Kova su antsvoriu Vitalijaus Cololo neatbaidė nuo bulvinių blynų

Kanapinio pergalę pranašaujančios Užgavėnės pramogų pasaulio atstovui Vitalijui Cololo primena vaikystę, kai jo mama prikepdavo daug skanių lietinių. Iš Druskininkų kilęs Vitalijus tą dieną leidžia sau valgyti blynus pilna burna ir trumpam pamiršta, kad neseniai kovojo su antsvoriu ir netgi prireikė plastinės operacijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė, „Lietuvos rytas“

Feb 15, 2015, 10:51 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 4:13 AM

Žiemą išvyti ir prisišaukti pavasarį – tokiai pagoniškai tradicijai ištikimas į pramogų pasaulį paniręs buvęs pradinių klasių mokytojas V.Cololo. Užgavėnės jam – linksmiausia žiemos šventė.

Visoje Europoje švenčiama šventė ypatinga tuo, kad kai kur tą dieną valgomi net devyni patiekalai. Dzūkai taip pat neatsilieka, nuo seno čia mėgstamos grikių bandos, iš grikių miltų kepami blynai.

„Kaip rytą privalai nusiprausti, taip sulaukęs Užgavėnių turi prisivalgyti blynų“, – tikino vyras.

V.Cololo jaučia silpnybę bulviniams blynams, nors Dzūkijos smėlynuose geriau už bulves dera grikiai. Jam taip pat patinka blynai su ikrais.

Turėdamas laiko Vitalijus mėgsta šeimininkauti virtuvėje. Jis net netingi skusti bulvių ir sutarkuoti jų stambia burokine tarka.

Kepdamas bulvinius blynus vyras naudoja saulėgrąžų aliejų. Nors pagal tradiciją Užgavėnių blynai turi būti riebūs, Vitalijus nemėgsta, jei jie plūduriuoja aliejuje. Todėl iškeptus blynus pirmiausia padeda ant popierinio rankšluosčio, tik tada sudeda į lėkštę.

Kartais kokioje nors kavinėje Vitalijus užsisako bulvinių blynų ir paprašo juos sudėti į dėžutę, kad galėtų parsivežti namo.

Tokius blynus V.Cololo gardina padažu, kurį pasigamina namuose iš varškės. Šio padažo receptą dar pats šiek tiek patobulino – vietoj grietinės, kurios nevalgo daug metų, renkasi tradicinį graikišką jogurtą, kurį pamėgo po kelionės į Kretą.

Prie bulvinių blynų puikiai tinka sūdyta lašiša, kurios Vitalijus dažnai turi savo šaldytuve.

Bulviniai blynai su lašiša pagal V.Cololo

Reikės:

6–8 bulvių;

didelio svogūno;

vieno kiaušinio;

žiupsnio druskos;

pipirų.

Padažui reikės:

200 g varškės;

4–5 valgomųjų šaukštų graikiško jogurto (arba grietinės);

2 šaukštų smulkintų krapų;

žiupsnio druskos;

sūdytos lašišos (kiek negaila).

Nuskuskite bulves, nuplaukite ir stambiai sutarkuokite. Supjaustykite smulkiai svogūną, sudėkite į tarkius. Išplakite kiaušinį, įberkite druskos, pipirų, gerai išmaišykite. Kad blynai nebūtų labai skysti, galima įberti kelis šaukštus miltų. Įkaitinkite aliejų ir kepkite blynus.

Ištrinkite plakikliu varškę su jogurtu (ar grietine), įdėkite krapų, druskos. Ant karštų blynų dėkite padažą ir kelis plonus gabalėlius lašišos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?