Šiandien dalijamės Ali receptu: išsikepkite keksą su cukatomis, kuris namus iškvėpins švenčių aromatais.
Keksas su cukatomis
Apelsinų cukatoms reikės:
- 3 apelsinų žievelių;
- 500 ml vandens;
- 380 g cukraus;
- 1 vanilės lazdelės, padalintos pusiau.
Keksui reikės:
- 170 g sviesto;
- 200 g rudojo cukraus;
- 50 g migdolų miltų;
- 3 kiaušinių;
- 60 g pieno;
- 240 g miltų;
- 6 g kepimo miltelių;
- 40 g cukatų;
- 50 g lazdyno riešutų;
- 60 g migdolų.
Dekorui reikės:
- 300 g juodojo šokolado;
- žiupsnelio druskos;
- apelsinų cukatų.
Kaip gaminti
Sudėti apelsinų skilteles į puodą ir užpilti vandeniu, kad apsemtų, ir užvirti. Tuomet nuskalauti šaltu vandeniu ir vėl užvirti. Tai pakartoti du kartus.
Sudėti nuvirtas žieveles į puodą, užpilti vandeniu, cukrumi, įdėti perpjautą vanilės lazdelę ir užvirti. Tuomet sumažinti kaitrą ir virti 30 min. Palikti atvėsti 30 min. Tuomet uždengti dangčiu ir laikyti per naktį. Po to vėl iš naujo užvirti ta patį puodą, sumažinti ant minimalios kaitros ir virti 2 valandas iki kol apelsinai suminkštės ir susicukruos. Palikti atvėsti nakčiai. Kitą dieną nupilti sirupą, žieveles padėti ant grotelių ir palikti išdžiūti 3-4 valandoms.
Keksui virtuviniame kombaine sumalti riešutus. Tuomet supilti miltus bei kepimo miltelius ir dar permalti, kad tolygiai pasiskirstytų. Cukrų išpurenti su kambario temperatūros sviestu. Į masę suberti migdolų miltus, įmušti kiaušinius ir supilti pieną. Išmaišyti iki vientisos masės. Tuomet suberti visus birius ingredientus ir permaišyti.
Cukatas supjaustyti smulkiais kubeliais ir įmaišyti į tešlą.
Tešlą supilti į sviestu išteptą ir miltais pabarstytą formą. Kepti 145 °C apie 1 valandą.
Šokoladą ištirpinti garų vonelėje, įberti žiupsnelį druskos ir glazūruoti kekso viršutinę dalį. Puošti apelsinų cukatomis.
Skanaus!