Kartą ir visiems laikams – išaiškino, kuri mėsa geresnė: tiesiai iš vitrinos ar supakuota

Mėsos, žuvies, paukštienos kokybė neišvengiamai yra susijusi su šviežumu. Savaime suprantama, kad sustojus prie tokių produktų vitrinų pirmiausia visa, kas jose sukrauta, aprėpia žvilgsnis.

Kartą ir visiems laikams – išaiškino, kuri mėsa geresnė: tiesiai iš vitrinos ar supakuota.<br>„Pexels“ nuotr.
Kartą ir visiems laikams – išaiškino, kuri mėsa geresnė: tiesiai iš vitrinos ar supakuota.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 30, 2024, 9:00 AM, atnaujinta Jan 30, 2024, 10:29 AM

Atrodo patraukliai? Vadinasi, galima pasidomėti ir tuo, kas aktualu: nuolaidomis, galiojimo data, taip pat – ir kilmės šalimi.

„Patrauklios kainos bei nuolat švieži produktai padeda mūsų parduotuvėse apsiperkantiems žmonėms ne tik sutaupyti pinigų, bet ir išsirinkti tai, kas priimtiniausia pagal skonį“, – patikino „Iki“ tinklo komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Žvilgsnis į akcijas

„Šeimoje visi esame visavalgiai – būtent taip vadinu saviškius. Nes valgome ir žuvį, ir mėsą, ir paukštieną, nevengiame nė pieno ir jo produktų.

Svarstydama, kokį patiekalą galėtume pasigaminti savaitgaliui, internete būtinai peržiūriu „Iki“ tinklo akcijas, nes tai – parduotuvė, į kurią dažniausiai užsuku.

Pavyzdžiui, pažiūrėjau, kad ateinantį savaitgalį, vasario 1 – 4 dienomis, su „Iki“ kortele, atlantinės lašišos pjausniams „Iki“ parduotuvėse bus taikoma 40 proc. nuolaida (vietoj 14,99 euro kilogramas kainuos 8,99 euro). Planuoju po penktadienio darbų patraukti į šią parduotuvę“, – pasakojo Kaune gyvenanti 52 metų Ineta.

Pasak moters, lašiša – mėgstamiausia šeimoje žuvis, tačiau savaitgalio akcijas „Iki“ dažnai taiko ir kitokių rūšių žuviai, pavyzdžiui, doradai, karšiams, skraidkalmarių file.

„Peržiūriu ir šviežios atvėsintos mėsos kainas, ir renkuosi tuos produktus, kurių kaina būna patrauklesnė,“, – sakė Ineta.

„Nuo ketvirtadienio iki penktadienio imtinai taikomos akcijos padeda pirkėjams su „Iki“ kortele už patrauklią kainą įsigyti kokybiškų produktų.

Namuose paruoštas maistas yra visavertis, o ir žmonės, kuriems patinka gaminti, turi galimybę iš gerų žaliavų pasigaminti skanių patiekalų“, – sakė „Iki“ atstovė V.Budrienė.

Šviežia žuvis – patraukli ir akiai

Pasak V.Budrienės, „Iki“ parduotuvės, kuriose yra žuvies ant ledo vitrinos, pirkėjams parūpina nemažą asortimentą atvėsintos žuvies, tad ją galima rinktis ir pagal skonį, ir pagal kainą.

Ties kiekviena iš jos rūšių vitrinoje yra nurodytas galiojimo laikas – „tinka vartoti iki“ data, tad žmonės gali nė neabejoti, kad perka ją visada šviežią.

Ineta, kuri turi maisto gaminimo patirties, patarė renkantis žuvį atkreipti dėmesį į jos išvaizdą bei kvapą.

„Šviežios žuvies kvapas yra malonus, jį galim užuosti šiek tiek pasilenkus prie vitrinos su ledais, ant kurių ji sudėta.

Žuvis turi būti standi, tolygiai padengta žvynais, blizgėti, nes tą skaidrų blizgesį suteikia natūralios apsaugančios gleivės. Šviežios žuvies akys būna skaidrios, šiek tiek išsprogusios, žiaunos – rausvos.

Jei žuvis supakuota į vakuumo pakuotę, taip pat reikia atkreipti dėmesį į tai, ar ji atrodo patraukliai – ar gleivės skaidrios, nepablyškę.

Man ir pačiai yra tekę ne tinklų parduotuvėje nusipirkti žuvies pakuotėje, kurią pradariusi supratau, kad telieka išmesti – žuvis smirdėjo. Užuodusi prastą kvapą susivokiau, kad nepatikėjau tuo, ką sakė akys – žuvis pakuotėje neatrodė patraukliai, nors galiojimo laikas ir nebuvo pasibaigęs. Apmaudu, nes tai – ir prarasti pinigai, ir tuščias stalas“, – kalbėjo Ineta.

„Kasdien atnaujiname asortimentą, tad žmonės visada gali įsigyti šviežios žuvies. Jeigu nėra galimybės tą pačią dieną pasigaminti patiekalų, patartume šaldytuve žuvį reikėtų laikyti ne aukštesnėje kaip +5 temperatūroje ir ne ilgiau kaip parą.

Žuvis, kaip ir visos kitos jūros gėrybės, yra greitai gendantis produktas. Jeigu ji užsibus šaldytuve, suges, ir teks išmesti. O tai prasilenktų ir su tvarumu, ir su taupumu“, – kalbėjo V.Budrienė.

„Iki“ prekiauja ir Lietuvos žuvininkystės ūkiuose užauginta žuvimi, pavyzdžiui, šamo file, atvėsinta smulkinta šamo file ar kitokia tvenkinių žuvimi.

Į prekybą paprastai ji atgabenama nešaldyta – ūkiuose ji iš karto išskrodžiama, paruošiama vartoti ir pakuojama. Vakuumo pakuotėse ar su apsauginėmis dujomis supakuota šviežia žuvis tinkama vartoti būna ilgesnį laiką, nei sveriama jūrinė atvėsinta žuvis.

Kaip pasirinkti mėsą?

Kokią mėsą pirkti – sveriamą iš parduotuvės vitrinos ar supakuotą į pakuotes ir sukrautą į parduotuvės šaldytuvą? Atsakymas į šį klausimą priklauso nuo pirkėjų poreikio.

„Stebiu akcijas. Taigi ir šviežią mėsą, kaip ir žuvį, „Iki“ parduotuvėje dažniausiai perku sveriamą ir tada, kai jai taikomos nuolaidos. Taip sutaupau.

Ją rinkdamasi pasitelkiu jusles. Kiekviena šeimininkė paliudys, kad mėsą pirmiausia ji pauosto – šviežios mėsos kvapas yra malonus.

Svarbu įvertinti ir tai, kaip mėsa atrodo: ar raumens skaidulos – standžios, ar mėsos paviršius – nepavandenijęs, ar patraukli spalva. Šviežia kiauliena esti šviesiai rausva, jautiena – sodraus raudonio. Jeigu jautienos riebalai yra gelsvi, vadinasi, gyvulys buvo brandaus amžiaus, ir mėsa bus kietesnė“, – patirtimi dalijosi Ineta.

Anot V.Budrienės, „Iki“ tinklo parduotuvėse sudaroma galimybė pirkėjams rinktis, kokią mėsą pirkti – sveriamą ar supakuotą tiekėjų.

Kaip ir žuvies, su apsauginėmis dujomis supakuotos atvėsintos mėsos tinkamumo vartoti laikas yra ilgesnis.

„Tad vienas iš pasirinkimo kriterijų – kada planuojama gaminti patiekalus. Šviežią mėsą šaldytuve patariama laikyti ne ilgiau kaip porą parų.

Sveriama mėsa, kaip ir kitos trumpo galiojimo maisto prekės, į „Iki“ parduotuves suvežama kas rytą. Per dieną ji tikrai nepasensta, taigi pirkėjams tereikia suplanuoti apsipirkimą jiems patogiausiu laiku“, – sakė V.Budrienė.

Kokią šviežią mėsą besirinktų pirkėjai – pakuotėse ar sveriamą, apraše – vitrinoje arba pakuočių etiketėse jiems yra pateikiama visa būtinoji informacija: nurodomos laikymo sąlygos (0–4 C), kilmės šalis ir tiekėjas.

„Iki“ prekybos tinklas yra sudaręs sutartis su Lietuvos ūkininkais bei smulkiaisiais gamintojais, tad pirkėjams, kurie pirmenybę teikia lietuviškai produkcijai, galima rinktis mėsą su „Iki ūkis“ prekės ženklu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.