Kaip ant grotelių kepti daržoves, kad visi pirštus apsilaižytų

Vos išgirdęs žodį „iškyla“, dažnas žmogus iš karto pagalvoja apie gardžius šašlykus ar kepsnius, tačiau vis populiariau lauke kepti ne tik mėsą, bet ir kitus produktus – ypač daržoves.

Drąsiai galima kepti daržoves virš ugnies nesibaiminant, kad jos praras vertę.  <br> 123rf.com nuotr.
Drąsiai galima kepti daržoves virš ugnies nesibaiminant, kad jos praras vertę.  <br> 123rf.com nuotr.
 Daržovių iešmeliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Daržovių iešmeliai.<br> 123rf.com nuotr.
 Kepti kukurūzai.<br> 123rf.com nuotr.
 Kepti kukurūzai.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 4, 2018, 12:22 PM

Keptos daržovės puikiai tinka ir tiems, kurie nevalgo mėsos, ir mėsos gerbėjams. Paprikos, baklažanai, cukinijos, kukurūzai, svogūnai, česnakai ir kitos daržovės, paskrudintos virš žarijų, gali būti ir atskiras patiekalas, ir puikus garnyras prie kepsnio.

Jas lengva paruošti, gaminimas neatima daug laiko, o svarbiausia – skanu ir naudinga. 

Termiškai apdorojant suyra daržovių ląstelių struktūra, todėl organizmas lengviau pasisavina naudingąsias medžiagas, tad drąsiai galima kepti daržoves virš ugnies nesibaiminant, kad jos praras vertę. 

Tik vertėtų prisiminti tris pagrindines taisykles, kaip ruošiant daržoves išsaugoti jų gerąsias savybes: kepimo laikas turi būti kuo trumpesnis, temperatūra – kuo žemesnė, o jeigu daržovės nėra sultingos, pavyzdžiui, brokoliai ar kalafiorai, stengtis kuo mažiau naudoti vandens. Į vandenį išsiskiria daug vitaminų ir mineralų, ypač vitaminų C, B6, B12, folio rūgšties, tad jei prieš kepant  daržoves reikia apvirti, darykite tai kuo trumpiau arba vandenį, kuriame virė daržovės panaudokite sriubai, troškiniui ar padažui ruošti. 

Ant grotelių galima kepti praktiškai visas daržoves – cukinijas, baklažanus, paprikas, moliūgus, pomidorus, burokėlius, brokolius, baltagūžius, Briuselio, raudongūžius kopūstūs, kalafiorus, svogūnus, česnakus, porus, morkas, bulves. 

Palangos restorano „Onorė“ šefo Bernardo Anužio teigimu, ruošiant daržoves grilyje svarbiausia nepersistengti su prieskoniais ir įmantriais receptais. Taip pat svarbu  prižiūrėti, kad daržovės virš žarijų ne džiūtų, o iš tiesų keptų. 

„Kepti galima beveik visas daržoves, tik nuo jų dydžio priklauso kepimo laikas, o mažiau sultingas daržoves prieš kepant patartina trumpai apvirti – geriausia garuose – ar nuplikyti verdančiu vandeniu, kad kepant neišsausėtų. 

Burokėlius galima kepti kaip bulves anglyse – suvyniotus folijoje. Taip pat juos galima išvirti, po to pamarinuoti ir kepti ant grotelių. 

Kopūsto galvą geriausia kepti virš nedidelės kaitros apie valandą – po to tereikia nuimti apdegusius lapus, uždėti sviesto, kad šis išsilydytų ir mėgautis skaniu bei sultingu patiekalu. 

Brokolius ar kalafiorus paprasčiausia būtų apvirti, atvėsinus pamarinuoti ir tuomet jau kepti ant ugnies – taip jie neišdžius, išliks traškūs ir sultingi. 

Valytus artišokus prieš kepant reikėtų suvilgyti aliejumi ir citrinos sultimis, kad nepajuoduotų, arba nevalytus kepti taip, kaip kopūstą“, – pataria virtuvės šefas. 

Šviežios ir kokybiškos daržoves skanios pačios savaime, todėl neverta jų ilgai marinuoti – pakanka prieš kepant apšlakstyti marinatu.

B.Anužis siūlo tris itin paprastus ir daugeliui grilyje kepamų daržovių tinkančius marinatus.

1. Alyvuogių aliejus, druska ir pipirai – paprasta, labai skanu ir neužgožia natūralaus daržovių skonio.

2. Alyvuogių aliejus, druska, pipirai, kapotos žolelės (tai gali būti krapai, petražolės, čiobrelių lapeliai), šiek tiek trinto česnako ir citrinos sulčių.

3. Daržoves prieš kepant suvilgyti lydytu atvėsintu sviestu ir kepant nuolat juo tepti. Iškepusias daržoves apšlakstyti balzaminiu actu ir paskaninti druska.

Išbandykite ir šašlyką be mėsos - jis tiks vegetarams, veganams ar mėsėdžiams, kurie nori praleisti dieną be mėsos.

Pikantiškas daržovių šašlykas

Reikės:

600 g pievagrybių;

1 baklažano;

pusės raudonosios paprikos;

1 pomidoro;

3 skiltelių česnakų;

2 v. š. aliejaus;

druskos;

raudonųjų ir juodųjų pipirų.

Gaminimas

Nulupkite baklažano žievę, o patį baklažaną perpjaukite išilgai. Kiekvieną jo puselę padalinkite į dar tris dalis. Pomidorą ir pievagrybius perpjaukite pusiau.

Visas daržoves pabarstykite druska, juodaisiais ir raudonaisiais pipirais. Jas pagardinkite tarkuotais česnakais ir užpilkite aliejaus, kad daržovės neapdegtų virš žarijų, o prieskoniai liktų ant daržovių.

Viską kruopščiai išmaišykite rankomis, užmaukite daržoves ant iešmelių ir kepkite ant grotelių.

Grilyje keptos kukurūzų burbuolės

Kai prasidės kukurūzų sezonas, būtinai išbandykite šį patiekalą. Pirštelius aplaižysite!

Kukurūzų burbuoles galima kepti net trimis būdais. Paprasčiausias – dėti nenuluptą burbuolę ant anglių ir kepti pavartant maždaug 15 minučių. Nulupti sudegusią luobelę, apibarstyti druska, aptepti sviestu ir valgyti. 

Antrasis metodas – nulupti kukurūzo burbuolę, suvynioti į foliją, dėti ant anglių ir kepti apie 15 minučių. 

Trečiasis – ant grotelių kepti nuluptą burbuolę. Taip ji sugers dūmo kvapą ir bus nuostabiai gardi. Nulupkite burbuolę ir dėkite ant grotelių, kepkite vartydami, kol apskrus. Su sviesto gabalėliu ir druskos žiupsneliu – dieviškai skanu!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.