Šios daržovės ne tik suteiks skonio troškiniams, bet ir malšins uždegimus, padės pasveikti peršalus

Paprikos – vienos iš pačių universaliausių daržovių, kurias skanauti galime ištisus metus. Vasarą jas kepame grilyje, dedame į salotas, o artėjant žiemai dedame į troškinius ar kepame įdarytas orkaitėje.

 Paprikos – vienos iš pačių universaliausių daržovių.<br> 123rf nuotr.
 Paprikos – vienos iš pačių universaliausių daržovių.<br> 123rf nuotr.
Kuskusu, feta ir džiovintais pomidorais įdarytos paprikos.
Kuskusu, feta ir džiovintais pomidorais įdarytos paprikos.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-11-16 08:02

Sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad naudingiausia jas valgyti termiškai neapdorotas, nors kaitinant jose išlieka skaidulos ir mineralinės medžiagos.

Prekybos tinklo „Rimi“ komecijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo pasinaudoti proga ir rudenį nusipirkti kuo daugiau sveikatai palankių daržovių, kurių ne vienas suvalgome tikrai per mažai. Tokiu metų laiku jos pigiausios.

Karotinoidų ir antioksidantų šaltinis

Kulinarijoje plačiai pritaikomos neįnoringosios paprikos skiriasi spalvomis ir skoninėmis savybėmis, bet, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nėra didelio skirtumo, kokios spalvos šias daržoves valgome.

„Reikėtų pasistengti, kad kasdienis mūsų maistas būtų įvairus ir spalvingas, o tam paprikos labai tinka. Oranžinės spalvos paprikose yra daugiau betakarotinoidų, kitose – karotinoido zeaksantino. Visų spalvų paprikos – puikus vitaminų C, A, E, mineralų, antioksidantų ir skirtingų karotinoidų šaltinis. Būtent jie lemia paprikų odelės bei minkštimo spalvą“, – sako ekspertė.

Be to, verta atsižvelgti į individualias organizmo savybes, nes jautresnį virškinamąjį traktą turintiems žmonėms paprikos gali sukelti diskomfortą.

„Tokiu atveju jas reikėtų valgyti be odelės arba pabandyti paprikas blanširuoti. Kad gautume kuo daugiau vitaminų, paprikas reikėtų vartoti termiškai neapdorotas. Nepaisant to, skaidulos ir mineralinės medžiagos paprikose išlieka net ir jas kaitinant, o terminis apdorojimas leidžia atsiskleisti ir tam tikroms papildomoms paprikų skonio savybėms“, – paaiškina gydytoja dietologė.

Anot dr. Editos Gavelienės, įvairiausi teiginiai apie vienokį ar kitokį maisto produktą, saugantį nuo vėžio ar nuo širdies ir kraujagyslių ligų yra be galo populiarūs, tačiau nė vienas konkretus produktas, kad ir kiek jo valgytume, sunkių ligų šimtu procentų nepadeda išvengti.

„Mokslininkai, dirbantys mitybos srityje tirdami vėžio prevenciją, ragina tiesiog laikytis sveikatai palankios mitybos principų. Taigi, svarbu vengti perdirbtų gaminių, valgyti įvairų, šviežiai pagamintą maistą, gerti pakankamai vandens, o taip pat kasdien nepamiršti daržovių, tiek žalių, tiek termiškai apdorotų“, – primena gydytoja dietologė.

Kokybiškos paprikos – ryškios, stangrios ir tvirtos

Įvairių formų, dydžių ir spalvų paprikos, supjaustytos juostelėmis, gali būti puikus priešpiečių ar pavakarių užkandis, jų į mokyklinę pietų dėžutę galima įdėti ir vaikams. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog neapsiriksite ir išsirinksite puikios kokybės paprikų, jeigu jos bus tvirtos, stangrios, ryškaus atspalvio ir blizgaus paviršiaus.

„Paprikų odelė neturėtų būti suglebusi, susiraukšlėjusi ar suvytusi, paviršius turtėtų būti be minkštų dėmių ar įpjovimų, o stiebo dalis – be pelėsio žymių. Jas namuose reikia laikyti šaldytuve, specialiame daržovių stalčiuje. Geriausia šias daržoves laikyti šaldytuve, daržovių stalčiuje, sandariai, bet be plėvelės, nes ji leis greičiau susidaryti kondensatui, kuris gali paspartinti paprikų puvimą. Pagal galimybes paprikas po įsigijimo geriausia suvartoti per 2–3 dienas“, – pataria O. Suchočeva.

Ji pastebi, kad pirkėjų mėgstamiausios – raudonos saldžiosios paprikos, nors dažnai į krepšelį keliauja ir oranžinės, geltonos ar žalios.

„Daugiausia jų nuperkama nuo spalio iki kovo mėnesių – tuomet gaminama daugiau troškinių su daržovėmis. Pailgosios ir apvaliosios saldžiosios raudonosios paprikos asortimente yra vienos populiariausių“, – pastebi komercijos operacijų vadovė.

Romantiškai vakarienei pasigaminkite Viduržemio virtuvės įkvėptą patiekalą – 

Kuskusu, feta ir džiovintais pomidorais įdarytos paprikos

Patiekalui (2 asmenims) reikės:

  • kelių pailgųjų raudonųjų saldžiųjų paprikų;
  • 85 g kuskuso;
  • 25 g paskrudintų kedro riešutų;
  • saujos juodųjų alyvuogių, stambiai supjaustytų;
  • 50 g sutrupinto fetos sūrio;
  • 50 g supjaustytų džiovintų pomidorų;
  • 2 šaukštų smulkintų bazilikų.

Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių (su ventiliatoriumi). Paprikas sudėkite ant lėkštės ir 5 min. mikrobangų krosnelėje vidutinėje temperatūroje pakaitinkite, kol jos beveik suminkštės. Tada dėkite ant kepimo skardos pjūviais į viršų.

2. Tuo metu kuskuso kruopas sudėkite į dubenį ir užpilkite 125 ml verdančio vandens. Išmaišykite, dubenį uždenkite ir palikite pastovėti 10 min. Kuskusą pamaišykite šakute, tada įmaišykite kedro riešutus, alyvuoges, fetą, pomidorus ir bazilikus. Sudėkite kuskuso įdarą į paprikų puseles ir kepkite orkaitėje 10 min.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.