„Šis šiaurinėje Europoje paplitęs pyragas ar pyragaitis pavadintas vieno galingiausių XIX a. pradžios monarchų, nuožmaus Prancūzijos imperatoriaus Napoleono Bonaparto priešo – Rusijos imperatoriaus Aleksandro I vardu.
Latvijoje ir dabar tikinama, kad šis desertas buvo sukurtas XIX a. pradžioje, kai vizito į Rygą atvyko Aleksandras I“, – rašo Šiaulių Didždvario gimnazijos moksleivė Vaiva Šiuparytė.
Per mokslo metus mergina pagamino ne vieną patiekalą, pavadintą kokios nors istorinės asmenybės garbei.
Šiandien dalinamės Vaivos iškeptų Aleksandro pyragaičių receptu.
Pyragaičiams reikės:
- 4 ½ puodelio miltų,
- 1 puodelio sviesto,
- ½ puodelio cukraus,
- 2 kiaušinių,
- ½ puodelio grietinės,
- žiupsnio druskos,
- tiršto džemo ar uogienės (aviečių, braškių, bruknių, spanguolių).
Citrininiam glaistui:
- 3/4 puodelio cukraus pudros,
- 2-3 šaukštų citrinų sulčių.
Kaip gaminti
Orkaitę įkaitiname iki 180 C. Dideliame dubenyje sumaišome visus sausainiams skirtus sausus ingredientus, sudedame susmulkintą ar sutarkuotą šaltą sviestą ir triname pirštais, kol susidarys į trupinius panaši masė.
Sudedame grietinę, kiaušinius ir pradedame minkyti. Masė bus gana sausa, todėl perkelkime ją ant didesnio miltuoto paviršiaus ir rankomis minkykime, kol susidarys blizgi, elastingesnė tešla.
Tešlą palikime šaldytuve valandai.
Iškočiokime maždaug 0,8 centimetro storio tešlos lakštą ir sausainių formele ar mažu puodeliu išspauskime apvalią ar kvadratinę formą.
Sausainius išdėliokime į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkime 15-20 minučių, kol gražiai paruduos.
Leiskime sausainiams atvėsti.
Ant vieno sausainio dėkime po arbatinį šaukštelį pasirinkto džemo ir ant viršaus uždėkime antrą sausainį.
Gamindami citrininį glajų pirmiausia dubenėlyje sumaišykime cukraus pudrą ir citrinos sultis (jomis galime reguliuoti glajaus norimą tirštumą).
Pyragaičių viršų apšlakstykime citrininiu glajumi ir patiekime.