Sveiki produktai ant šventinio stalo: štai kuo naudinga baltoji mišrainė

Tie, kurie nori šventėms pasiruošti be streso, jau rūpinasi ilgo galiojimo produktais – juk nė vienas stalas neapsieina be konservuotų žirnelių, pupelių ar kukurūzų, o baltosios mišrainės neįsivaizduojame be majonezo. Dažniausiai ankštinių daržovių valgome nepakankamai, tad sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad jos yra geras augalinių baltymų šaltinis, ypač žiemą, kai šviežių daržovių mūsų krašte nėra.

 Legendinė tradicinė baltoji mišrainė.<br>„Rimi“ nuotr.
 Legendinė tradicinė baltoji mišrainė.<br>„Rimi“ nuotr.
 Olga Suchočeva.<br>„Rimi“ nuotr.
 Olga Suchočeva.<br>„Rimi“ nuotr.
 Konservai turi tiek pat naudos, kiek ir jų bazinis produktas, tad ankštinių daržovių konservai yra puikus baltymų šaltinis.<br>„Rimi“ nuotr.
 Konservai turi tiek pat naudos, kiek ir jų bazinis produktas, tad ankštinių daržovių konservai yra puikus baltymų šaltinis.<br>„Rimi“ nuotr.
 Dr. Edita Gavelienė.<br>„Rimi“ nuotr.
 Dr. Edita Gavelienė.<br>„Rimi“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-12-01 08:33, atnaujinta 2023-12-01 08:34

Reguliuoja svorį, rekomenduotini sunkių ligų prevencijai

Ankštinės daržovės – puikus augalinių baltymų šaltinis. Jos plačiai naudojamos vegetarų ir veganų mityboje, tačiau, pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jas pageidautina vartoti ir visavalgiams: „Baltymai, dėl kurių vertinami tiek pupelės, tiek žirneliai yra labai svarbūs raumenims palaikyti, atkurti ir apskritai augti. Ankštiniai vertingi ir dėl vitaminų bei mineralinių medžiagų gausos. Be to, jos yra puikus tirpių ir netirpių skaidulų, kurios palaiko virškinimo sistemos sveikatą, šaltinis, o ląsteliena padeda palaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje ir reguliuoti svorį, nes skatina sotumo jausmą.“

Anot gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, gelsvuose kukurūzuose yra liuteino ir zeaksantino, kurie užtikrina gerą regos, odos, gleivinių būklę, o ferulos rūgštis svarbi Alzheimerio ligos ir kitų neurodegeneracinių susirgimų, cukrininio diabeto, vėžio prevencijai. Be to, kukurūzai tinka net ir sergantiems celiakija, nes juose nėra gliuteno, tačiau juos atsargiau turėtų vartoti cukriniu diabetu sergantys žmonės – nors nuo vieno patiekalo cukraus lygis į aukštumas nepakils, reikėtų būti atsargiems valgant kitą angliavandeniais turtingą maistą.

„Tiesa, daugiausia naudos gaunama iš šviežių, džiovintų ar šaldytų žirnelių ar pupelių, tačiau konservuoti jie nepakeičiami tradicinėse lietuviškose šventinėse mišrainėse – baltojoje ar su burokėliais“, – pastebi gydytoja dietologė.

Peržvelkite konservų sudėtį

Konservavimas – vienas iš populiarių būdų prailginti produktų galiojimo laiką ir vasarą ar rudenį pasiruošti atsargų, kurias suvartosime žiemą. Pasak dr. Editos Gavelienės, konservai turi tiek pat naudos, kiek ir jų bazinis produktas, tad ankštinių daržovių konservai yra puikus baltymų šaltinis.

„Konservavimo procesas neturi reikšmingos įtakos dalies riebaluose tirpių vitaminų sumažėjimui ar tokioms maistinėms medžiagoms kaip baltymai, angliavandeniai arba riebalai. Visgi, papildomų naudų konservuotuose produktuose (priešingai nei raugintuose) neatsiranda, o kai kurių maistinių medžiagų nauda, apdorojant tokiu būdu, sumažėja. Pavyzdžiui, vandenyje tirpių vitaminų“, – pastebi E. Gavelienė.

Renkantis konservus ekspertė pataria perskaityti jų sudėtį etiketėse: „Informacija apie produkto maistingumą etiketėje visuomet yra pateikiama mažėjimo tvarka. Tad pirmiau įvardinami tie komponentai, kurių gaminio sudėtyje yra daugiausia. Taigi, jeigu mes perkame daržovių konservus, pirmoje vietoje ir turėtų būti nurodytos daržovės. Geriau, kai konservuose yra kuo mažiau druskos ar cukraus, įvairių konservantų, dažiklių bei skonio stipriklių. Kuo pridėtinių medžiagų kiekis bus didesnis – tuo produktas, savo maistine verte, bus menkavertiškesnis.“

Atkreipkite dėmesį į konservų galiojimo laiką

Nors konservai yra ilgo galiojimo produktas, perkant visuomet reikėtų žvilgtelti į galiojimą laiką ir nuspręsti, ar tikrai spėsite juos suvartoti. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kad geriausia konservus laikyti rūsyje, ant pakuotės nurodytos temperatūros (dažniausiai nuo 0 iki 25 °C) sąlygomis. Tačiau galite laikyti juos ir virtuvinėse spintelėse – jų nebūtina dėti į šaldytuvą.

Specialistė įspėja, kad prieš atidarant konservų dėžutę, reikėtų ją atidžiai apžiūrėti: „Jokiu būdu negalima valgyti konservų, kurių pakuotė pažeista, nesandari, išsipūtusi arba surūdijusi. Tokius konservus nedelsiant išmeskite. Be to, svarbu atkreipti dėmesį į gaminio skonį. Jei juntamas nemalonus kartumas – konservai sugedę. Kai kuriais atvejais tai gali išduoti ir pasikeitusi konservų spalva bei sklindantis nemalonus kvapas. Svarbu konservus pirkti tik iš patikimų prekybos vietų, kurios yra atsakingos už parduodamų produktų kokybę bei saugą.“

Nors kartais baltoji mišrainė paskaninama įvairiais produktais, gardžiausia daugeliui yra tradicinė, tad nepamirškime jos pasigaminti šventėms.

Legendinė tradicinė baltoji mišrainė

Mišrainei reikės:

  • 500 g bulvių;
  • 200 g morkų;
  • 200 g marinuotų arba raugintų agurkų;
  • 4 vnt. kiaušinių;
  • 250 g konservuotų žirnelių;
  • 4 šaukštų majonezo;
  • 2 šaukštų natūralaus jogurto;
  • pluoštelio krapų;
  • druskos, pipirų – pagal skonį.

Kaip gaminti:

1. Išvirkite neskustas bulves ir morkas. Atvėsinkite ir nulupkite.

2. Kietai išvirkite kiaušinius ir taip pat nulupkite.

3. Bulves, morkas, kiaušinius ir agurkus supjaustykite kubeliais. Suberkite į dubenį. Ant viršaus sukrėskite nusunktus konservuotus žaliuosius žirnelius.

4. Mišrainę pasūdykite, pagardinkite pipirais, įdėkite majonezo, jogurto ir viską sumaišykite. Apibarstykite smulkintais krapais.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.