Gudrybės, kaip grilyje kepti daržoves – net pirštus aplaižysite

Pirmiausia išgirdus žodį grilis – pagalvojame apie gardžius mėsos patiekalus – įvairius kepsnius, šašlykus, dešreles. Tačiau visame pasaulyje tampa populiaru grilyje kepti ne tik mėsą, bet ir kitus produktus – ypač daržoves. Tai ypatingai svarbu iškylautojams, atsisakiusiems mėsos – vegetarams ir veganams. Todėl Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė Galina Bovševič pataria, ką reikia žinoti rengiantis iškylai be mėsos.

Nedažnas žino, kad grilyje praktiškai galima kepti visas daržoves.<br>123rf nuotr.
Nedažnas žino, kad grilyje praktiškai galima kepti visas daržoves.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 7, 2015, 4:56 PM, atnaujinta Jun 16, 2022, 10:54 AM

Į besikeičiančias grilio kepimo tendencijas reaguoja ir prekybos tinklai, į savo asortimentą įtraukdami ir vegetariškus patiekalus. „Pastebime, kad tokie patiekalai sulaukia nemažai dėmesio, tačiau didėjantys daržovių pardavimai leidžia daryti išvadą, kad žmonės ir patys daugiau ėmė gaminti tokių patiekalų. Be abejonės, pardavimus skatina ir kai kurių daržovių kainų mažėjimas“, – pasakoja prekybos tinklo „IKI“ Viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis.

Daržo gėrybės ant grotelių

Pasak Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narės, dažniausiai ant grotelių kepamos cukinijos, baklažanai, paprikos, net pomidorai. Šios daržovės kepdamos grilyje suminkštėja ir įgauna ypatingą dūmų skonį. Kepti galima ir ant iešmelių, tačiau vis labiau populiarėja nenuluptas daržoves dėti ant atviros liepsnos ir kepti, kol odelė apdegs. Kai ji apdega, daržovę reikėtų įvynioti į foliją ir dar palaikyti keletą minučių, kad iki galo susigertų kvapai ir skoniai, tuomet nulupti.

Tokiu būdu keptas daržoves galima sukapoti ir sumaišyti su smulkiai pjaustytu česnaku, trupučiu aliejaus ir naudoti kaip padažą ar garnyrą. Į tokią daržovių masę galima berti ir smulkintus graikinius riešutus, ir net granato sėklas.

Nepopuliarūs – bet virtuvės vadovų mėgstamiausi

Nedažnas žino, kad grilyje praktiškai galima kepti visas daržoves. Puikų skonį turi ir meistrų liaupsinamos, tačiau tarp grilio mėgėjų dar ne tokios populiarios daržovės, kaip agurkai, salotų gūžės, aisbergas, salierų, pankolio stiebai, šparagai, net svogūnai ar česnakai su lukštais. Pastarieji kepami grilyje suminkštėja ir įgauna salstelėjusį skonį.

Šioms daržovėms gardinti kuo puikiausiai tiks marinatai su rūgštele, žolelėmis ir trupučiu aliejaus. Daržoves užtenka marinuoti pusę valandos, jas galima kepti pjaustytas griežinėliais, perpjautas išilgai ar suvertas ant iešmelių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.