Medaus tortas su šildančiais prieskoniais

Vaikystėje tai buvo vienas dažniausiai namie kepamų tortų. Medaus tortas ant stalo puikavosi per dažną gimtadienį ar šeimos šventę.

Medaus tortas labai tinka Kalėdoms.
Medaus tortas labai tinka Kalėdoms.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Ničajienė

2014-12-18 16:43, atnaujinta 2018-01-18 21:16

Medumi ir šildančiais prieskoniais kvepiantis tortas labai tinka Kalėdoms. Šio torto sluoksniai ploni, kremas saldžiarūgštis, subrendęs jis būna minkštas ir tirpstantis burnoje. Iš tos pačios tešlos iškepkite kalėdinių sausainių, padabinkite glajumi ir papuoškite jais tortą – namai pakvips žiemos šventėmis.

24 cm skersmens tortui reikės:

100 g sviesto

1 stiklinės rudojo cukraus

2 šaukštų medaus

1 šaukštelio kepimo miltelių

4 stiklinių miltų

2 kiaušinių

2 šaukštelių šildančių prieskonių (malto kardamono, cinamono, imbiero)

žiupsnelio druskos

Kremui reikės:

500 ml riebios grietinės

250 ml plakamosios grietinėlės

1 stiklinės cukraus

2 citrinų sulčių ir nutarkuotos jų žievelės

1 šaukštelio vanilinio cukraus

Sausainių glajui reikės:

1 šaukšto citrinų sulčių

cukraus pudros

Pirmiausia pagaminkite torto lakštų tešlą. Medų, gabalėliais supjaustytą sviestą, cukrų ir maltus prieskonius pašildykite ant nekaitrios ugnies, kol ištirps ir taps vientisa mase. Kai masė kiek praauš, išplakite ją su kiaušiniais.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, žiupsneliu druskos ir įmaišykite į paruoštą masę. Užminkykite kietą tešlą, ją įsukite į maistinę plėvelę ir įdėkite kelioms valandoms į šaldytuvą. Geriausia tešlą šaldytuve palikti bręsti per naktį.

Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir šiek kiek palaikykite kambario temperatūroje. Padalykite ją į 10 vienodų gabalėlių. Kiekvieną gabalėlį plonai iškočiokite ir išpjaukite lakštus pagal torto formos dugną, tešlos nuopjovas palikite. Dalį nuopjovų iškepkite kartu su torto lakštais. Iš likusios dalies tešlos atraižų žvaigždučių arba eglučių formelėmis išspauskite sausainius ir juos iškepkite, bus tortui papuošti.

Torto lakštus vieną paskui kitą ir sausainius kepkite 200 laipsnių temperatūroje, kol parus, maždaug 4–5 minutes. Kremui gaminti pirmiausia nuo citrinų smulkiai nutarkuokite geltoną žievelę ir išspauskite sultis. Grietinę išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, citrinų sultimis bei jų žievelėmis. Atskirai iki standumo išplakite grietinėlę. Grietinės kremą sumaišykite su plakta grietinėle.

Ant torto formos dugno patieskite kepimo popierių, ant jo vieną paskui kitą dėkite iškeptus torto lakštus, kiekvieną jų pirma gausiai aptepę kremu. Nepamirškite kremu aptepti ir torto viršaus.

Paruoštą tortą statykite nakčiai į šaldytuvą, kad subręstų. Atlikusias nuo lakštų kepimo tešlos atraižas sumalkite į smulkius trupinius. Iš citrinos sulčių ir miltelinio cukraus užmaišykite tirštą glajų ir juo puoškite iškeptus sausainius.

Medaus tortą išimkite iš formos, paruoštais trupiniais apibarstykite jo viršų ir šonus, o papuoškite glajumi dekoruotais sausainiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.