daug angliavandenių, kurie suteikia kasdien būtinos energijos.

„Burokėliuose esančių angliavandenių didžiąją dalį sudaro gliukozė ir fruktozė, kita angliavandenių dalis – kompleksiniai angliavandeniai. Taip pat šiose daržovėse esančios ir tirpios, ir netirpios maistinės skaidulos svarbios virškinimo sistemos sveikatai, skatina reguliarų tuštinimąsi ir palaiko sotumo jausmą“, – pasakoja gydytoja.

Burokėlius galima vadinti folatų šaltiniu, šis vitaminas būtinas organizmo baltymų sintezei. Dar juose yra vitaminų C ir B6.

„Vitaminas C – tai antioksidantas, palaikantis imuninę sistemą, odos sveikatą ir žaizdų gijimą, o vitaminas B6 padeda vystytis smegenims, hormonų reguliacijai ir imuninei sistemai. Burokėliai turtingi mikroelementais ir elektrolitais. Juose esantis manganas svarbus kaulų būklei, medžiagų apykaitai, o kalis padeda reguliuoti skysčių pusiausvyrą, svarbus raumenų veiklai.

Burokėliuose esanti geležis bei magnis svarbūs deguonies pernešimui kraujyje, bendrai energijos gamybai, raumenų bei nervų veiklai ir tolygiam širdies ritmui palaikyti, todėl šią rudeninę daržovę reikėtų valgyti visiems“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Be to, tyrimais įrodyta, kad burokėliuose esantys nitratai didina fizinio krūvio efektyvumą ir ištvermę, mat padidina deguonies patekimą į raumenis.

„O antioksidantai betalainai, dėl kurių burokėliai nusidažo ryškiomis spalvomis, pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios gali padėti kovoti su lėtiniu uždegimu organizme. Dar verta žinoti, kad burokėlių sultyse yra medžiagų, palengvinančių kepenų veiklą, taip prisidedančių prie organizmo detoksikacijos procesų.

Burokėliai sveikiems žmonėms padeda išlyginti gliukozės koncentraciją kraujyje, profilaktiškai mažina rezistentiškumą insulinui. Tačiau šios daržovės glikeminis indeksas yra vidutinis, tai yra, apie 61, todėl sergantys cukriniu diabetu turėtų vengti vagyti patiekalą, paruoštą vien iš burokėlių, tačiau į savo racioną ir jiems vertėtų saikingai įtraukti šią daržovę“, – įspėja gydytoja dietologė.

Kaip laikyti namuose ir išsirinkti šviežiausius?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad norint išlaikyti burokėlius geriausios būklės namų sąlygomis, vertėtų atsižvelgti į keletą dalykų.

„Jei burokėliai yra su žaliomis lapų viršūnėlėmis, geriausia jas nuimti iš karto, kai tik parsinešate juos namo. Žalumynai atima drėgmę ir maistingąsias medžiagas iš šaknų, todėl burokėliai greičiau genda.

Jei laikysite ilgiau, parsinešę namo iškart nenuplaukite, nes dėl drėgmės gali atsirasti pelėsis. Vietoje to švelniai nušluostykite burokėlius sausu rankšluostėliu. Jei pašalinote žalias lapų viršūnėles, burokėlius laikykite šaldytuvo daržovių stalčiuje. Įdėkite juos į plastikinį maišelį arba sandarų indą, kad neprarastų drėgmės. Tačiau jei norite vartoti ir burokėlių lapus, laikykite juos atskirai nuo šakniagumbio. Burokėliai šaldytuve įprastai gali būti laikomi nuo 1 iki 3 mėnesių, priklausomai nuo jų šviežumo įsigijimo metu, o jų lapus geriau sunaudoti per kelias dienas“, – pataria O. Suchočeva.

Ekspertė pasakoja, kad skaniausius ir šviežiausius burokėlius galima išsirinkti atsižvelgiant į jų dydį bei spalvą: „Šiek tiek mažesni burokėliai paprastai būna saldesni ir minkštesni. Venkite pernelyg didelių, kurie kartais gali būti kieti arba sumedėję. Rinkitės apvalios arba šiek tiek ovalios formos burokėlius, nes netaisyklinga jų forma gali reikšti, kad jie augo netolygiai, todėl tekstūra gali būti nevientisa. Taip pat burokėlių odelė turi būti lygi, tvirta, be didesnių dėmių ar įpjovimų. Rinkitės ryškios, sodrios spalvos daržoves. Dar galite šiek tiek paspausti burokėlį rankoje, kad įvertintumėte jo tvirtumą. Jis turi būti kietas, o ne minkštas.“

Skanių receptų su burokėliais – daugybė

Anot komercijos operacijų vadovės, jei vasarą dažniausiai marinuotus burokėlius rinkomės tik šaltibarščiams, tai šaltuoju laikotarpiu galime iš jų pasigaminti begalę patiekalų ir taip sutaupyti.

„Neapsiribokime tik barščiais ar visiems žinoma mišraine su pupelėmis. Burokėliai – pigi ir universali daržovė, tad pasitelkus fantaziją juos galima panaudoti gaminant įvairias salotas, sumuštinius ar kepinius. Labai gardūs yra veganiški šokoladiniai pyragai su burokėliais, įvairūs burokėlių maltiniai su kruopomis, užkandėlės ir salotos“, – patarimais dalijasi O. Suchočeva.

Vėstančiais rudens vakarais „Rimi“ kulinarijos technologai kviečia pasimėgauti šilta burokėlių, pomidorų ir bulvių apkepėle.

Burokėlių, pomidorų ir bulvių apkepėlė

Apkepėlei reikės:

  • 500 g burokėlių;
  • 500 g bulvių;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 500 g slyvinių pomidorų;
  • 1 v. š. čiobrelių;
  • 4 v. š. lydyto sviesto;
  • 30 g fermentinio sūrio;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Burokėlius kruopščiai nuplaukite, suvyniokite į foliją. Sudėkite į kepimo skardą ir kepkite orkaitėje 1 val. 20 min. Leiskite visiškai atvėsti. Tada nuimkite foliją, nuskuskite ir supjaustykite burokėlius griežinėliais. Burokėlius galite išsikepti iš vakaro arba naudoti virtus.

Svogūnus apšlakstykite 1 šaukštu lydyto sviesto ir apibarstykite puse čiobrelių lapelių. Paskaninkite druska ir pipirais. Paruoštus svogūnus dėkite ant kepimo formos dugno.

Ant pjaustymo lentos pasiruoškite savotiškus daržovių suvožtinukus: griežinėlius bulvių, burokėlių ir pomidorų.

Paskaninkite druska ir pipirais. Kiekvieną suvožtinuką laikykite atskirai. Tuomet juos dėliokite eilute (arba ratu) paruoštoje kepimo formoje, kad jie šiek tiek gultų vienas ant kito. Apibarstykite likusiais čiobrelių lapeliais ir apšlakstykite 1 šaukštu sviesto. Sandariai uždenkite aliuminio folija. Būtų idealu, jeigu bulvės, burokėliai ir pomidorai būtų vienodo skersmens, tada daržovių griežinėliai bus lygūs, bus lengviau formuoti suvožtinukus.

Kepkite 30 min. Tada atidenkite, pašlakstykite likusiais 2 šaukštais lydyto sviesto. Kepkite atidengtą dar apie 35 min., kol daržovės suminkštės, o pomidorai karamelizuosis. Prieš patiekdami apkepėlę šiek tiek atvėsinkite.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.