Sveikesni kepsniai ant žarijų: kaip kepti ir ką ruošti

Nors kepsninių sezonas jau seniai prasidėjo, vis dar ieškote naujų idėjų, kaip ne tik skaniai, bet ir sveikai paruošti patiekalus ant žarijų?  

Vištienos iešmeliai, iškepti ant žarijų.<br>123rf nuotr.
Vištienos iešmeliai, iškepti ant žarijų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 24, 2015, 2:00 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 6:51 AM

Pasaulyje vis labiau populiarėjanti sveika gyvensena verčia visus pagalvoti ir paieškoti ne tik naujų receptų, bet ir kuo sveikesnių patiekalų.

Juk įprasti kiaulienos šašlykai jau turėjo pabosti. Vis dažniau ant žarijų žmonės kepa daržoves ir liesesnę mėsą, tokią kaip vištiena, kalakutiena ar triušiena.

Sveiki patiekalai paruošiami itin greitai ir savo skoniu nenusileidžia tradiciniams kiaulienos kepiniams.

Ką galima greitai ir nesudėtingai pasiruošti, patarė „Maximos“ maisto gamybos meistrė Inga Palivonaitė.

Štai pora receptų norintiems sveikesnių ir nesunkiai kepsninėse paruošiamų patiekalų.

Ant žarijų keptos vištienos iešmeliai

Reikės (6 porcijoms):

500 g vištų krūtinėlių be odos

140 g natūralaus jogurto

60 ml pomidorų tyrės

1 didelės raudonos paprikos

česnako skiltelės

imbiero skiltelės

šlakelio alyvuogių aliejaus

1 arbatinio šaukštelio „Garam Masala“ prieskonių

pusės arbatinio šaukštelio rūkytų paprikų

pusės arbatinio šaukštelio ciberžolių

jūros druskos

šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Česnako ir imbiero skilteles sutarkuokite ir sudėkite į indą, kuriame maišysite kitas sudėtines dalis. Į indą supilkite jogurtą ir pomidorų tyrę, 1 didelį šaukštą alyvuogių aliejaus bei likusius prieskonius ir viską sumaišykite.

Vištieną supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais ir dėkite į indą su prieskoniais. Marinuokite mažiausiai 2 valandas, bet galite palikti ir 12 valandų šaldytuve. Prieš ruošdamiesi kepti papriką supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais. Vištieną ir papriką suverkite ant iešmelių. Kepkite virš žarijų 10-15 minučių arba kol lengvai apskrus.

Cukinijų salotos su mėtomis

Reikės (6 porcijoms):

4 mažų cukinijų

1 raudonos aitriosios paprikos

1 česnako skiltelės

saujos šviežių mėtų lapelių

vienos didelės citrinos sulčių

jūros druskos

juodųjų pipirų

alyvuogių aliejaus

Cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais, pagardinkite druska bei pipirais ir kepkite ant žarijų, kol apskrus. Kol kepa cukinijų griežinėliai, raudoną aitriąją papriką bei česnako skiltelę smulkiai supjaustykite. Iškepusias cukinijas išdėliokite didelėje lėkštėje, apibarstykite smulkiai supjaustyta aitriąja paprika bei česnaku. Apšlakstykite citrinos sultimis bei alyvuogių aliejumi. Pabaigoje užberkite šviežių mėtų lapelių.

Kaip kepsninėje kepti paruoštus patiekalus?

I.Palivonaitė davė kelis patarimus kepsninėse keptų patiekalų mėgėjams:

Patiekalą kepkite tik tuomet, kai rusena žarijos ir nebėra atviros liepsnos, kurioje patiekalas ne keptų, o degtų.

Kepsninėje kepamo kepsnio nešlakstykite marinatu, nes jis ant žarijų degs ir suteiks patiekalui nepageidaujamą kvapą bei skonį.

Patiekalą – mėsą, žuvį ir daržoves ar tik daržoves – galima kepti folijoje su šiek tiek alyvuogių aliejaus. Tuomet patiekalas bus dar sveikesnis, nes troškinsis savo sultyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.