Žinovė patarė, kaip kepti kalakutą, kad būtų tikras stalo karalius

Nors Padėkos diena labiausiai švenčiama Jungtinėse Amerikos Valstijose bei Kanadoje, tačiau ji ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį vis dažniau paminima ir kai kuriose Europos šalyse. Šios šventės ištakos Europoje siekia dar ankstesnius amžius, kuomet aukojimais, maldomis ar kitomis apeigomis buvo dėkojama už derlių.

 Keptas kalakutas.<br> 123rf nuotr.
 Keptas kalakutas.<br> 123rf nuotr.
Keptas kalakutas.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Keptas kalakutas.<br>„Shutterstock“ nuotr.
 Spanguolių padažas.<br>„Shutterstock“ nuotr.
 Spanguolių padažas.<br>„Shutterstock“ nuotr.
 Moliūgų pyragas.<br>„Shutterstock“ nuotr.
 Moliūgų pyragas.<br>„Shutterstock“ nuotr.
 Kepta antis su apelsinais.<br> 123rf nuotr.
 Kepta antis su apelsinais.<br> 123rf nuotr.
 Žaliųjų pupelių apkepas.<br> 123rf nuotr.
 Žaliųjų pupelių apkepas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 28, 2019, 10:04 AM

Ne išimtis – ir Lietuva, kurioje Padėkos diena dar nėra masinė šventė, tačiau kiekvienais metais tampa vis populiaresnė. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė atskleidžia klasikinius – amerikietiškus Padėkos dienos receptus, kuriuos galima pritaikyti ir tradicinėje lietuviškoje virtuvėje.

Padėkos diena nacionaline švente JAV tapo dar 1789 metais valdant prezidentui George'ui Washingtonui, o jos istorinės šaknys siekia dar senesnius laikus. Šiais laikais jos šventimas jau beveik praradęs religinį kontekstą, todėl daugumai šeimų tai tiesiog puiki proga sukviesti visus artimuosius prie vieno stalo ir drauge pasimėgauti gardžiu maistu.

Šventinis akcentas – tinkamai paruoštas kalakutas

Maisto ekspertė V.Juodkazienė pasakoja, jog Padėkos dienos valgių asortimentas – ne ką mažesnis nei Kalėdų ar Naujųjų metų vaišių stalo, tačiau pagrindinis patiekalas – kalakutas. Jos teigimu, gaminant kalakutą svarbiausia yra apskaičiuoti jo kepimo laiką, kadangi šis patiekalas Padėkos dieną turi būti iškilmingai ištrauktas iš orkaitės ir patiektas ant stalo pačiu laiku – visos šeimos susibūrimo akivaizdoje.

„Kalakutas neabejotinai turi išskirtinį statusą virtuvėje, ypač per Padėkos dieną. Nenuostabu, kad dėl savo dydžio jis gaminamas tik išskirtinėmis progomis. Pagrindinė taisyklė, kuria reikėtų vadovautis gaminant šį išskirtinį patiekalą – numatyti bent po pusvalandį kepimo laiko kiekvienam paukščio kilogramui.

Kepti kalakutą reikia 160 laipsnių temperatūroje jo sparnus pakišus po apačia arba pridengus juos folija. Kalakuto sparnai sudega pirmiausia, todėl juos reikia apsaugoti ir atidengti tik kepimo pabaigoje, kad jie gražiai apskrustų“, – patarimais dalinasi V.Juodkazienė.

Sėkmė slypi smulkmenose

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė pastebi, kad Lietuvoje kalakutų pirkėjai daugiau perka per didžiąsias metų šventes – kaip ir ančių ar žąsų.

„Šventiniu laikotarpiu vidutiniškai parduodame maždaug 7 tonas kalakutų. Tiesa, tai būna prieš pat Kalėdas ir Naujuosius metus, todėl tokio akivaizdaus kalakutų pardavimų šuolio prieš ar per Padėkos dieną kol kas nepastebime“, – sako I.Baltrušaitienė.

Vietoje kalakuto kai kurios šeimos, švenčiančios Padėkos dieną, taip pat dar renkasi antį, žąsį ar tiesiog kumpį. Vis tik, V.Juodkazienės teigimu, kalakutas – neatsiejamas Padėkos dienos simbolis, o didžiausias išradingumas pasireiškia ruošiant jo įdarą bei garnyrą.

„Kalakuto įdarui dažniausiai pasirenkamos įvairios daržovės ir vaisiai – salierai, morkos, svogūnai, obuoliai, apelsinai. Kartais jie įdaromi ir riešutais ar kitos rūšies mėsa, pavyzdžiui, pjaustyta kiauliena ar dešrelėmis.

Nuo kalakuto neatsiejamas spanguolių padažas, kurį pasigaminti šią dieną tiesiog privaloma. Tradiciniu Padėkos dienos valgiu taip pat laikomas šparaginių pupelių apkepas, o tarp desertų karaliauja moliūgų pyragas“, – pasakoja V.Juodkazienė ir dalinasi receptais.

Šventinis kalakutas su obuoliais

Reikės:

• 1 vnt. kalakuto;

• 12 vnt. nedidelių obuolių;

• 2 valg. šaukšt. sviesto;

• 3 valg. šaukšt. vandens;

• druskos, pipirų ir kitų mėgstamų prieskonių.

Kaip gaminti

Kalakutą išvalykite ir paruoškite gamybai. Obuolius taip pat nulupkite, išimkite jų vidų ir perplaukite. Tuomet kalakutą ištrinkite druska, sviestu bei kitais mėgstamais prieskoniais, o į vidų sudėkite obuolius. Kalakutą galite palikti marinuotis kelioms valandoms, bet geriausia – nakčiai.

Pasimarinavusį kalakutą apšlakstykite vandeniu ir įdėkite į įkaitintą orkaitę. Pradėkite kepti ir maždaug kas 10 minučių atidarę orkaitę kalakutą apšlakstykite išsiskyrusiomis sultimis, kad jis nebūtų per daug sausas. Kalakutas bus iškepęs tuomet, kuomet šakutė lengvai smeigsis į mėsą. Iškeptą kalakutą galite aptepti ir papuošti tradiciniu padėkos dienos garnyru – spanguolių uogiene.

Spanguolių padažas

Reikės:

• 150 ml obuolių acto;

• 400 g spanguolių;

• 150 g rudojo cukraus;

• 150 ml vandens;

• 0,5 arbat. šaukšt. kvapniųjų pipirų;

• 1 cinamono lazdelės;

• imbiero.

Kaip gaminti

Visus ingredientus sudėkite į puodą ir virkite ant silpnos ugnies apie pusvalandį. Tuomet išimkite imbierą ir cinamono lazdelę, o gautą padažą supilkite į dubenėlį. Vietoje vandens šio padažo gamyboje galite naudoti ir mėgstamas sultis. Jei norite tirštesnio padažo – į jį įverkite krakmolo.

Kepta antis su apelsinais ir medumi

Reikės:

• 1 anties;

• 2 vnt. apelsinų;

• 0,5 l vandens;

• 1 arbat. šaukšt. druskos;

• 0,5 arbat. šaukšt. smulkiai kapotos šviežios imbiero šaknies;

• 100 g medaus;

• 150 g sviesto;

• 2 apelsinų sulčių;

• pusės citrinos sulčių;

• žiupsnelio bazilikų ir petražolių.

Kaip gaminti

Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Antį nuvalykite, išplaukite ir nusausinkite. Tuomet dubenėlyje sumaišykite susmulkintus bazilikus, petražoles, imbierą ir druską. Antį iš vidaus ir iš išorės įtrinkite prieskonių mišiniu.

Apelsinus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite ketvirčiais ir sudėkite į anties vidų, o antį dėkite į orkaitę. Tuomet pagaminkite padažą – į puodelį sudėkite medų, sviestą, pilkite citrinų ir apelsinų sultis ir maišant keptuvėje kaitinkite ant mažos ugnies, kol ištirpsta sviestas ir medus.

Paruoštą padažą užpilkite ant anties ir ją kepkite orkaitėje apie pusvalandį. Tada antį apverskite krūtine žemyn, sumažinkite temperatūrą iki 150 laipsnių ir toliau kepkite kelias valandas, kol anties mėsa suminkštėja. Iškepusią antį apverskite krūtine į viršų ir dar keletą minučių pakepkite, kad viršus gražiai apskrustų.

Šparaginių pupelių apkepas

Reikės:

• 650 g šparaginių pupelių;

• 6 vnt. kiaušinių;

• 300 g fermentinio sūrio;

• 3 skiltelės česnako;

• 3 valg. šaukšt. sviesto;

• saujos petražolių;

• šiek tiek druskos ir juodųjų pipirų.

Kaip gaminti

Pasūdytame vandenyje išvirkite šparagines pupeles. Tuomet keptuvėje ištirpinkite du šaukštus sviesto ir pakepinkite susmulkintą česnaką. Tai padarę, į tą pačią keptuvę sudėkite išvirtas šparagines pupeles ir dar šiek tiek pakepę, pagardinkite druska bei juodaisiais pipirais. Tuomet įmuškite į dubenį kiaušinius, išplakite juos ir įmaišykite į juos sutarkuotą sūrį bei susmulkintas petražoles. Kepimo indą ištepkite dviem šaukštais sviesto ir sudėkite į ją su česnakais apkeptas pupeles ir užpilkite kiaušinių, sūrio bei petražolių plakiniu. Apkepą kepkite apie valandą laiko 180 laipsnių temperatūroje.

Amerikietiškas moliūgų pyragas

Reikės:

• 300 g miltų;

• 150 g sviesto;

• 450 g moliūgų tyrės;

• 100 g sviesto;

• 100 g cukraus;

• 3 valg. šaukšt. šalto vandens;

• 3 vnt. kiaušinių;

• 150 g sutirštinto pieno;

• 1 arbat. šaukšt. malto cinamono;

• 0,5 arbat. šaukšt. druskos;

• žiupsnelio muskato riešutų, maltų gvazdikėlių ir malto imbiero.

Kaip gaminti

Iš pradžių pradėkite ruošti tešlą. Į dubenį suberkite miltus, įberkite žiupsnelį druskos ir sudėkite smulkiais gabaliukais supjaustytą sviestą. Viską gerai išmaišykite iki drėgnų trupinėlių konsistencijos. Tuomet pilkite vandenį ir užminkykite tešlą. Jeigu reikia – vandens pilkite daugiau, stebėkite, kad masė gautųsi tolygi. Tešlą iškočiokite, dėkite į formą, išklotą kepimo popieriumi ir suformuokite kraštelius. Padėkite į šaldytuvą ir pradėkite gaminti įdarą – išplakite kiaušinius su cukrumi, sudėkite moliūgų tyrę, prieskonius, šiek tiek druskos ir sutirštiną pieną. Viską gerai išmaišykite iki vienalytės masės ir supilkite ant pyrago pagrindo. Pyragą kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 170 laipsnių ir kepkite dar apie pusvalandį. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.