Paprastai vasarą ant stalo karaliauja agurkų, pomidorų ar ridikėlių salotos. Jos tikrai nuostabios, bet jomis jau nieko nebenustebinsite. Jeigu ieškote ko nors naujo, cukinijų salotos turėtų tapti tikru vasaros atradimu. Kaip mums ir nutiko.
Jos itin tinka prie grilyje ar lauže keptų kepsnių, bulvių patiekalų.
Jaunų šiek tiek pamarinuotų cukinijų skonis ir struktūra labai maloniai nuteikia gomurį – ne veltui nuo stalo jos dingsta pirmutinės.
Aš naudoju švelnaus skonio actą. Jeigu jums patinka labiau kandžiojantis liežuvį, naudokite stipresnį. Česnako siūlau dėti pagal skonį ir valgytojų poreikius – ne visiems patinka jų aitrumas.
Ir dar – jeigu tik turite, būtinai naudokite mėtas! Jos čia labai tinka.
Greitai marinuotos cukinijos
Reikės:
- 2 jaunų cukinijų,
- 1,5 arb. š. druskos.
Marinatui:
- 6-7 v. š. alyvuogių aliejaus,
- 2 v. š. acto (9 proc.) arba 3 v. š. acto (6 proc.),
- 2 v. š. medaus,
- 3-6 česnako skiltelių,
- juodųjų pipirų,
- žalumynų – petražolių, krapų, mėtų.
Kaip gaminti
Cukinijas nuplaukite, nulupkite žievelę (to daryti nebūtina, jeigu cukinijos jaunos ir minkštos). Apibarstykite druska ir palikite rėtyje.
Aliejų, actą, medų sumaišykite, įmaišykite išspaustus česnakus, pipirus, kapotas prieskonines žoleles.
Cukinijas lengvai nuspauskite rankomis, kad nutekėtų skystis. Dėkite į dubenį, apliekite marinatu, išmaišykite ir leiskite pastovėti apie pusvalandį-valandą.
Skanaukite!