Trys kėdainiškės pasidalino mėgstamiausiais atsargų žiemai receptais

Ruduo – pokyčių metas ne tik gyvojoje gamtoje, bet tikriausiai ir kiekvienos šeimininkės virtuvėje.

Mėgstamiausiais rudens gėrybių konservavimo receptais šdalinasi žaviosios „Rinkos aikštės“ redakcijos damos: Danguolė, Irma ir Violeta. <br>Algimanto Barzdžiaus („Rinkos aikštė“) nuotr.
Mėgstamiausiais rudens gėrybių konservavimo receptais šdalinasi žaviosios „Rinkos aikštės“ redakcijos damos: Danguolė, Irma ir Violeta. <br>Algimanto Barzdžiaus („Rinkos aikštė“) nuotr.
 Pomidorų padažas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Pomidorų padažas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Rauginti agurkai.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Rauginti agurkai.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Grybų užtepėlė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Grybų užtepėlė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Marinuoti baravykai.
 Marinuoti baravykai.
Daugiau nuotraukų (5)

Džestina Borodinaitė („Rinkos aikštė“)

Sep 28, 2017, 2:40 PM

Rugsėjis vis dar džiugina gausiomis rudens gėrybėmis – šviežių daržovių derliumi, vaisiais,  įvairiausiomis uogomis, grybais, tad įprasta šių maisto atsargų kuo daugiau, skaniau ir įvairiau pasiruošti ir žiemai. Juk kiekviena šeimininkė stengiasi, kad net ir šaltuoju metų laiku ant šeimos vaišių stalo nieko netrūktų: nei gardžių vaisių, nei daržovių, nei uogų ar grybų patiekalų.

O kokiais būdais per vasarą išaugintu derliumi rūpinasi ir atsargas žiemai ruošia mūsų laikraščio redakcijos damos?

Pasikliauja intuicija

Ruošdama šaltajam metų sezonui „Rinkos aikštės“ reklamos vadybininkė Irma kiekvienais metais stengiasi, kad žiemą ant jos virtuvės stalo būtų raugintų agurkų, saldžiarūgščio padažo su paprikomis ir cukinija, marinuotų grybų, adžikos, pomidorų sulčių ar kitokių pagardų iš savo darže užaugintų daržovių.

Nors receptų, kaip paruošti atsargų žiemai, – visa galybė, tačiau eksperimentuoti virtuvėje nevengianti Irma konservuodama rudens gėrybes pasikliauja arba savo intuicija, arba remiasi pačios atrastais ir jau išbandytais receptais.

Atsargų netrūks

„Visada stengiuosi rinktis įvairius konservavimo būdus – daržo bei miško gėrybes ir šaldau, ir džiovinu, ir rauginu ar marinuoju su actu.

Nors pastebėjau, kad su metais konservuoti reiktų vis mažiau, vis iš kelio išveda įprotis prisidaryti kuo daugiau.

Šiemet jau ir savo derlių teko konservuoti, ir miške, kuriame dar vaikystėje su tėveliu mėgdavome grybauti, teko ne kartą lankytis, todėl atsargų žiemai tikrai netrūks“, - tikina Irma.

Irmos marinuoti baravykai

Jei būdami miške neradote baravykų, nenuogąstaukite – Irma tikina, kad šis grybų marinavimo būdas tinka ne vien tik baravykams.

Reikės:

3-4 kg baravykų, apie 120 ml. acto, 1 l. ar daugiau (kad apsemtų) vandens (marinatui), 1,5 šaukšto cukraus, 1,5 šaukšto druskos, prieskonių (lauro lapų, kvapniųjų pipirų (žirneliais), karčiųjų pipirų (žirneliais)) (pagal skonį).

Gaminimas

Grybus nuvalyti, kelis kartus nuplauti ir puode apvirti apie 5-10 minučių (kol vanduo nebeputoja ir grybai nusileidžia į puodo dugną). Tada nuo grybų nupilus skystį, kuriame virė, vėl juos dėti į puodą, užpilti vandeniu, actu, sudėti visus prieskonius ir pamaišius pavirti apie 5 minutes. Išvirtus grybus kartu su marinatu pilti į stiklainius ir sandariai užsukti. Stiklainius apversti ir šiltai palaikyti per naktį. Po to geriausiai laikyti vėsioje vietoje.

Irmos grybų užtepėlė

Kolegė pabrėžė, kad norėdama aštresnės grybų užtepėlės ją pagardina įdėdama šiek tiek aitriosios paprikos.

Reikės: 

1-1,5 kg išvirtų bet kokių grybų, 1 kg morkų, 1 kg svogūnų, šiek tiek daugiau nei 1 kg pomidorų (jei neturite pomidorų galima juos keisti 0,5 l. „Ypatingo“ Kėdainių konservų fabriko pomidorų padažu, 1 stiklinės aliejaus, 1 šaukštelio cukraus, 1,5 šaukšto druskos ir lauro lapelių bei pipirų (pagal skonį).

Gaminimas

Į storadugnį puodą supilti aliejų. Į pakaitintą aliejų supilti smulkiai pjaustytus svogūnus bei tarkuotas morkas, juos troškinti kol daržovės suminkštės. Tada į puodą supilti smulkintus grybus bei smulkintuve susmulkintus nublanširuotus/be odelių (užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti kelias minutes kol odelės atsilups) pomidorus. Galiausiai sudėti visus prieskonius, druską, pipirus ir gautą masę patroškinti dar 20-25 minutes.

Išvirtą užtepėlę pilti į stiklainius ir sandariai užsukti. Stiklainius apversti ir šiltai palaikyti per naktį. Po to geriausiai laikyti vėsioje vietoje.

Mėgsta paprastumą

„Rinkos aikštės“ redakcijos žurnalistė Danguolė agurkus šaltajam metų sezonui raugia pagal pamėgtą aktoriaus Vytauto Tomkaus receptą, o šeimos mėgstamiausios daržovių mišrainės ruošime pašnekovė kliaunasi tradiciniu – dar močiutės ir mamos naudotu, receptu.

„Konservuodama daržoves mėgstu paprastus ir greitus receptus. Įmantrybių visada bandau išvengti – kam save apsunkinti, juk svarbu gaunamas rezultatas, o jis tikrai puikus - konservuotos daržovės gaunasi labai skanios.

Nors per visą šeimininkavimo virtuvėje laiką esu išbandžiusi begalę receptų, tačiau būtent pagal šiuos receptus paruoštas daržoves labai pamėgo visa šeima – mišrainę valgome užkasdami tik duona.

Pastebėjau, kad keleto litrų konservuotų daržovių mums jau nebeužtenka, todėl šiemet stengiausi jų paruošti didesnį kiekį“, - apie mėgiamiausias konservuotas daržoves pasakoja Danguolė.

Danguolės rauginti agurkai

Reikės:

agurkų, krieno lapų, vyšnių ar serbentų lapų, ąžuolo lapų, krapų, česnako skiltelių (po kelias į stiklainį), druskos (pagal skonį).

Gaminimas

Nuplautus agurkus sudėti į stiklainius, ant viršaus pilti įvairių prieskoninių žolelių (krieno lapų, vyšnių ar serbentų lapų, ąžuolo lapų, krapų), įdėti kelias česnako skilteles ir supilti šaltą vandenį pagardintą druska (sūrumas pagal kiekvienos šeimininkės poreikį).

Tada nestipriai užsuktus stiklainius kelioms dienoms pastatyti po krūmu. Po kelių dienų, pradėjus vandeniui putoti, jį nupilti į puodą, užvirinti, ir dar kartą pilti ant agurkų. Šį kartą stiklainius sandariai užsukti ir apverstus palaikyti per naktį. Po to geriausiai laikyti vėsioje vietoje.

Danguolės daržovių mišrainė

Reikės:

1 kg svogūnų, 1 kg pomidorų, 1 kg morkų, keleto lauro lapų, pipirų ir druskos (pagal skonį).

Gaminimas

Morkas nuplauti, nuskusti, išvirti ir supjaustyti smulkiais kubeliais. Smulkiai supjaustytus svogūnus pakepinti aliejuje ant keptuvės. Pomidorus supjaustyti griežinėliais.

Visas daržoves sukrėsti į puodą ir pavirti savo sultyse (galima įpilti stiklinę vandens) apie 30 minučių ir dar karštas dėti į stiklainius ir sandariai užsukti. Stiklainius apversti ir šiltai palaikyti per naktį. Po to geriausiai laikyti vėsioje vietoje.

Populiariausias – naminis pomidorų padažas

„Rinkos aikštės“ maketuotoja Violeta žiemos neįsivaizduoja be uogienių ir marinuotų daržovių, tačiau nieko nelaukusi pašnekovė pabrėžė, kad pastaruoju metu populiariausias gaminys - naminis pomidorų padažas be acto. Jį Violeta rado viename žurnale.

Violetos pomidorų padažas

Kolegė tikslių proporcijų gamindama šį padažą niekada nesilaiko. Kaip patikino ji pati, ką labiau mėgsta, deda to daugiau, ką mažiau – mažiau.

Reikės:

3-4 kg pomidorų, atitinkamai pagal skonį svogūnų, česnakų, krapų, morkų, cukinijų, moliūgo, druskos, pipirų, ir kitokių mėgstamų prieskonių (pagal skonį), žalumynų (krapų, petražolių).

Gaminimas

Pomidorus nublanširuoti (nuimti odeles) – užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti kelias minutes. Į puodą sudėti susmulkintus pomidorus šiek tiek pavirus supilti prieskonius.

Palaipsniui, atsižvelgiant į daržovių kietumą, dėti tarkuotas morkas, vėliau cukiniją ir moliūgą, galiausiai susmulkintus svogūnus, česnakus ir viską pavirti kol gausis tiršta vientisa masė. Tada sudėti susmulkintus žalumynus ir viską gerai išmaišius pilti į stiklainius ir sandariai užsukti. Stiklainius apversti ir šiltai palaikyti per naktį. Po to geriausiai laikyti vėsioje vietoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.