Specialistai perspėja: Holivudo žvaigždžių pamėgta dieta susijusi su mirtinos ligos išsivystymo rizika

Naujame paskelbtame tyrime teigiama, kad populiarus protarpinio badavimo metodas, kurį naudoja tokios garsenybės kaip Jennifer Aniston, Heidi Klum ir Jennifer Lopez, yra susijęs su padidėjusia mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

16:8 dieta.<br>123rf nuotr.
16:8 dieta.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2024, 7:12 AM, atnaujinta Apr 13, 2024, 5:01 PM

Besilaikant 16:8 dietos, kai valgoma tik aštuonias valandas, o likusias 16 valandų per dieną nevalgoma, rizika mirti nuo širdies ligų padidėja 91 proc., palyginti su tais, kurie valgo 12 ar 16 valandų laikotarpiu, praneša „South West News“ naujienų tarnyba.

„Mūsų išvados skatina atsargiau vertinti mitybos rekomendacijas, užtikrinant, kad jos atitiktų asmens sveikatos būklę“, – teigė vyresnysis autorius Dr. Victor Wenze Zhong.

„Atlikę tyrimą nustebome, kad žmonėms, kurie laikėsi riboto laiko valgymo grafiko, atsirasdavo didesnė rizika širdies ir kraujagyslių ligoms“, – pridūrė Kinijos „Shanghai Jiao Tong“ universiteto medicinos mokyklos profesorius Zhongas.

Širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems asmenims, kurie valgė 8–10 valandų per dieną, rizika mirti nuo širdies ligų ar insulto buvo 66 proc. didesnė, rodo duomenys.

Mokslininkai analizavo daugiau kaip 20 tūkst. suaugusių amerikiečių (dalyvių vidutinis amžius – 49 metai) aštuonių valandų mitybos įpročius.

Ankstesniais tyrimais taip pat yra nustatyta, kad valgymo laiko apribojimas nėra efektyviau nei kalorijų skaičiavimas.

Dr. Christopheris D. Gardneris iš Stenfordo universiteto kritikavo naujausio tyrimo išvadas, kad pacientai patys nurodydavo savo mitybos įpročius ir valgymo laiką.

„Rezultatams gali turėti įtakos dalyvių atmintis, todėl gali būti netiksliai įvertinti tipiniai mitybos įpročiai“, – sakė jis ir pridūrė, kad būsimuose tyrimuose reikėtų daugiau dėmesio skirti aptariamų dietų maistinei vertei.

„Neturint šios informacijos, negalima nustatyti, ar maistinių medžiagų kiekis gali būti alternatyvus paaiškinimas išvadoms, kuriose šiuo metu daugiausia dėmesio skiriama valgymo laikui“, – sakė jis.

Mitybos specialistė Rania Batayneh išreiškė susirūpinimą dėl 16:8 metodo.

„Mano problema yra ta, kad kartais tai pernelyg nukrypsta į rytines valandas (net iki vidurdienio ar po jo), todėl galite jaustis apsunkę, labai alkani, irzlūs ir turėti mažai energijos“, – sakė knygos „The One One One Diet“ autorė R.Batayneh.

Vietoj to, ji rekomenduoja laikytis 12 valandų valgymo grafiko.

„Per 12 valandų galite maitintis 5 kartus kas 3 valandas. Žinoma, jei jaučiatės labai sotūs po pusryčių ar pietų, užkandžius galite praleisti. Taip jūs suteikiate savo organizmui maistinių medžiagų, kurių jam reikia, kad jis išgyventų dieną, todėl tai gali padėti ir atsispirti užkandžiavimui po vakarienės“, – sakė Batayneh.

„Tai susiję su struktūra, o ne su apribojimais, ir yra 100 proc. normalu, – pridūrė ji. – Yra daugybė žmonių, kurie iš tikrųjų tokio valgymo ritmo laikosi kaip įprastos rutinos“.

Parengta pagal nypost.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.