Todėl man ir patinka gaminti. Virtuvėje pasiėmusi gerai pažįstamus ingredientus, kaip, pavyzdžiui, burokėlį, aš galiu į vieną patiekalą sujungti prisiminimus, šeimos virtuvėje išmoktas pamokas, skaitytus receptus ir spontaniškas savo idėjas. Taip tartum užsimezga pokalbis tarp daugybės kartų, daugybės virtuvių, daugybės skimbčiojančių šaukštų.
Pamėginkite – galbūt ir jums patiks ne tik pati sriuba, bet ir jos gaminimo procesas.
Trinta burokėlių sriuba
Reikalingi produktai:
- 60 g sviesto;
- 2 svogūnai;
- 2 morkos;
- 2 salierų stiebai;
- 6 česnako skiltelės;
- 800-900 g burokėlių;
- 1 didelio (rūgštesnio) obuolio;
- 1,5 l vištienos/daržovių sultinio;
- druskos ir pipirų.
- Patiekti: grietinės, krapų, fetos / ožkos sūrio.
Lengviausia bus, jei pirmiausiai atliksite visus pasiruošimo darbus. Tad susmulkinkite svogūną ir česnaką, supjaustykite plonais griežinėliais ar kubeliais morkas, salierų stiebus ir obuolį, nulupkite ir plonais pusmėnuliais supjaustykite burokėlį.
Giliame puode storu dugnu ištirpinkite sviestą, sudėkite ir trumpai pakepkite svogūnus, česnaką, morkas ir salierus. Įpilkite šlakelį vandens, uždenkite ir palikite pavirti ant silpnos ugnies 15 min., kol svogūnai suminkštės.
Sudėkite į puodą burokėlius ir obuolį. Uždenkite ir leiskite pasitroškinti dar 15 min.
Supilkite sultinį, įdėkite druskos ir pipirų. Užvirkite, o tada sumažinkite ugnį ir palikite ją pakunkuliuoti tol, kol burokėliai visiškai suminkštės.
Sriubą pravėsinkite ir tada sutrinkite elektriniu smulkintuvu.
Patiekite su šaukštu grietinės, užbarstę fetos ar ožkos sūrio ir smulkintų krapų.
Patarimai:
Sriubą galima valgyti ir šaltą, ir karštą.
Būtinai įdėkite obuolį arba įpilkite į sriubą obuolių sulčių. Burokėlis saldus, todėl rūgštesnis obuolys suteikia jam gerą atsvarą.
Jei nenorite – sūrio galite ir nedėti. Skanu bus ir tik su grietine ar krapais.
Labai gražiai atrodys, jei svečiams šią sriubą patieksite stiklinėse ar puodeliuose.
Įkvėpimas iš Dianos Henry knygos „Food from Plenty“.