Taip arbūzo dar nevalgėte

Karštą dieną – sultingos naujienos. Ar arbūzus iki šiol valgote tik kaip desertą, norėdami atsigaivinti? Šis gardus vaisius tinka ne tik tam – jis gali tapti pagrindiniu ingredientu ruošiant salotas, maišant kokteilius ar net gaminant guminius saldainius.

Arbūzus skanu valgyti ir vienus, bet išbandykite juos ir kitaip.<br>123rf nuotr.
Arbūzus skanu valgyti ir vienus, bet išbandykite juos ir kitaip.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 12, 2015, 1:26 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 9:31 PM

Užmeskite akį į šiuos gaivius receptus.

Agurkų ir arbūzo salotos

Jas pasigaminti siūlo realsimple.com

Sumaišykite maždaug 4 puodelius pjaustyto arbūzo be sėklų su 2-3 susmulkintais agurkais, sukapotų šviežių mėtų šakele, užpilkite vieną valgomąjį šaukštą žaliųjų citrinų sulčių, aliejaus, berkite pusę šaukštelio druskos ir kevirtadalį šaukštelio pipirų. Išmaišykite ir skanaukite.

Arbūzo salotos su kumpiu 

Tai taip pat realsimple.com pasiūlymas. 

Reikės: 120 g plonai pjaustyto vytinto kumpio, 1,5 kg arbūzo (skaičiuojant su žievele), 6 ridikėlių, svogūnų laiškų, ketvirčio puodelio susmulkintų mėtos lapelių, ketvirčio puodelio sūdytų riešutų, 2 valgomųjų šaukštų žaliųjų citrinų sulčių, 1 valgomojo šaukšto itin tyro alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų. 

Plonai pjaustytus kumpio gabalėlius dėkite ant skardoje ištiesto kepimo popieriaus ir kepkite iki 210 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 8-10 min., kol kumpis bus traškus. 

Arbūzą supjaustykite trikampiais gabalėliais ir išdėliokite lėkštėje, apibarstykite smulkintais žalumynais, riešutais, druska, pipirais, apliekite sultimis ir aliejumi.

Kumpį sulaužykite ar kitaip susmulkinkite ir apibarstykite ja patiekalą. 

Šalta arbūzų ir bazilikų arbata

Reikės 8 puodelių verdančio vandens, 8 pakelių arbatos, aštundalio arbūzo (vidutinio dydžio), supjaustyto gabalėliais, puokštelės šviežių bazilikų, cukraus (jei norite). 

Užplikykite arbatą ir leiskite jai pastovėti, ištraukite arbatos pakelius ir ataušinkite. Atšaldykite šaldytuve. Į gėrimą dėkite arbūzo skiltelių ir baziliko lapelių, jei norite – cukraus. Pilkite į stiklinę su ledukais ir mėgaukitės.

Arbūzo ir meliono salotos su sūriu

Dubenyje sumaišykite po tris puodelius pjaustytų melionų ir arbūzų, apiberkite juos smulkintais bazilikais. Pilkite 2 valg. šaukštus medaus, dėkite 240 g pjaustytos mocarelos, pusę arbatinio šaukštelio druskos ir išmaišykite.  Jeigu mėgstate aštriai, šį patiekalą galite pagardinti aitriąją paprika.

Mocarelą galima pakeisti fetos sūriu, tačiau jo reikės mažiau.

Gaivinantis užkandis

Arbūzo gabalėlius sumaišykite su „Kalamata“ alyvuogėmis, kurios subalansuoja saldų arbūzo skonį. Pridėkite šiek tiek šviežio baziliko – jis puikiai dera su alyvuogėmis.

Egzotiškas kokteilis

Virtuvės šefė, kulinarinio tinklapio „Creative Culinary“ įkūrėja Barbara Kiebel į arbūzų sultis pripila šiek tiek žaliosios citrinos sulčių ir apelsinų likerio. Tuomet ji kokteilio taurę apibarsto cukraus ir druskos mišiniu, kuris subalansuoja ryškų arbūzo skonį.

Jei jūsų skoniui pritrūks saldumo, žB.Kiebel pataria kokteilį pagardinti sirupu.

Arbūzų „tortas

Tinklaraštininkė Heather Baird siūlo arbūzinio torto interpretaciją – apipjaukite arbūzą, kad šis įgautų cilindro formą ir jį gausiai aptepkite plakta grietinėle, papuoškite uogomis. Šis paprastas receptas – smagus būdas nustebinti jūsų svečius.

Naminiai guminiai saldainiai

Tinklaraštininkė Rachel Bryant siūlo pasigaminti naminių guminių saldainių. 

Pagaminti saldainiai primins mielus mažyčius skanėstus, nupirktus brangioje saldainių parduotuvėje. Tačiau juos paprastai pasigaminsite naudodami želatiną, o jei jaučiatės kalti jog sušveitėte visą dubenį saldainių, nurimkite, pasak R.Bryant, želatina turi net aštuoniolika skirtingų amino rūgščių, kurios yra itin naudingos žmogaus organizmui.

Šiems saldainiams prireiks 4 puodelių smulkinto arbūzo arba dviejų puodelių arbūzo sulčių, 7 šaukštų želatinos, pusės puodelio šviežiai spaustų citrinos sulčių.

Paruoškite želatiną taip, kaip nurodyta ant pakuotės. Kai ši atvės, supilkite į arbūzo ir citrinos sulčių mišinį. Leiskite atvėsti. Kai želatina sustings, saldainių ar sausainių formelėmis išpjaukite guminukus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.