Lietuviai valgo mažiau kiaušinių nei latviai: žinoma tinklaraštininkė pataria, kaip juos į savo mitybą įtraukti dažniau

Naujausias tyrimas atskleidė, kad vištų kiaušinius kasdien valgo vos penktadalis lietuvių, latviai šį maisto produktą į savo mitybą įtraukia daug dažniau: kiekvieną dieną juos valgantys pasisakė beveik trečdalis apklaustų gyventojų iš kaimyninės šalies.

Žinomo maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ ir receptų knygų autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė dalinasi patarimais, kaip kiaušinius į savo racioną įtraukti dažniau.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Žinomo maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ ir receptų knygų autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė dalinasi patarimais, kaip kiaušinius į savo racioną įtraukti dažniau.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kristina Pišniukaitė-Šimkienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kristina Pišniukaitė-Šimkienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kiaušiniai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kiaušiniai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 17, 2024, 3:04 PM

Kiaušiniai yra itin naudingi mūsų organizmams, tą supranta ir gyventojai, deja, projekte „Kiaušiniai yra jėga!“ vykdytos apklausos rezultatai rodo, kad juos Lietuvoje mėgsta ne kiekvienas. Žinomo maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ ir receptų knygų autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė dalinasi patarimais, kaip kiaušinius į savo racioną įtraukti dažniau.

Kiaušinių naudą organizmui supranta, bet į racioną dažnai įtraukia vos trečdalis

Lietuvoje praeitą gruodį atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa „Kiaušinių vartojimo tendencijos ir ES kiaušinių žymėjimo supratimas Latvijoje ir Lietuvoje“ atskleidė, kad tik apie trečdalis gyventojų (35 proc.) per savaitę suvalgo iki 5 kiaušinių.

Įdomu tai, kad žmonės kiaušinius valgo retai net ir suprasdami jų naudą: tarp 80–90 proc. lietuvių žino, kad kiaušiniai turi didelę vertę organizmui, yra svarbus baltymų ir mineralų šaltinis. Tokia apklausa buvo įgyvendinta projekto „Kiaušiniai yra jėga!“ rėmuose.

„Kiaušiniuose yra 13 žmogaus organizmui svarbių vitaminų ir mineralų, įskaitant vitaminus A, D, E, B2, B5, B12, todėl šis produktas yra rekomenduojamas įtraukti į subalansuotos mitybos planą. Deja, kiaušinius mėgsta ne kiekvienas, dažnai juos valgyti atsisako vaikai, o kai vaiksytėje nesuformuojame tinkamų mitybos įpročių, juos vėliau pakeisti gali būti labai sunku.

Vis dėlto būdų valgyti kiaušinius yra labai daug, jie yra labai universalus skirtingų patiekalų ingredientas, tad būdų gauti visas geriausias medžiagas iš kiaušinio tikrai yra net tiems, kas nemėgsta virto ar kepto kiaušinio“, – dalinasi Kristina Pišniukaitė-Šimkienė.

Kaip valgyti daugiau kiaušinių, jei jų nemėgstame?

Maisto ekspertė pasakoja, kad kiaušinis yra vienas universaliausių produktų, kuris visada turi būti šaldytuve: „Mes labai dažnai kiaušinį matome tik kaip pusryčių ingredientą, kai iš tikrųjų kiaušinis yra labai universalus produktas.

Kitose pasaulio virtuvėse kiaušinis yra labai įprastas maistas ir vakarienės patiekaluose, pavyzdžiui, ruošiant ryžius, makaronus, sriubas, į kurias kiaušinis įeina kaip sudedamoji dalis. Aš ir pati nevengiu kiaušinių vakarienės patiekaluose, pavyzdžiui, ruošiu azijietiškus ryžius, į kuriuos įmaišau plaktą kiaušinį, ar daržoves su keptu kiaušiniu. Taip pat labai mėgstu sūrią avižinę košę, kurią gardinu avokadu, šonine ir kepti kiaušiniu“.

Pasak tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorės, šeimoje kiaušinius įvairiom formom jie valgo kone kasdien: „Kiaušinius visokiomis formomis valgome tikrai labai dažnai: juk net ir visų mėgstamų kotletų neįmanoma skaniai iškepti be kiaušinio! Valgome ir pusryčiams, virtus, keptus, įvairius omletus, ir kaip patiekalų sudedamąją dalį.

Be to, tiems, kas mano, jog kiaušinių įprasta jų forma nemėgsta, vertėtų prisiminti įvairius varškėčius, blynelius, varškės apkepus, kepinius, nes juose kiaušinis atlieka itin svarbų vaidmenį, o kartu ir organizmui atiduoda visas savo geriausias medžiagas“.

Stengiasi kiaušinius rinktis atidžiai

Dalindamasi idėjomis, kaip valgyti kiaušinius dažniau, K.Pišniukaitė-Šimkienė atkreipia dėmesį ir į tai, kad parduotuvėje rinkdamasi kiaušinius atkreipia dėmesį į jų žymėjimą.

„Visada stengiuosi atidžiai perskaityti ant kiaušinio esantį žymėjimą tam, kad žinočiau, iš kokios šalies atkeliavo kiaušinis, kaip buvo laikoma višta. Žinoma, pradžioje gilinimasis į šią detales kainuoja laiko, bet vėliau, įsiminus žymėjimo reikšmę, informuotus sprendimus apie savo pirkinių krepšelį padarau labai greitai“, – sako tinklaraščio autorė.

Ką reiškia kiaušinių žymėjimas? 11 simbolių derinyje pirmasis skaitmuo nurodo vištų dedeklių laikymo būdą (0 – biologinėmis sąlygomis laikomų vištų kiaušiniai, 1 – laisvai laikomų vištų kiaušiniai, 2 – tvarte laikomų vištų kiaušiniai, 3 – narvuose laikomų vištų kiaušiniai.), po kurio nurodomas kilmės šalies kodas, o paskutinė skaitmenų eilutė yra paukščių laikymo vietos identifikavimo numeris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.