Žolininkė patarė, kaip iškepti pačią skaniausią pavasarinę kiaušinienę

Pavasaris – tai sujudimas ne tik gamtoje, bet ir laukinių valgomų augalų gerbėjams. Jauni valgomų žolių lapai, medžių pumpurai, sula – tai, ką galime surinkti jau balandžio mėnesį. 

Iš dilgėlių paruošti patiekalus ne tik paprasta, bet ir labai naudinga.<br> 123rf nuotr.
Iš dilgėlių paruošti patiekalus ne tik paprasta, bet ir labai naudinga.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Šilinskienė Naktižiedė

Apr 14, 2019, 10:41 AM, atnaujinta May 12, 2023, 2:58 PM

Valgomi laukiniai augalai – naujai atrandama sena tema. Dilgėles maistui nuo seno plačiai vartojo visų Vakarų ir Vidurio Europos šalių gyventojai. 

Garsiausiuose pasaulio restoranuose šiandien galima pasimėgauti prabangiais patiekalais iš laukinių valgomų augalų. 

Tokie kulinarijos mados vėjai neaplenkia ir Lietuvos. Laukiniai augalai išsiskiria ne tik vertinga maistine sudėtimi, bet ir išskirtiniu, niekur kitur nesutinkamu skoniu. 

Lietuvoje žmonės jau žino ar yra girdėję, kokie laukiniai augalai gali būti vartojami maistui, bet dar trūksta paprastų ir skanių, kiekvienam prieinamų receptų. 

Mano kieme saulėkaitoje jau išdygo pirmosios dilgėlės – vos kelių centimetrų aukščio, tačiau pilnos vitaminų ir kitų veikliųjų medžiagų. 

Šiandien siūlau išsikepti dilgėlių kiaušinienės: prisirinkite saujelę jaunų dilgėlių – maistui tinkamos ir visai mažos. Dilgėles reikia gerai nuplauti, supjaustyti, pakepinti keptuvėje su šlakeliu aliejaus, po to iškepti su kiaušiniais. Tai pats skaniausias ir mums lietuviams įprasčiausias laukinių žolių patiekalas.

Iš dilgėlių galima pasigaminti užtepėlę su morkomis ir sogūnais. Jai reikėtų morkas ir dilgėles sumalti mėsmale, pakepinti su svogūnais riebaluose, valgyti su duona. Jaunų dilgėlių lapelių dedama į sriubas, troškinius, kartu su kiaulpienių lapais, garšvomis.

Dilgėlių lapų ir ūglių skonis yra neutralus, todėl dilgėlės vartojamos su kitais prieskoniniais ir aštresnio skonio augalais: svogūnų laiškais, petražolėmis, rūgštynėmis. 

Dilgėlės turi kraują tirštinančių sąvybių, todėl turintiems šią problemą reiktų dilgėles valgyti kartu su kiaulpienių lapais, kurie turi kraują skystinančių sąvybių. 

Jaunos dilgėlės – vienas efektyviausių, natūralių ir visiems lengvai prieinamų maisto papildų. Jos valo kraują, gerina jo sudėtį, maistingumu jos daug kartų pranašesnės už špinatus. Taip pat ir morkas ir bulves, tuo labiau, kad pavasarį šiose daržovėse jau būna išlikę labai mažai vitaminų. O ankstyvomis šiltnamiuose užaugintomis daržovėmis mitybos specialistai taip pat pataria nesižavėti. 

Taigi geriausia išeitis – jūsų kieme, darže ar parke jau dygstantys valgomi laukiniai augalai – tikras pavasarinių vitaminų lobynas! 

Kristina Šilinskienė Naktižiedė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.