Pati šoninės ir kiaulienos dueto idėja paimta iš interneto platybių, tačiau prieskonius derinau savaip, nes pabodo man visur dedamas rozmarinas ar raudonėlis.
Atradau dašį – jis labai aromatingas prieskoninis augalas, šiek tiek panašus į čiobrelį, bet aštresnis ir labai kvapnus. Jei jo naudojama daugiau, jis netgi gali pakeisti pipirus.
Šiame recepte jis groja pagrindinę partiją gardinant medalionus. O padažas išvis mane stipriai sužavėjo.
Medalionus galima patiekti su bulvių koše ar su grikiais.
Kiaulienos medalionai, pagardinti dašiu ir rūkyta šonine
Reikės:
1 kiaulienos išpjovos (~600 g);
vienos pakuotės karštai rūkytos šoninės griežinėlių (10 vnt.);
2 šaukštų džiovinto ar šviežio dašio;
kelių žiupsnių druskos;
kelių žiupsnių maltų juodųjų pipirų;
šaukšto aliejaus kepimui ir šaukšto sviesto.
Kiaulienos išpjovą supjaustome ~3 cm gabaliukais, kiekvieną jų apvyniojame šoninės griežinėliu ir persmeigiame dantų krapštukų, kad neatsivyniotų. Iš abiejų pusių pabarstome dašiu, druska ir pipirais.
Įkaitiname orkaitę iki 200 C laipsnių. Keptuvėje, kuri tinkama dėti į orkaitę, įkaitiname aliejų su sviestu, dedame paruoštus medalionus ir kepame iš abiejų pusių po tris minutes.
Dedame keptuvę į orkaitę 20 minučių. Kai mėsa iškeps, ištraukiame keptuvę, medalionus išimame ir padedame šiltai uždengtus. Toje pačioje keptuvėje ruošiame padažą.
Padažas
Reikės:
2 nedidelių mėlynųjų svogūnų, smulkiai supjaustytų;
120 ml baltojo vyno;
60 ml grietinėlės;
2 šaukštų smulkiai sukapotų šviežių petražolių;
1 šaukšto sviesto;
1 šaukšto Dižono garstyčių;
druskos, pipirų.
Keptuvėje, kurioje kepėme medalionus, ištirpiname sviestą, sudedame mėlynuosius svogūnus ir kepiname kelias minutes. Supilame baltą vyną, troškiname apie 3 min.
Tada pilame grietinėlę, dedame Dižono garstyčias, viską gerai išmaišome ir dar tris minutes pakepiname. Pagardiname petražolėmis, druska ir pipirais. Patiekiame kiaulienos medalionus su padažu.
Šaltinis – „Braškės su pipirais“