Viščiukas, marinuotas su garstyčiomis
Reikės:
1 viščiuko
Marinatui reikės:
1 šaukštelio aštraus padažo
1 šaukšto Vusterio (worcestershire) padažo
1 šaukšto sojų padažo
1 šaukšto auksaspalvio cukraus sirupo
1 šaukšto baltojo vyno acto
druskos
Viršui aptepti reikės:
2 šaukštų grūdėtų garstyčių
1 šaukšto auksaspalvio cukraus sirupo
likusio marinato
1. Marinatui skirtus produktus gerai išplakite šluotele. Marinatą įtraukite į švirkštą ir suleiskite jį į viščiuką (įdurkite kaip galima giliau).
2. Prišvirkštą viščiuką įtrinkite druska ir pipirais. Palaikykite 15 min. ir dėkite į iki 185 °C įkaitintą orkaitę.
3. Kepkite 45–50 min.
4. Viršui aptepti sumaišykite garstyčias, sirupą ir likusį marinatą.
5. Likus 10 min. iki kepimo pabaigos viščiuką aptepkite paruoštu padažu ir baikite kepti.
Vyne marinuotas viščiukas
Reikės:
1 viščiuko
1 butelio raudonojo vyno
1 citrinos
kelių laurų lapų
Prieskoniniam sviestui reikės:
3 šaukštų kambario temperatūros sviesto
1 šaukšto kmynų
2 cm dydžio imbiero gabalėlio
3 skiltelių česnako
1 šaukštelio cukraus „Farinas“
žiupsnelio pipirų mišinio
druskos
1. Sviestą gerai išsukite su smulkintu česnaku, tarkuotu imbieru, kmynais, cukrumi, pipirais ir druska.
2. Paruoštu sviestu gerai įtrinkite viščiuką, pakiškite sviesto po odele ir gerai įtrinkite vidų. Į vidų įdėkite kelis laurų lapus ir į keturias dalis perpjautą citriną.
3. Viščiuką dėkite ant grotelių. Groteles dėkite virš skardos su raudonuoju vynu.
4. Kepkite 50–60 min. iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje.
Padažui reikės:
5 šaukštų pomidorų pastos, 10 džiovintų slyvų, 1 šaukšto Vusterio padažo, 1 šaukšto cukraus sirupo, 2 šaukštų barbekiu padažo, druskos.
Visus ingredientus sutrinkite elektriniu smulkintuvu.
Kitokiam padažui reikės:
100 ml apelsinų sulčių, 2 šaukštų baltojo vyno acto, 1 šaukšto auksaspalvio cukraus sirupo, 2 mandarinų, pusės žaliosios citrinos sulčių, 3 cm dydžio imbiero gabalėlio.
Visus ingredientus sutrinkite elektriniu smulkintuvu.
Garnyrui - kukurūzų kruopų košė su cukinijomis ir pievagrybiais
Reikės:
250 g kukurūzų kruopų
0,8–1 l vandens
1 cukinijos
200 g rudųjų pievagrybių
50 g kietojo sūrio
5 šaukštų aliejaus
druskos, pipirų
1. Užvirkite vandenį. Po truputį berkite kruopas ir maišydami virkite ant vidutinės ugnies.
2. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite cukinijos kubelius ir smulkintus pievagrybius. Pagardinkite druska ir pipirais.
3. Išvirtas kruopas sumaišykite su keptais pievagrybiais, cukinijomis ir tarkuotu kietuoju sūriu.
4. Gautą košę sudėkite į norimą formą, paviršių sulyginkite ir palikite per naktį sustingti.
5. Sustingusią košę supjaustykite norimo dydžio gabalėliais ir pašildykite orkaitėje.
Antrasis garnyras - bulvių košė su vasabių krienais
Reikės:
700 g bulvių
300 g saliero šaknies
0,5 l pieno
100 g sviesto
druskos
pusės tarkuotos citrinos žievelės
1 šaukštelio vasabių krienų
1. Į verdantį vandenį sudėkite bulves, pasūdykite ir išvirkite.
2. Nukoškite ir gerai sugrūskite. Įdėkite sviesto, supilkite virintą pieną, sudėkite tarkuotą žievelę ir vasabių krienus. Gerai išmaišykite.