Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad šiltesniu oru keičiasi produktų pasirinkimas, tačiau ir tuomet reikėtų laikytis pagrindinės sveikos mitybos taisyklės – valgyti reguliariai ir įvairų maistą.
Didžioji dalis gyventojų vasarą stengiasi leisti aktyviai ir per daugybę veiklų neretai pamiršta kokybiškai pavalgyti. A.Rasmussen sako, kad šis metų laikas neturėtų sugriauti įprasto mitybos ritmo.
Maisto ekspertė dalinasi pora lengvų, tačiau sočių vasaros patiekalų – šaltų sriubų – receptais, kurie nepareikalaus didelių pastangų juos ruošiant bei pasotins karštą vasaros dieną.
Klasikinė – šalta pomidorų sriuba
Pasigaminti tokią sriuba tikrai nėra sudėtinga, o valgyti – be galo skanu ir sveika. A.Rasmussen rekomenduoja išmėginti šį ispanišką šaltosios pomidorų sriubos receptą.
Jums reikės:
2 kg pomidorų,
3 vidutinio dydžio agurkų,
1 vnt. saldžiosios paprikos,
1 vnt. aitriosios paprikos,
5 česnakų skiltelių,
2 svogūnų,
2 v. š baltojo vyno acto,
1 v. š. balzaminio acto,
3 v. š. alyvuogių aliejaus,
2 stiklinių pomidorų sulčių,
druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas
Pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite, kol atvės – tada nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
Agurkus, saldžiąją ir aitriąją papriką taip pat supjaustykite kubeliais. Česnakų skilteles ir svogūnus nulupkite ir supjaustykite.
Visus paruoštus produktus sudėkite į didelį dubenį arba puodą ir sutrinkite smulkintuvu. Supilkite baltojo vyno ir balzaminį actą, alyvuogių aliejų ir pomidorų sultis. Įpilkite daugiau pomidorų sulčių arba šalto vandens ir viską gerai išmaišykite.
Indą su sriuba padėkite į šaldytuvą kelioms valandoms. Sriubą patiekite šaltą – galite į ją įberti ledo gabaliukų, o į sriubą įsidėti mėgstamų susmulkintų daržovių, įsiberti alyvuogių ar skrudintos duonos gabaliukų.
Neįprasta šaltoji sriuba su arbūzais
Kai kalbama apie šaltas sriubas, daugelis mintyje turi niekada populiarumo neprarasiančių šaltibarščių receptus.
Tačiau pastaruoju metu vis populiarėja vaisinės ir saldžiosios sriubos, kurios gali būti tiekiamos ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip desertas.
Kulinarė turi neįprastą pasiūlymą karštai vasaros dienai: tai šalta arbūzų sriuba. Ši nesaldi pikantiška sriuba ne tik atgaivins ir pasotins.
A.Rasmussen teigia, kad arbūzuose yra daug sveikųjų angliavandenių ir fruktozės, medžiagų, kurios malšina potraukį saldumynams, o vaisiuje esantis magnis gerina nuotaiką ir suteikia energijos.
Jums reikės:
400 g arbūzo,
¼ svogūno,
¼ raudonos paprikos,
¼ skiltelės česnako,
1 v. š. alyvuogių aliejaus,
1 v. š. baltojo vyno acto,
druskos,
juodųjų pipirų.
Gaminimas
Virtuviniame smulkintuve sumalkite arbūzą ir supilkite į didelį dubenį. Tuomet supilkite likusias kapotas daržoves. Uždenkite ir padėkite į šaldytuvą bent 1 valandai.
Prieš valgymą įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir baltojo vyno acto ir išmaišykite.