Bolivinės balandos – puikus augalinių baltymų šaltinis, be to, jose yra įvairių B grupės vitaminų ir mineralų: geležies, cinko, magnio, fosforo, seleno.
Karamelizuoti svogūnai labai tinka prie kepintų pomidorų. O šis pyragas – puikus užkandis prie mėgstamų salotų. Jį paruošite maždaug per pusvalandį. Šio skanėsto pakaks keturių asmenų šeimai.
Sveikuolių pyragas
Reikės:
- 2 stiklinių virtų bolivinių balandų;
- 1 kiaušinio;
- jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Įdarui:
- 4 svogūnų;
- 2 didelių pomidorų;
- 2 česnako skiltelių;
- 1 šaukštelio džiovintų čiobrelių;
- 2 kiaušinių;
- 2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio;
- 1 šaukštelio rudojo cukraus;
- jūros druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį.
Virtas bolivinių balandų kruopas sumaišykite su kiaušiniu, druska ir maltais pipirais. Paruoštą masę šaukštu paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo formos. Pyrago pagrindą pašaukite į įkaitintą iki 180 °C orkaitę 15 minučių. Iškepusį palikite kiek praaušti.
Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais ir pakepinkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi, kol gražiai pagels. Į kepančius svogūnus berkite kapotas česnako skilteles, rudąjį cukrų, druską, pipirus, čiobrelius ir dar kiek pakepinkite, kol šiek tiek karamelizuosis.
Ant pyrago pagrindo suberkite keptus svogūnus, o ant jų išdėliokite griežinėliais pjaustytus pomidorus. Kiaušinius suplakite su keliais šaukštais šalto vandens, tarkuotu sūriu ir plakinį užpilkite ant pyrago. Pyrago viršų apibarstykite druska, pipirais, čiobreliais ir pašaukite kepti 15–20 minučių. Iškepęs pyragas skanus ir karštas, ir atvėsęs.