Pasikliaukime „supermaisto“ galia: šis smulkus produktas ženkliai pagerins viso raciono maistinę vertę

Sėklų daigai – neseniai Lietuvoje išpopuliarėjęs maisto produktas: jie dedami ant madingų avokadų skrebučių, žaliųjų glotnučių bei įvairių salotų. Be to, galima pripažinti, jog smulkūs daigeliai išties dailiai papuošia bet kurį patiekalą.

Sėklų daigai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Sėklų daigai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Dr. Edita Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Olga Suchočeva.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 8, 2024, 9:37 AM

O gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad tai – biologiškai aktyvių medžiagų koncentratas, tad valgydami daigus ne tik praturtiname organizmą antioksidantų gausa, bet ir vandenyje tirpiais vitaminais bei skaidulomis.

Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva teigia, kad prasidėjus didžiausiam sėjimo pikui – pavasariui – verta ant palangių užveisti mini daigų darželius: taip bus galima greitai, šviežiai ir pigiai praturtinti bei papuošti savo patiekalus.

Tegul sužaliuoja patiekalų lėkštės

Pasibaigus ilgai ir tamsiai žiemai tik ir norisi mėgautis kuo spalvingesniais, vitaminų įvairove pripildytais patiekalais. Tačiau, kol dar šviežias daržovių derlius kukliai, bet po truputį rodosi parduotuvių lentynose, verta atsigręžti į įvairius sėklų daigus – jie tikrai padės atsigauti organizmui po šaltos žiemos.

„Sėklų daigai pasižymi didžiausiu biologiškai aktyvių medžiagų koncentratu, kuris skatina augalo vystymąsi ir augimą. Taip pat daiguose gausu antioksidantų, vitaminų, o kalorijų juose – mažai. Be to, sėklų daigai ypatingi tuo, jog juose galima rasti ir eterinių aliejų, ir mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, geležies, kalcio, cinko.

Visi šie išvardinti mineralai reikalingi augalo augimui užtikrinti. Dar daigus galima valgyti tuomet, kai norima pagerinti virškinimo sistemos darbą: juose yra vandenyje tirpių skaidulų“, – sako gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Kai kada daigus vertėtų valgyti atsargiau

Nors dr. E.Gavelienė rekomenduoja sėklų daigus dėti į salotas, įvairius glotnučius, ant pusryčių sumuštinių ir net į sriubas, vis dėlto, ji sako, kad reikėtų atkreipti dėmesį į kai kuriuos su šiuo produktu susijusius niuansus: pavyzdžiui, kai kam geriant daigų sultis, dėl dar labiau sukoncentruotų biologiškai aktyvių medžiagų, gali pasireikšti šleikštulys.

„Įtraukdami sėklų daigus į sveikatai palankią mitybą kasdienai įprastus patiekalus ne tik praturtinsite vitaminais bei mineralais, bet ir paįvairinsite jų skonį.

Tačiau nepaisant didelės teigiamos daigų naudos, ypatingai atsargiai juos turėtų vartoti žmonės, turintys virškinimo sutrikimų, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromą arba Krono ligą: žali daigai gali pabloginti šių ligų simptomus dėl didelio skaidulų kiekio ir galimo virškinimo diskomforto.

Tokiais atvejais verčiau rinktis virtus daigus arba apskritai apriboti jų vartojimą“, – pataria gydytoja dietologė.

Užveiskite daigų darželį ant savo namų palangės

Sėklų daigų auginimas namuose ant palangės yra paprastas procesas, kuriam reikia nedaug įrangos ir vietos: norint pradėti, reikėtų nuo sėklų mirkymo švariame stikliniame inde, pripildytame vandens, 8–12 valandų, kad prasidėtų dygimo procesas.

„Po mirkymo sėklas nusausinkite ir kruopščiai nuplaukite po vėsiu tekančiu vandeniu. Tuomet išmirkytas sėklas tolygiai paskleiskite ant negilaus padėklo ar indo dugno, iškloto drėgnu popieriniu rankšluosčiu arba sudrėkintos žemės sluoksniu.

Padėkliuką pastatykite prie saulėtos palangės, kad jis gautų pakankamai saulės šviesos, bet nebūtų tiesiogiai veikiamas didelio karščio ar skersvėjų.

Palaikykite sėklų drėgmę, kelis kartus per dieną lengvai apipurkšdami jas vandeniu, kad sėklos neišdžiūtų. Po kelių dienų iš sėklų pradėsite matyti išdygusius mažyčius daigus. Kai daigai pasiekia norimą ilgį, juos galima naudoti salotose, sumuštiniuose, ar įvairių kokteilių gamyboje“, – pasakoja O.Suchočeva.

Prasidėjusio pavasario proga pasilepinkite gardžiu žaliuoju kokteiliu: kaipmat pajusite energijos pliūpsnį.

Kokteilis su daigintais žirniais ir saulėgrąžomis

Kokteiliui reikės:

  • 1 kokoso (sulčių ir minkštimo);
  • 1 banano;
  • 4 kivių;
  • 1 laimo;
  • 1 saliero lazdelės;
  • 1 saujos špinatų lapų;
  • 1 saujos daigintų žirnių;
  • 1 saujos saulėgrąžų sėklų.
  • 300 g ledo.

Gaminimo eiga:

  1. Sudėkite visus ingredientus į plaktuvą ir uždenkite jo dangtį.
  2. Įjunkite plaktuvą ir trinkite kokteilį apie minutę arba kol pasieksite norimą kokteilio konsistenciją.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.