Moliūgų saldainiai arba cukatos – dar mūsų močiučių pamėgtas skanėstas. Ir nors dabar parduotuvių lentynos pilnos skaniausių saldumynų, niekas neprilygs pačių pasigamintiems iš savo užaugintų moliūgų.
Ruošiant moliūgų saldainius prireiks kelių dienų, bet iš tiesų darbo ne tiek ir daug. Tačiau dėl vieno tikrai galite būti tikri: jei norite išsaugoti juos bent iki Kalėdų, gaminkite iškart daugiau ir slėpkite giliau – labai jau jie vilioja visus smaližius.
Moliūgų saldainiai su imbieru
Reikės:
- 2 kg nuvalyto moliūgo,
- 800 g cukraus,
- 1 citrinos sulčių,
- pusės piršto dydžio imbiero gabalėlio,
- cukraus pudros.
Nuvalytus moliūgus supjaustykite stambesniais kubeliais, užpilkite cukrumi ir palaikykite 10-12 val. Nupilkite susidariusį sirupą, užvirinkite, supilkite citrinos sultis, tarkuotą imbierą ir pavirkite apie 5 min. Užpilkite moliūgų gabalėlius ir palikite 10-12 val.
Užvirkite ir ant silpnos ugnies pavirkite apie 5-7 min., kad neištežtų. Supilkite į kiaurasamtį, po kuriuo padėtas dubuo sirupui surinkti. Jį galėsite panaudoti gėrimui gaminti.
Kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi, ant jų suberkite moliūgo gabalėlius.
Orkaitę įkaitinkite iki 60 laipsnių, dėkite skardas su moliūgais, dureles šiek tiek praverkite, kad išgaruotų drėgmė.
Džiovinkite keletą valandų. Apibarstykite cukraus pudra, sudėkite į sandarius indus.
Moliūgus auginančių ūkininkų Laukaičių moliūgų saldainių receptas
Reikės:
- 2 kg moliūgo;
- 1 kg cukraus;
- 1 šaukšto citrinos rūgšties;
- trupučio vanilės;
- 2 žalių citrinų žievelių.
Papildomai galima dėti kvapiųjų pipirų, cinamono lazdelių, džiovinto imbiero, apelsino žievelės.
Moliūgą nulupkite, pašalinkite sėklas, supjaustykite plokščiais gabaliukais ir užpilkite cukrumi, citrinos rūgštimi, sudėkite visus prieskonius ir gerai išmaišykite. Palikite pastovėti per naktį.
Rytą nupilkite atsiradusį sirupą į puodą ir užvirkite. Verdantį sirupą užpilkite ant moliūgo gabaliukų ir palikite pastovėti 10–12 valandų.
Tada virkite moliūgų gabaliukus virš silpnos ugnies, kol šie paskaidrės, bet neišteš. Išgriebkite, gerai nuvarvinkite ir džiovinkite.
Džiovinant elektrinėje džiovyklėje saldainiai išdžiūva maždaug per parą. Taip pat galima džiovinti orkaitėje arba ant karšto radiatoriaus.
Moliūgų saldainiai su citrina
Reikės:
- 1 kg moliūgų.
Cukraus sirupui reikės:
- 800 g cukraus,
- 100 ml vandens arba bet kokių sulčių be tirščių,
- 1 citrinos sulčių,
- vanilės.
Moliūgus nulupkite, pašalinkite žieveles ir sėklas, supjaustykite kubeliais. Išvirkite sirupą iš cukraus, citrinos sulčių, vanilės ir vandens ar sulčių, užpilkite juo moliūgus ir pavirkite 5 min.
Nukaiskite ir palikite pastovėti 6-8 val. Vėl užvirkite, pavirkite 5 min. ir palikite pastovėti 10-12 val.
Išgriebkite moliūgus ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, apibarstykite cukrumi ar cukraus pudra ir palikite apdžiūti. Kuo ilgiau stovės, tuo kietesni taps.
Džiovinti galima ir specialioje džiovyklėje, ir nekarštoje orkaitėje.
Sirupą, kuriame virė moliūgai, galima supilstyti į butelius ir naudoti gėrimams pagardinti.