Žaliasis kokteilis: pliūpsnis energijos ir sotumas iki pietų

Sviestu kvepiančios prancūziškos bandelės, vaisių salotos, šviežiai iškepta kiaušinienė su sūriu, vaniliniai vafliai ir garuojanti kava – idealus savaitgalio pusryčių scenarijus, kai galima ramiai lydėti rytą į tingią dieną.

Žaliasis kokteilis.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Žaliasis kokteilis.<br>Nuotr. iš duokdruskos.com
Daugiau nuotraukų (1)

Dangira (duokdruskos.com)

Apr 4, 2016, 7:23 AM, atnaujinta Apr 4, 2023, 11:16 AM

Na, bet būkime realistais, kasdien nėra nei laiko, nei noro ilgai pusryčiauti, nei persivalgyti jau nuo pat ryto.

Mano kasdieniai pusryčiai turi būti gardūs ir lengvi, bet išlaikyti patogų sotumą iki pietų meto. Dažniausiai tam renkuosi natūralų jogurtą su džiovintais vaisiais ir riešutais, kruopų ar avižinių dribsnių košę arba žaliąjį kokteilį.

Žaliasis kokteilis

2 porcijoms reikės:

1 mažo agurko;

2 saliero stiebų;

pusės obuolio;

didelės saujos špinatų;

1 banano;

1 datulės be kaulo;

1 arbatinio šaukštelio smulkinto imbiero;

1 šaukšto linų sėmenų;

1 stilinės vandens, arba daugiau;

ledukų, jei turite.

Daržoves ir vaisius supjaustykite stambiais gabalais, sudėkite į elektrinę grūstuvę drauge su kitais produktais ir sumalkite iki kreminės masės. Jei koktelis per tirštas, įpilkite dar truputį vandens.

Jei domitės sveika mityba, tai jau daugybę kartų girdėjote, kad būtina valgyti kuo daugiau žalios spalvos daržovių. Visas pasaulis yra pamišęs dėl lapinio kopūsto (kale), špinatų ir jų giminaičių, o žali kokteiliai paskutinius porą metų yra ant populiarumo bangos viršūnės. Ir ne be reikalo, mat tai yra patogus būdas į savo mitybą įtraukti kuo daugiau žalumynų ir nebūtinai salotų pavidalu.

Savo kokteiliams aš kaskart naudoju skirtingus ingredientus – taip užtikrinu, kad nepabos tas pats skonis, o tuo pačiu gausiu kuo daugiau skirtingų maistingų medžiagų. Paprastai ruošdama kokteilį nesivadovauju jokiu ypatingu receptu, bet labai paprasta schema – turputį žalumynų, truputį vaisių ar uogų, kažką dėl kreminės konsistencijos, truputį sėklų ar riešutų ir skysčio. Sudėjusi viską į mikserį ir gerai viską susmulkinus paragauju. Jei padauginau daržovių, ir gėrimas nėra labai gardus, dedu datulę arba truputį daugiau vaisių ar uogų, vėl viską gerai sumalu ir vėl ragauju – paprastai tai visada gelbsti.

Kokius žalumynus naudoti kokteiliui? Tinka tai, kas žalia ir valgoma – įvairios salotos, lapiniai kopūstai, špinatai, salierai, petražolės, bet taip pat galima naudoti ridikų ar morkų lapus, rūgštynes ar netgi dilgėles. Naudokite tiek šviežius, tiek šaldytus žalumynus. Neapsiribokite vien lapinėmis daržovėmis, kokteilio turinio maistingumą praturtins ir brokolis, agurkas bei cukinija.

Kai kurie žalumynai turi gana intensyvų skonį, tad jų padauginus gėrimas gali tapti kartus. Sumaišykite juos su uogomis ir su vaisiais – obuoliais, kriaušėmis, ananasais, kiviais ar kitais, kuriuos jūs mėgstate. Arbūzas ar melionas suteikia kokteiliui ne tik saldumo, bet ir labai malonaus gaivumo. Dažnai naudoju šaldytus vaisius ar uogas – šaldiklyje jie visada lieka švieži, į kokteilį nereikia dėti ledukų, jis ir taip būna šaltas ir gaivus.

Bananai kokteiliui suteiks ne tik saldumą, bet ir maloniai kreminę konsistenciją. Kai naudojate švelnaus skonio žalumynus, tokius, kaip špinatai ar rūgštynės, bananą pakeiskite avokadu, dėl to kokteilis taip pat bus kreminis. Jei nebijote kalorijų, galite naudoti ir šaukštelį riešutų sviesto arba natūralų graikišką jogurtą.

Kad kokteilis būtų ne tik gardus, bet ir sotus, įmaišykite į jį avižinių dribsnių ar net grikių (nevirtų), riešutų ir įvairiausių maistingų sėklų – linų sėmenų, ispaninio šalavijo, sezamų sėklų. Jeigu ruošiatės mesti svorį, siūlyčiau nepersistengti su riešutais, bananais ir avokadais, nors jie ir suteikia kokteiliui malonų skonį, visgi jie daro kokteilį ir labai kaloringą.

Kokteilio tirštumui suderinti naudokite vandenį arba riešutų, ryžių ar avižų pieną, kurių galite įsigyti sveikuolių parduotuvėse. Paprasto pieno nelabai patarčiau naudoti – geriau kefyro arba natūralaus jogurto, skiesto vandeniu.

Kokteilio skonį paįvairinti galite trupučiu imbiero, citrinos, vanilės, netgi galite įdėti truputį natūralios kakavos miltelių. Tokius šokoladinius kokteilius su špinatais ir bananais mėgsta net vaikai. Datulės ar kiti džiovinti vaisiai išgelbės net ir patį karčiausią kokteilį, bet turėkite omenyje, kad tai yra cukrus, nors ir natūralus, bet vis tiek cukrus. Tad geriau nepadauginkite, kad kokteilis liktų tikrai sveikas kokteilis.

Linkiu žalių jums dienų ir geležinės sveikatos!

Šaltinis – tinklaraštis „Duok druskos“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.