Medaus sausainiai
Receptas adaptuotas iš andychef.ru
Ingredientai
225 g miltų,
2 šaukšteliai kepimo miltelių,
1 šaukštelis kepimo sodos,
žiupsnelis druskos,
1 šaukštelis malto imbiero,
100 g cukraus + papildomai apvoliojimui,
100 g šalto sviesto,
100 g skysto medaus.
Gaminimo eiga
Miltus, kepimo miltelius, sodą, cukrų, druską ir imbierą suberkite į dubenį ir sumaišykite.
Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais, sudėkite į miltus, trinkite tarp pirštų, kol gausis trupininė masė.
Supilkite medų, maišykite šaukštu, kol susiformuos tešla.
Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
Formuokite riešuto dydžio rutuliukus, apvoliokite juos cukruje, sudėkite ant skardų palikdami po 5 cm tarpus tarp sausainių.
Sausainius šiek tiek suploninkite pirštais.
Kepkite 10-12 minučių, kol sausainiai pagels, o kraštai truputį paruduos.
Palikite atvėsti skardose.
Patarimai, pastebėjimai. Galima įdėti ir truputį cinamono, jei norisi.
Viską maišyti galima ir mikseriu.
Kepimo miltelius ir sodą aš dedu specialiais matavimo šaukšteliais, o ne paprastais arbatiniais šaukšteliais. Visada dedu be kaupo, sulyginu. Arbatiniais šaukšteliais nepasitikiu, nes jų dydžiai skirtingi.
Tešlos minkyti nereikia. Supylę medų, maišykite šaukštu, kad neliktų sausų miltų ir tešla daugmaž sušoktų. Aš truputį suspaudžiau, kad susijungtų į gabalą. Tuomet mažyčiu ledų šaukštu kabinau tešlos (šaukštelio dydžio) ir tarp delnų suformavau kamuoliukus. Su tešla nereikia daug žaisti, kad neištirptų sviestas. Galit viską sumaišyti ir mikseriu, nereikės vargti su rankomis.
Naudojau auksinį sirupą (angl. golden syrup), tiks bet koks skystas medus. Galima bandyti dėti ir klevų sirupą.
Sausainiai kepdami išsipučia, bet išėmus iš orkaitės sukris. Ką tik iškepti sausainiai bus labai minkšti, nelieskite pirštais. Palikite ant skardų atvėsti. Vėsdami jie sukietės.
Receptas iš čia: bakingsecrets.lt