Svarbios taisyklės, padėsiančios palaikyti balansą organizme: išmėginkite baltąją žuvį su pupelių koše

Sparčiai artėjant didžiausioms metų šventėms ne paslaptis, jog mūsų organizmų laukia ne vienas iššūkis. Artimųjų, draugų ir kolegų susibūrimai, gardžiausiomis vaišėmis nukrauti šventiniai stalai gali tapti ne tik nepageidaujamų kilogramų, bet ir prastesnės savijautos priežastimi. Prekybos tinklo „Maximos“ sveikos mitybos partneris, gydytojas dietologas Edvardas Grišinas dalijasi patarimais, padėsiančiais Advento laikotarpiu išgirsti savo organizmo poreikius, skirti jam laiko ir šventinius išbandymus pasitikti sąmoningai bei ramiai.

 Balta žuvis.<br>123rf nuotr.
 Balta žuvis.<br>123rf nuotr.
Edvardas Grišinas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Edvardas Grišinas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 9, 2023, 2:29 PM

Drastiškos dietos gali būti kenksmingos

Dietologas E.Grišinas pastebi, kad vis dar vyraujantys įsitikinimai, jog trumpalaikiai badavimai, drastiškos sulčių ar grikių dietos yra puikus būdas išsivalyti organizmą – klaidingi ir gali pridaryti daugiau žalos nei atnešti naudos.

Specialisto teigimu, jei žmogus yra sveikas ir neturi lėtinių ligų, detoksikacinės funkcijos jo organizme vyksta kuo puikiausiai. Didesnės rizikos grupėje yra žmonės sergantys plaučių, inkstų, imuninės sistemos veiklą slopinančiomis ligomis ar medžiagų apykaitos ligomis, tokiomis kaip II tipo cukrinis diabetas, nutukimas.

Stebuklinga daržovių galia

Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento vadovės Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės teigimu, šaltuoju metų laiku pirkėjai ypač mėgsta lietuviškas daržoves – ne tik tradicines bulves, morkas, burokėlius, svogūnus, bet ir brokolius, žiedinius kopūstus, įvairias lapines daržoves.

„Žiemą rūpinimasis sveikata yra ypatingai svarbus, o būtent lietuviškas daržoves galime drąsiai laikyti išskirtiniu naudingų medžiagų šaltiniu, padedančiu stiprinti mūsų organizmą šiuo sezono metu. Jos ne tik prisideda prie mūsų sveikatos, bet ir suteikia įvairovę stalui. Bulvės, morkos ar burokėliai, kaip ir kasmet, taps neatsiejama šventinio stalo dalimi daugelio žmonių namuose. Savo klientams užtikriname, jog mūsų parduotuvių lentynose vietinių ūkininkų užaugintos produkcijos būtų galima rasti ištisus metus už žemas kainas kasdien“, – sako I.Trakimaitė-Šeškuvienė.

Edvardas Grišinas pastebi, kad egzistuoja ne vienas maisto produktas, kuris natūraliai padeda šalinti toksinus, tačiau jų poveikis gali atsiskleisti tik sinergijoje su kitais valgomais produktais.

„Kodėl neužtenka valgyti tik agurkus arba pomidorus? Teoriškai, kiekvienam mikroelementui mūsų organizmas yra prikaupęs baseiną atsargų, vis dėlto ilgalaikėje perspektyvoje jis senka, jei yra apsiribojama tik keliais maisto produktais dienos eigoje. Didesnė įvairovė mums leidžia to išvengti“, – teigia E.Grišinas.

Specialisto teigimu, žarnyno sveikatai labai svarbus mikrobiotos būklės palaikymas, o tam, kad žarnyno bakterijos gautų reikiamų medžiagų – skaidulų – privaloma pasirūpinti augalinio maisto spalvų įvairove lėkštėje.

„Kepenų sveikatai ypač naudingos tokios daržovės kaip brokoliai, žiediniai kopūstai, baltagūžiai kopūstai. Jie yra turtingi priešvėžinių, antidiabetinių ir antimikrobinių savybių turinčių medžiagų – sulforafanų. Taip pat į mitybos racioną verta įtraukti citrinas, artišokus, tamsias lapines daržoves. Jos yra naudingos tulžies funkcionavimui, kuri yra atsakinga ne tik už riebalų skaidymą mūsų organizme, bet ir cholesterolio bei kitų žalingų metabolitų nutekėjimą į žarnyną“, – apie organizmui itin naudingas daržoves pasakoja E.Grišinas.

Pasak jo, žiemos periodas taip pat yra puikus metas į mitybą įtraukti kuo daugiau fermentuotų, turtingų probiotikais maisto produktų.

Taisyklės, kurias verta įsidėmėti

Dietologo teigimu, per šventes pasitaikantys persivalgymai ar alkoholio vartojimas dažną žmogų gali demotyvuoti grįžti prie subalansuotos mitybos ar net sutrukdyti pradėti naujus metus reguliariai sportuojant, laikantis sveikos mitybos taisyklių. E.Grišinas dalijasi keliais naudingais patarimais, padėsiančiais laiką prie švenčių stalo leisti sąmoningai ir nepakenkti savo sveikatai.

„Visų pirma, šventės nėra tik maisto kulto laikotarpis. Artėjančių švenčių tradicijos savyje neša ne tik puotavimo, bet ir pasninko, pagarbos savo kūnui ir artimajam tradicijas, kurių nedera pamiršti. Taip pat jaukiai leidžiant laiką prie švenčių stalo šiukštu nereikėtų pamiršti judėjimo. Fizinė veikla ne tik padeda deginti kalorijas, bet yra ir puikus dopamino šaltinis“, – patarimais dalijasi E.Grišinas.

Jis taip pat pastebi, kad prie vaišių stalo niekada nereikėtų sėsti alkanam, o taip pat svarbu nepamiršti ir reguliariai maitintis visos dienos metu, gerti daug vandens.

„Praturtinkite kiekvieno patiekalo lėkštę mikroelementais turtingomis daržovėmis, papildant jas liesa paukštiena ar žuvimi. Pats visada stengiuosi iki šventinės vakarienės suvalgyti nors 200–300 g daržovių patiekalo su balta žuvimi, nes tai suteikia man reikiamo sotumo bei ramybės jausmą“, – sako dietologas.

Maistingiems ir naudingiems pietums E.Grišinas dalijasi greitai paruošiamu ir gardžiu baltos žuvies su pupelių koše receptu.

Balta žuvis su pupelių koše

Jums reikės:

  • 600 g baltos žuvies filės;
  • 5 arbatinių šaukštelių alyvuogių aliejaus, dar šiek tiek prireiks apšlakstymui;
  • 2 citrinų. Vienos nuluptos ir išspaustos, kitos – supjaustytos griežinėliais;
  • 1 skiltelės česnako, susmulkintos;
  • 2 skardinių konservuotų pupelių;
  • 100 ml daržovių sultinio;
  • 2 mažų romaninių salotų, supjaustytų išilgai ketvirčiais;
  • 1 raudonojo svogūno supjaustyto plonais griežinėliais;
  • 30 g susmulkintų petražolių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 arba 180 laipsnių kepant su vėjeliu. Sudėkite žuvį ant skardos išklotos kepimo popieriumi. Užpilkite tris šaukštelius alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, pabarstykite pipirais. Kepkite 15–17 min kol žuvis iškeps ir lengvai byrės.

2. Kepant žuviai, keptuvėje ant nedidelės ugnies įkaitinkite 1 šaukštelį alyvuogių aliejaus. Įdėkite česnaką ir kepkite, kol pasklis aromatas. Supilkite sultinį ir pupeles. Troškinkite 5 min, suberkite citrinos žievelę ir supilkite į virtuvinį kombainą. Maišykite iki vientisos masės, tada uždenkite ir atidėkite į šalį.

3. Stipriai įkaitinkite grilio keptuvę, salotų ketvirčius aptepkite likusiu aliejumi, apibarstykite pipirais. Kepkite salotas 5 min iš abiejų pusių, kol jos apskrus ir suminkštės.

4. Įdėkite svogūną į karščiui atsparų indą, užpilkite verdančiu vandeniu tiek, kad apsemtų ir palikite pastovėti 30 s. Tada nusausinkite, nuplaukite šaltu vandeniu ir vėl nusausinkite. Didžiąją dalį petražolių įmaišykite į pupelių košę, padalinkite ją į 4 lėkštes. Patiekite su žuvimi, salotomis, svogūnu ir citrinos griežinėliais, apšlakstykite lašeliu aliejaus ir pabarstykite likusiomis petražolėmis.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.