Dietologė pasakė, kaip dažnai galima valgyti kiaulieną: vienos rūšies ypač reikėtų vengti

Kiauliena – viena populiariausių ir mėgstamiausių lietuvių mėsos rūšių, valgoma įvairiais metų laikais. Vasaros metu ją mėgstame kepti ant grilio, o žiemą iš jos gaminame troškinius ar įvairius tradicinius patiekalus.

Vengriškas guliašas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Vengriškas guliašas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 10, 2024, 10:55 AM

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kiaulienoje rasime daugiau vitamino B1 nei jautienoje ar avienoje, ji taip pat yra gyvūninių baltymų šaltinis. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva kviečia iš kiaulienos pasigaminti įvairiausių patiekalų, nes ši mėsa tinkama kiekvieno visavalgio skoniui.

Palankiausia kiaulieną virti ar troškinti

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kiauliena yra puikus baltymų šaltinis, taip pat joje randama geležies, cinko, kalio, bei A, D ir B grupės vitaminų. „Lyginant kiaulieną su aviena ar jautiena, joje yra daugiau tiamino (B1 vitamino), tačiau jos nauda žmogaus organizmui priklauso nuo pasirinktos mėsos dalies bei nuo mėsos paruošimo būdo. Geriausia rinktis liesiausias kiaulienos dalis: nugarinę, kumpinę mėsą, ją virti, troškinti, kepti orkaitėje ar ant grilio“, – pažymi gydytoja.

Vis dėlto, pasak dr. Editos Gavelienės, kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais. Dėl šios priežasties raudona mėsa nereikėtų mėgautis dažniau nei 3–4 kartus per mėnesį: „Būtina pirmenybę teikti liesesnėms kiaulienos dalims ir ruošti mėsą be papildomų riebalų.“

Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį ir į rūkytą, vytintą mėsą bei kitus perdirbtos mėsos gaminius. „Šiuose produktuoseyra nitratų, benzpirenų, nemažai druskos, todėl juos skanauti reikėtų dar rečiau“, – teigia ekspertė.

Mėsą būtina tinkamai atsirinkti

Kiaulienos mentė be kaulo – išskirtinė mėsos rūšis, tinkanti įvairiems patiekalams. Iš jos galima paruošti nepriekaištingus mėsainius, vengrišką guliašą ar žadą atimančius kepsnius. Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad prieš perkant šią mėsą, svarbu ją tinkamai įvertinti.

„Renkantis parduotuvėje kiaulienos mentę be kaulo, pirmiausia atkreipkite dėmesį į jos supakavimą. Patikrinkite, ar jis yra vientisas, be įtrūkimų ir pažeidimų. Jei mėsos neplanuojate iš karto sunaudoti, ją galite laikyti šaldytuve, o jei matote , kad nesuvartosite iki galiojimo laiko pabaigos – kiaulieną privalu perkelti į šaldiklį. Prieš ruošiant rekomenduoju nuvalyti mentės paviršių naudojant popierinį rankšluostį, nes tai padės mėsai geriau apskrusti keptuvėje ar orkaitėje“, – pažymi ekspertė.

Tinkamam paruošimui būtinas marinatas

Norintys iš kiaulienos mentės pasigaminti kepsnelius ar įvairius azijietiškus patiekalus, pirmiausia mėsą turėtų marinuoti. Pasak specialistės, nors tai padaryti nesudėtinga, būtina tinkamai atsirinkti prieskonius.

„Norintys ypatingo skonio, mėsą gali marinuoti mėgstamame marinate. Geriausiai su kiauliena dera česnakas, rozmarinas, čiobreliai ar sojų padažas. Marinato pagrindui galite naudoti aliejų, citrinų sultis ar netgi vyną. Paruoštą marinatą su mėsa būtina palikti kelioms valandoms arba nakčiai, kad jis įsigertų ir suteiktų patiekalui reikiamą skonį“, – sako O.Suchočeva.

Tiks aibei skirtingų receptų

Kiaulienos mentę galima panaudoti aibei skirtingų receptų, svarbu tik tinkamai atsirinkti norimus skonius. Pasak ekspertės, ji puikiai tiks ir tradiciniam vengriškam guliašui, ir amerikietiškiems mėsainiams.

„Užmarinuotą mėsą galite naudoti savo mėgstamam amerikietiškų mėsainių receptui. Tam prireiks viso labo ją iškepti orkaitėje ar ant grotelių, o vėliau kartu su daržovėmis perdėti į specialias bandeles. Prie šio mėsainio labiausiai tiks prancūziškos bulvytės su karamelizuotais svogūnais. Norintys prisiminti senuosius skonius, iš kiaulienos mentės gali pasigaminti vengrišką guliašą. Tam reikės mėsą supjaustyti kubeliais, paskrudinti su smulkintai svogūnais bei česnaku. Kiek vėliau įdėti pomidorų padažą, jautienos sultinį, bulves ir prieskonius. Galiausiai, palikti mėsą troškintis, kol ji suminkštės“, – virtuvės patarimais dalijasi O.Suchočeva.

Žiemai įsibėgėjus pasigaminkite autentišką vengrišką guliašą.

Vengriškas guliašas

Patiekalui reikės:

  • 700 g kiaulienos mentės be kaulo, supjaustytos kubeliais;
  • 2 vidutinio dydžio svogūnų, smulkiai supjaustytų;
  • 2 didelių morkų, supjaustytų griežinėliais arba kubeliais;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 2 šaukštų aštrios aitriosios paprikos miltelių;
  • 1 šaukštų saldžiosios paprikos miltelių;
  • 2 šaukštų miltų;
  • 3 skiltelių smulkiai pjaustyto česnako;
  • 1 šaukšto sausųjų kmynų sėklų;
  • 2 šaukštų pomidorų tyrės arba susmulkintų pomidorų;
  • 1 šaukšto raudonojo vyno acto;
  • 1 litro jautienos sultinio;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • šviežių petražolių pateikimui.

Gaminimo eiga:

Supjaustykite kiaulienos mentę kubeliais, svogūnus, česnaką ir morkas susmulkinkite gabalėliais. Keptuvėje pašildę alyvuogių aliejų, sudėkite svogūnus ir pakepkite, kol jie persišvies. Įdėkite česnaką ir pakepkite dar minutę. Suberkite aitriosios ir saldžiosios paprikos miltelius, kmynų sėklas ir kepkite kelias minutes.

Į keptuvę supilkite miltus ir gerai išmaišykite. Vėliau sudėkite supjaustytą kiaulienos mentę, kiek padidinkite ugnį ir kepkite, kol mėsa įgis auksinį atspalvį.

Sudėkite morkas ir kepkite dar keletą minučių. Į mišinį supilkite raudonojo vyno actą ir leiskite jam išgaruoti. Tada supilkite pomidorų tyrę arba smulkintus pomidorus.

Į keptuvę įdėkite jautienos sultinį ir gerai viską išmaišykite. Įberkite druskos ir juodųjų pipirų. Uždenkite keptuvę ir sumažinkite ugnį. Troškinkite guliašą maždaug 1.5 valandos, tol, kol kiaulienos mentė bus minkšta.

Patiekite guliašą apibarstytą šviežiomis petražolėmis kartu su virtomis bulvėmis ar ryžiais.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.