Dietolgė įvardijo vieno populiaraus produkto super galią: pagerins širdies sveikatą ir ne tik

Avokadų kulinarinis pritaikymas itin paprastas, todėl juos lengva naudoti įvairiuose patiekaluose. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad avokadai itin palankūs sergantiems širdies ar kraujagyslių ligomis, taip pat – besiskundžiantiems didele cholesterolio koncentracija kraujyje.

Kivių ir avokadų salsa.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kivių ir avokadų salsa.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 22, 2024, 2:47 PM

O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, renkantis avokadus visuomet reikėtų imti nei per minkštus, nei per kietus. O jei sukate galvą, kaip nustebinti artimuosius vis naujais užkandžiais, galite patiekti netradicinės avokadų bei kivių salsos su aitriomis chalapos paprikos natomis.

Įspūdingas svarbiausių maistinių medžiagų kiekis

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad avokadai – tai toks maisto produktas, kurį į savo mitybą gali įtraukti kiekvienas, norintis turėti sveikatai palankų racioną: jie turtingi beveik visais žmogui reikalingais vitaminais, eile mineralinių medžiagų, sveikatai palankiais riebalais bei kitais biologiškai aktyviais, sveikatą gerinančiais komponentais.

„Avokadai yra būtinųjų maistinių medžiagų šaltinis, garsėjantis širdžiai naudingais mononesočiaisiais riebalais. Šie sveikatai būtini riebalai, ypač oleino rūgštis, gerina širdies ir kraujagyslių sveikatą, prisideda prie blogojo cholesterolio mažinimo bei gerojo cholesterolio koncentracijos didinimo. Unikali avokadų riebalų sudėtis prisideda prie subalansuotos ir maistingos mitybos. Be sveikatai palankių riebalų, avokadai turtingi įspūdingu svarbiausių maistinių medžiagų kiekiu. Jie yra puikus kalio šaltinis, gyvybiškai svarbus sveikam kraujospūdžiui palaikyti. Avokaduose taip pat yra daug vitaminų įskaitant vitaminą K, E ir C, taip pat įvairius B grupės vitaminus, pavyzdžiui, folatus“, – vardija dr. E.Gavelienė.

Gali užkirsti kelią persivalgymui

Gydytojos dietologės teigimu, avokadai – tinkamas produktas net ir specialios dietos besilaikantiems: pavyzdžiui, jie tinkami sergantiems cukriniu diabetu, nutukimu, varginamiems kitų metabolizmo sutrikimų.

„Avokadai yra skaidulinių medžiagų šaltinis, gerinantis virškinimo sistemos sveikatą ir padedantys reguliuoti svorį. Didelis skaidulinių medžiagų kiekis, kartu su sveikatai palankiais riebalais, padeda prailginti sotumo jausmą, mažina persivalgymo riziką. Sveikatai palankių riebalų ir skaidulinių medžiagų derinys, mažas angliavandenių kiekis bei puiki sudėtis kitų būtinųjų maistinių medžiagų leidžia avokadą įtraukti į visus sveikatai palankius racionus: jis tinka virškinimo sutrikimų mažinimui bei sveikatai palankiai medžiagų apykaitai užtikrinti“, – pažymi dr. E.Gavelienė.

Kaip žinoti, ar avokadas išties prinokęs?

Prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad tikrai nelengva rasti minkštą, sunokusį, bet dar nepradėjusį gesti avokadą. Tačiau ekspertė pabrėžia, jog šio produkto pasirinkimas labiausiai priklauso nuo to, kada planuojame jį suvartoti.

„Norėdami įsigyti tokių avokadų, kuriuos iš karto panaudotume maisto gamyboje, turėtume žvalgytis tokių, kurių odelė – tamsi, beveik juoda, o švelniai paspaudus – šiek tiek jaustųsi paslanki, bet tvirta tekstūra. Taip pat vertėtų patikrinti viršuje esantį kotelį: jei jis lengvai atsiskiria arba po juo matosi žalia spalva – avokadas veikiausiai bus prinokęs. O norėdami namuose panokinti avokadus, galite juos kartu laikyti, pavyzdžiui, su obuoliais, kurie išskiria etileno dujas, nokinančias šalia esančius vaisius bei daržoves“, – pataria O.Suchočeva.

Išmėginkite maistingo užkandžio idėją: netradicinė kivių ir avokadų salsa nustebins visus tiek vakarėlio metu, tiek ir įprastą dieną.

Kivių ir avokadų salsa

Salsai reikės:

  • 5 vnt. kivių, nuluptų ir supjaustytų kubeliais;
  • 1 vnt. raudonojo svogūno, susmulkinto;
  • 1 vnt. avokado, supjaustyto kubeliais;
  • 120 g kalendrų, susmulkintų;
  • 1–2 vnt. laimų sulčių ir žievelės (apie 30 ml sulčių);
  • 1 vnt. česnako skiltelių, susmulkintų;
  • 1 vnt. plonai supjaustyta chalapos paprikos (nebūtina);
  • šiek tiek jūros druskos;
  • 1 vnt. pakelio tortilijų traškučių.

Gaminimo eiga:

Nedideliame dubenyje sumaišykite kivius, svogūnus, avokadus, kalendras, laimo sultis ir žievelę, česnaką, chalapos papriką (jei naudojate) ir žiupsnelį jūros druskos.

Patiekite su tortilijų traškučiais.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.