„Tinginys“, kuriuo gardžiuojasi net ir Anglijos karalienė

Nei česnakų, nei svogūnų. Žuvis ir vištiena – be kaulų, o agurkai ir pomidorai – be sėklų. Vindzoro pilyje dirbantys virėjai puikiai žino karalienės Elizabeth II įpročius. Vieni jų – tikrai karališki, tačiau kiti – labai žemiški.

Nors karalienė Elizabeth II – viena turtingiausių pasaulio moterų, ji mielai valgo vakarykščius patiekalus.
Nors karalienė Elizabeth II – viena turtingiausių pasaulio moterų, ji mielai valgo vakarykščius patiekalus.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 24, 2016, 6:53 AM, atnaujinta May 27, 2017, 8:36 PM

Ketvirtadienį 90-ojo gimtadienio sulaukusi karalienė Elizabeth II valgė tortą su apelsininiu kremu. Užduotis jį iškepti buvo patikėta britų kulinarinio šou laimėtojai Nadiyai Hussain.

Elizabeth – tikra smagurė, tačiau šampanas – ne jos gėrimas. Paprastai pasakiusi tostą ji prie taurės tik prisiliečia lūpomis, rašo „Gyvenimo būdas“.

Teigiama, kad taupumą mėgstanti Elizabeth II kartą bankete patiekiamą brangų šampaną norėjo pakeisti paprastu. Pasak jos, niekas nepastebėtų skirtumo, nes butelis būna apvyniotas balto audinio servetėle.

Įspūdingos sukakties proga veikiausiai ji netaupė. Tačiau ką viena turtingiausių pasaulio moterų valgo kasdien? Kai kurias paslaptis išdavė buvę rūmų virėjai.

Karalienės Elizabeth II diena prasideda 8 valandą, kai tarnaitė atneša puodelį „Earl Grey“ arbatos ir kelis sausainius. Nors monarchės apetitas tebėra geras, karalienė nebevalgo sočių angliškų pusryčių ir renkasi skrudintos duonos riekeles su marmeladu.

Pietums karalienė mėgsta tradicinius patiekalus – veršienos kotletus, keptą jautieną, antieną su apelsinais. Bet mėgstamiausias karalienės patiekalas – menkė su trupinių plutele, patiekta su gruzdintomis bulvytėmis.

Ant karalių stalo nebūna patiekalų su česnakais, svogūnais, pomidorų padažo, vėžiagyvių bei makaronų, mat jie lėkštėje atrodo netvarkingai. Pomidorų ir agurkų sėklos turi būti pašalintos, nes gali įstrigti tarp dantų. Dėl to uždraustos ir sėklų turinčios uogos – mėlynės ir avietės.

Žuvis ir vištiena būna be kaulų. Iki šiol dar niekas nepamiršo nelaimės, kai karalienės motinai 1986-aisiais gerklėje įstrigo žuvies ašaka. Moterį reikėjo sraigtasparniu skraidinti į ligoninę, buvusią už 209 kilometrų.

Iš saldumynų karalienei patinka uogų pudingas, citrinų pyragas. Bet vienas mėgstamiausių karališkosios šeimos saldumynų – šokoladinis sausainių pyragas, primenantis populiarųjį „Tinginį“.

17 valandą vykstančiam arbatos gėrimo ritualui patiekiami ne tik saldumynai, bet ir dailūs vienodo dydžio sumuštiniai be plutelės suapvalintais kampais.

„Karališkoji šeima niekada nevalgo keturkampių sumuštinių, nes sakoma, jog tie, kurie karaliams patiekia maistą aštriais kampais, nori nuversti juos nuo sosto“, – seną posakį prisiminė virėjas Grahamas Newbouldas, anksčiau dirbęs rūmuose.

Nors Elizabeth II – viena turtingiausių pasaulio moterų, ji nemėgsta švaistyti pinigų. Todėl mielai valgo vakarykščius patiekalus ar pagamintus iš maisto likučių. Pirmadieniais ant jos stalo būna patiekalas, kurį valgo ir jos tarnai, – garsusis „Piemenėlių“ pyragas, kurį kepant sunaudojama mėsa, likusi po sekmadienio pietų. 

Šokoladinis sausainių pyragas

Buvusio karališkųjų rūmų virėjo Darreno McGrady receptas. Šį pyragą mėgsta ne tik karalienė Elizabeteh II, tai vienas mėgstamiausių princo Williamo pyragų. 

Reikės:

pusės šaukšto sviesto formai ištepti;

230 g sausainių (britai naudoja „Digestive“, kurie yra sausesni ir trapesni už mums įprastus);

4 valgomųjų šaukštų minkšto sviesto;

pusės puodelio cukraus;

115 g geros kokybės juodojo šokolado;

1 kiaušinio.

Pyragui puošti reikės:

230 g juodojo šokolado pyragui aplieti;

30 g juodojo šokolado papuošti.

Dar galima įdėti, bet nebūtina:

60 g graikinių riešutų;

60 g razinų;

60 g kokteilinių vyšnių.

Sausainius sulaužykite migdolo dydžio gabaliukais. Sviestą ištrinkite su cukrumi. 115 g juodojo šokolado išlydykite virš garų vonelės, supilkite sviesto ir cukraus mišinį, nuolat maišykite, dėkite suplaktą kiaušinį ir išmaišykite. Nukelkite šokolado mišinį nuo ugnies, sudėkite į jį sausainių gabalėlius ir išmaišykite, kad kiekvieną sausainį aptrauktų šokolado sluoksnis. Jeigu norite, įmaišykite riešutų, razinų ar kokteilinių vyšnių.

Indą ištepkite sviestu, išklokite kepimo popieriumi. Iškilmingai atrodo pyragas, suslėgtas žiedo formos inde.

Sudėkite masę į formą stengdamiesi gerai suspausti sausainius formos dugne. Padėkite į šaldytuvą ir laikykite ten bent tris valandas. Ištraukite iš šaldytuvo ir leiskite pastovėti kambaryje, kol ruošite užpilą. Išlydykite 230 g juodojo šokolado garų vonelėje. Tuomet apverskite pyragą ir nuimkite kepimo popierių.

Apliekite tirpintu šokoladu. Kai šokoladas sustings, apibarstykite šokolado trupiniais. Patiekite atšaldytą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.