Žinomų kauniečių sausainių receptai: pamėginkite išsikepti ir jūs

Artėjant šventėms kauniečių namai pakvimpa kepiniais. Prieš Kūčias ir Kalėdas dažnas kepa sausainius, meduolius, keksus ar pyragus. Pamėginkite ir jūs.

 G.Gustas švenčių proga kepa imbieru gardintus sausainius.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
 G.Gustas švenčių proga kepa imbieru gardintus sausainius.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
G.Gustas švenčių proga kepa imbieru gardintus sausainius.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
G.Gustas švenčių proga kepa imbieru gardintus sausainius.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
D.Skudžinskaitė skanėstus kepa dar prieš šventes.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
D.Skudžinskaitė skanėstus kepa dar prieš šventes.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 23, 2019, 10:46 AM, atnaujinta Dec 23, 2019, 10:50 AM

Televizijos prodiuserė Danutė Skudžinskaitė kalėdinius meduolius ir sausainius kepti ir puošti pradėjo likus maždaug dviem savaitėms iki švenčių.

Renginių režisierius ir organizatorius Giedrius Gustas švenčių proga taip pat kepa imbieru bei cinamonu gardintus sausainius.

Rankų darbo meduolius ir sausainius kauniečiai ragauja patys ar jais vaišina svečius. Gardėsiai – ir puiki dovana.

Kepa drauge su dukterimi

D.Skudžinskaitė nuo pat vaikystės mėgsta, kad prieš Kalėdas namuose sklandytų kepinių, cinamono, gvazdikėlių ir mandarinų kvapas. Anksčiau ji kalėdinius skanėstus kepdavo su savo mama. Dabar jai padeda paauglė duktė Urtė.

„Džiaugiuosi, kai namiškiai valgo mano keptus sausainius ir meduolius, todėl gaminu juos su džiaugsmu. Skanėstų kepimas man – ne rūpestis, o smagus laiko leidimo būdas, ypač kai įsitraukia dukra“, – pasakojo televizijos prodiuserė.

Moters tikinimu, kepti meduolius ir sausainius geriausia dviese dar ir todėl, kad jų gaminimo procesas vyksta labai greitai.

„Dviese gerokai lengviau stebėti, kad jie neperkeptų. Tačiau smagiausia gardėsius drauge gražinti ir papuošti“, – kalbėjo moteris.

Gardėsiai – puiki dovana

Prieš šias Kalėdas D.Skudžinskaitė kepa burnoje tirpstančius juodojo šokolado sausainius. Tai amerikietiški sausainiai, kurie gana greitai paruošiami, nes jų tešlos nereikia šaldyti.

„Šiems sausainiams nereikia daugybės produktų, o ir juos gaminti nėra sudėtinga. Jeigu nuspręsite pasikepti šių sausainių, būtinai apšlakstykite juos baltojo ar kokio kitokio šokolado glajumi. Jis sausainius ne tik papuošia. Saldumynai tampa dar gardesni“, – teigė pašnekovė.

Šokoladinius sausainius kaunietė pakuoja kaip dovanas.

Virtuvėje mėgsta improvizuoti

G.Gustas gyvenimo neįsivaizduoja be saldumynų. Juos maistą gaminti mėgstantis vyras kepa ir valgo gana dažnai. O prieš didžiąsias metų šventes saldžius kepinius gamina kone kasdien.

„Turiu daugybę sausainių ir pyragų receptų. Tačiau labiausiai mėgstu improvizuoti, todėl kaskart mano kepiniai būna vis kitokie“, – pasakojo G.Gustas.

Šventinius gardėsius kaunietis gardina imbieru, cinamonu ir džiovintomis apelsinų žievelėmis. Režisieriaus teigimu, jie kelia kalėdinę nuotaiką bei dvasią.

Jis taip pat mėgsta prie Kalėdų dovanų pridėti dėžutę paties keptų sausainių. Dažniausiai tai būna citrininiai sausainiai su įvairiomis sėklomis ar imbieru ir cinamonu.

Glazūruoti šokoladiniai sausainiai

Reikės:

• 170 gramų juodojo šokolado,

• 1 stiklinės miltų,

• 110 gramų sviesto,

• 3/4 stiklinės smulkaus rudojo cukraus,

• 1/3 stiklinės nesaldžios kakavos,

• 2 kiaušinių,

• 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto,

• 0,5 arbatinio šaukštelio sodos,

• žiupsnio druskos,

• 60 g baltojo šokolado,

• 1 arbatinio šaukštelio saulėgrąžų aliejaus.

Dubenyje ištirpdykite šokoladą. Po to padėkite, kad atvėstų.

Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, sodą ir druską. Kitame suplakite cukrų su sviestu ir vanilės ekstraktu. Įmuškite 2 kiaušinius ir išplakite. Supilkite šokoladą ir išmaišykite. Supilkite miltus ir lengvai išmaišykite.

Ant kepimo skardos patieskite kepimo popierių. Dėkite po šaukštą masės maždaug 5 centimetrų atstumu vienas nuo kito ir lengvai išlyginkite sausainių paviršių. Iš visos tešlos turėtų išeiti apie 18–20 vidutinio dydžio sausainių.

Iki 150 laipsnių Celsijaus įkaitintoje orkaitėje juos kepkite maždaug 20 minučių. Kelias minutes juos palikite ant kepimo popieriaus, kad atvėstų.

Paruoškite baltojo šokolado (tiks pieninis ir juodasis šokoladas) glaistą. Jam reikės nedideliame puode įkaitinti šiek tiek vandens. Baltąjį šokoladą sudėkite į dubenį, įpilkite aliejaus. Dubenį uždėkite ant puodo su karštu vandeniu, ištirpdykite šokoladą ir išmaišykite.

Dar karštu glajumi apšlakstykite atvėsusius sausainius.

Sausainiai su imbieru ir cinamonu

Reikės:

• 220 gramų sviesto,

• 370 gramų miltų,

• žiupsnio druskos,

• 150 gramų cukraus,

• 2 arbatinių šaukštelių nutarkuotos citrinos žievelės,

• vanilės,

• cinamono,

• 4 kiaušinių trynių,

• tarkuoto imbiero.

Dubenyje sumaišykite miltus, druską, citrinos žievelę ir kepimo miltelius. Kitame dubenyje išsukite sviestą ir cukrų, supilkite kiaušinių trynius su vanile, pamaišykite. Pamažu maišydami berkite miltų, druskos, cinamono, kepimo miltelių ir citrinos mišinį.

Suformuokite du papločius, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite į šaldytuvą bent porai valandų.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Išimkite po vieną paplotį iš šaldytuvo, leiskite kiek pastovėti, o tada iškočiokite ant kepimo popieriumi iškloto paviršiaus iki 5–7 mm storio lakštą. Pabarstykite miltų, kad tešla neliptų.

Specialiomis formelėmis išpjaukite sausainius ir atsargiai perkelkite juos ant kepimo popieriumi išklotų skardų. Dalį sausainių apiberkite sėklomis ir kepkite 12–14 minučių.

Kepinius atvėsinkite. Sausainius, kurių neapibarstėte sėklomis, gardinkite glajumi arba kitomis puošmenomis, cinamonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.