Neįprasti valgiai iš kiaušinių: kad kiekvienas rytas būtų šventė

Kone pagrindinis Velykų stalo akcentas – pavasariškai spalvingi margučiai, kuriuos kiekviena šeimininkė ruošia pagal šeimos tradicijas ar savo išmonę. Tačiau iš šio Velykų simbolio galima pagaminti ir daugelį kitų, net ir pačių netikėčiausių patiekalų, kurie tradicinį šventės stalą praturtins pavasario ženklais.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Avokade kepti kiaušiniai.<br>123rf nuotr.
Avokade kepti kiaušiniai.<br>123rf nuotr.
Daržovių ir kiaušinių keksiukai.<br>123rf nuotr.
Daržovių ir kiaušinių keksiukai.<br>123rf nuotr.
Pievagrybių kepurėlėse kepti kiaušiniai.<br>123rf nuotr.
Pievagrybių kepurėlėse kepti kiaušiniai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 26, 2016, 6:10 AM, atnaujinta May 31, 2017, 1:16 PM

Prekybos tinklo „IKI“ kulinarijos centro vadovė Aistė Rassmusen dalinasi netradiciniais kiaušinių receptais ir jų patiekimo būdais, apie kuriuos galbūt net nebūtumėte pagalvoję.

Vieno kąsnio sumuštiniai iš putpelių kiaušinių

Jau darosi įprasta, kad Velykų stalą vis dažniau papuošia ne tik vištų kiaušiniai, bet ir mažieji putpelių kiaušinukai. Jie dėl savo neįprasto dydžio ir natūralaus margumo atrodo labai dailiai ir sukuria šventiškumo įspūdį.

Kulinarė pasakoja, kad putpelių kiaušiniai puikiai tinka tiek marginimui, tiek ir vieno kąsnio užkandžiams: „Pabandykite iš jų pasigaminti mini sumuštinukų: ant paskrudintų prancūziško batono riekelių užtepkite avokado, apšlakstykite jį citrinos sultimis. Tuomet ant kiekvieno jų uždėkite po vidutiniškai iškeptą putpelės kiaušinį ir pabarstykite druska. Toks užkandis skanus tiek šaltas, tiek karštas.“

A.Rasmussen dalinasi ir kitu vieno kąsnio patiekalo su putpelių kiaušiniais receptu, kuris, anot jos, primena mielus paukščių lizdelius: „Nuplaukite pievagrybius, išskaptuokite jų vidų ir sudėkite į alyvuogių aliejumi pašlakstytą skardą. Į juos pridėkite tarkuoto sūrio bei petražolių ir atsargiai įmuškite po putpelės kiaušinį. Apibarstykite druska bei pipirais ir kepkite orkaitėje apie 15 minučių. Galite papuošti smulkintomis petražolėmis ir svogūnų laiškais.“

Kiaušiniais įdarytos daržovės

Turbūt daugeliui gerai žinomi įdaryti kiaušiniai. O ar esate ragavę kiaušiniais įdarytų daržovių? Kulinarė atkreipia dėmesį, kad vienas gardžiausių derinių – kiaušinis su avokadu ir dalinasi receptu, kuriame šie ingredientai vienas kitą puikiai papildo, o ir atrodo neįprastai.

„Nuplautą avokadą perpjaukite pusiau, išimkite kauliuką ir iš vidurio išskaptuokite šiek tiek minkštimo. Tuomet į avokado puselės vidurį įmuškite kiaušinį, pabarstykite druska bei pipirais ir kepkite orkaitėje apie 15 minučių. Patiekite pagardintus pasirinktomis šviežiomis žolelėmis“, – patarė virtuvės žinovė. 

Kitas įdarytos daržovės receptas šventinį stalą papuoš ryškiomis spalvomis. Prekybos tinklo kulinarė pateikia keptų pomidorų su kiaušiniais receptą: „Nupjaukite didelių pomidorų viršų ir išskaptuokite jų viduryje tokio dydžio duobutes, kad tilptų vištos kiaušinis. Išdėliokite pomidorus kepimo skardoje. Į kiekvieną pomidorą galite įberti smulkinto česnako pagal skonį. Tuomet įmuškite po vieną kiaušinį, užberkite druskos, smulkintų bazilikų ir pašaukite į orkaitę 20-čiai minučių. Dar karštus pabarstykite tarkuotu kietuoju sūriu.“

Netikėto skonio keksiukai

Mūsų skonių receptoriams įprasti keksiukai – saldūs, bet jei Velykų pagrindinis akcentas – kiaušiniai, tad kodėl nepagaminus ir keksiukų iš jų? Maži, gražių formų, neįprasto skonio pyragaičiai, anot kulinarės, gardžiausi, kol dar karšti. Prie jų labai tinka stambiai supjaustyti avokadai ir pomidorai.

„Sutarkuokite fermentinį sūrį ir jį šiek tiek pašlakstykite alyvuogių aliejumi, kad suliptų. Šia mase padenkite keksiukų formelių dugną ir kraštus, tuomet dėkite į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę, kepkite kol apskrus. Po to į kiekvieną sūrio krepšelį įmuškite kiaušinį. Ant jų užberkite druskos ir pipirų pagal skonį, smulkintą rūkytą šoninę, žalumynus bei po arbatinį šaukštelį tarkuoto sūrio. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių“, – gardžiu keksiukų iš kiaušinių receptu dalinasi Aistė Rasmussen.

Maisto ekspertė pasakoja ir apie kitą sūriųjų pyragaičių receptą, kuriam prireiks ir šiek tiek jūsų fantazijos: „Gerai išplakite norimą kiekį kiaušinių. Susmulkinkite kokių tik norite daržovių, pavyzdžiui, papriką, svogūną, pomidorą, špinatus, brokolius ir t.t. Juos pakepinkite keptuvėje, kad suminkštėtų. Taip pat galite įdėti pievagrybių, faršo, sūrio – viskas priklauso tik nuo jūsų fantazijos.

Gautą mišinį sumaišykite su plaktais kiaušiniais, pagardinkite druska bei pipirais. Supilstykite šią masę į keksiukų formeles ir apie 15 min. kepkite orkaitėje.“

Kartais net nesusimąstome, kiek daug ir įvairiausių patiekalų galima pagaminti iš vieno produkto. Tad artėjant šv. Velykoms netradiciško pateikimo ir skonio kiaušiniai gali praturtinti kiekvieno šventinį stalą ir įnešti dar daugiau pavasario spalvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.