D. Praspaliauskas kviečia išmėginti tris receptus iš Graikijos

Graikija didžiuojasi viena seniausių ir turtingiausių pasaulio virtuvių, kuri savo ištakomis siekia dar antikinius laikus. Anot restorano „Amandus“ šeimininko ir šefo Deivydo Praspaliausko, Viduržemio jūros regione gyvenantys graikai be didelių pastangų visus metus maitinasi sveikai dėl plataus vietinių produktų spektro.

D.Praspaliausko teigimu, Graikijos virtuvė yra turtinga žuvies, jūros gėrybių, mėsos ir žvėrienos pasirinkimu, tačiau daugelis jų patiekalų tinka ir vegetarams.<br> 123rf ir pranešimo autorių nuotr.
D.Praspaliausko teigimu, Graikijos virtuvė yra turtinga žuvies, jūros gėrybių, mėsos ir žvėrienos pasirinkimu, tačiau daugelis jų patiekalų tinka ir vegetarams.<br> 123rf ir pranešimo autorių nuotr.
 Graikiškos salotos.<br> 123rf nuotr.
 Graikiškos salotos.<br> 123rf nuotr.
 Marinuotos alyvuogės. <br> 123rf nuotr.
 Marinuotos alyvuogės. <br> 123rf nuotr.
 Dzadzikio padažas.<br> 123rf nuotr.
 Dzadzikio padažas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-06-08 10:52

Šefas ne tik pasakoja apie Graikijos virtuvės istoriją, jos ypatumus ir išskirtinius bruožus, bet ir dalijasi trimis vasariškais receptais.

„Šią savaitę pirkėjus kviesime nusikelti prie Viduržemio jūros, nes visose „Lidl“ parduotuvėse prasideda Graikijos savaitė. Bus galima rasti tiek būtiniausių graikiškų patiekalų gamybai reikalingų atributų – graikinio jogurto, skirtingų prieskonių mišinio, įvairiausių sūrių, tiek įvairių šaldytų produktų, užkandžių, saldumynų ir dar daugiau“, – sako „Lidl Lietuva“ Pardavimų skatinimo departamento vadovas Linas Baltušis.

Graikija – alyvuogių aliejaus šalis

D.Praspaliauskas pasakoja, kad Graikijos virtuvė yra turtinga savo žuvies, jūros gėrybių, mėsos ir žvėrienos pasirinkimu, tačiau daugelis jų patiekalų tinka ir vegetarams.

„Šios Viduržemio jūros valstybės kulinarinis paveikslas yra neįsivaizduojamas be įvairiausių prieskonių ir jų mišinių, išskirtinių padažų ir, žinoma, alyvuogių ir jų aliejaus. Graikija jau nuo seno garsėja kaip daugiausiai alyvuogių aliejaus sunaudojanti šalis, o vienam graikui tenka daugiau kaip 20 litrų alyvuogių aliejaus per metus“, – sako D.Praspaliauskas.

Pasak jo, šios šalies virtuvė pasižymi begale skirtingo pobūdžio užkandžių, tradiciškai valgomų prieš vakarienę arba pietus: „Taip pat Graikija yra neatsiejama nuo gausaus arsenalo desertų, kepinių, užtepėlių ir kitų patiekalų, leidžiančių įnikti į jos gastronominį pasaulį ir ten pasilikti ilgam. Baklava, kataifi, bougatsa, tzatziki, graikiškos salotos ir skirtingi sūriai – tai tik keletas valgių, padėsiančių mintyse atsidurti prie Viduržemio jūros.“

Graikiškos salotos – paprastas receptas, autentiškas skonis

Vienas populiariausių patiekalų, atkeliavusių iš Graikijos, yra graikiškos salotos. Tai – gaivus, sveikas ir lengvas maistas, kuriam paruošti pakaks kelių minučių.

„Salotų gamybai reikės 4 pomidorų, 1 nulupto besėklio agurko, pusės plonai supjaustyto raudonojo svogūno, 100 g mėgstamų alyvuogių, šaukštelio raudonėlių ir 3 šaukštų smulkinto fetos sūrio.

Smulkiai viską supjaustykite, paskaninkite žiupsneliu druskos ir pipirų bei 4-6 šaukštais tyro alyvuogių aliejaus ir išmaišykite dideliame dubenyje. Galiausiai salotas patiekite su skrudinta duona“, – receptu dalijasi restorano „Amandus“ savininkas.

Dzadzikis – būtinas vasaros atributas

Kita Graikijos virtuvės pažiba – universalusis dzadzikio (tzatziki) padažas, be kurio Graikijoje neapsieina nei pietų, nei vakarienės stalas.

„Be šio padažo neįsivaizduoju savo maisto raciono – jis tinka tiek su mėsa, tiek su daržovėmis ar kaip užkandis. Jam paruošti reikės 300 g agurkų, kuriuos reikia nulupti, sutarkuoti ir sudėjus į sietelį nusunkti sultis, dzadzikio prieskonių mišinio, 5 skiltelių maltų česnakų, šlakelio citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus, žiupsnelio baltųjų pipirų ir druskos. Visus šiuos ingredientus sumaišykite su 300 g graikinio jogurto ir mėgaukitės gaiviu padažu“, – teigia D. Praspaliauskas.

Alyvuogių marinatas nepriekaištingiems užkandžiams

Vasaros metu vis dažniau sulaukiame draugų ar giminių viešnagių savo namuose, o laiko paruošti įmantrų užkandžių stalą būna ne visada, tad restorano „Amandus“ savininkas dalijasi lengvo graikiško užkandžio – namuose marinuotų alyvuogių – receptu.

„Jums prireiks 500 g skirtingų alyvuogių – žalių, juodų ir Kalamata, 100 g medaus, 100 ml vyno acto, 100 ml alyvuogių aliejaus, „Gyros“ arba „Bifteki“ prieskonių mišinio, 3 skiltelių smulkinto česnako.

Visus ingredientus gerai išmaišykite, o jeigu norisi, paskaninkite druska ir pipirais.

Prieš patiekiant alyvuoges jos marinate turėtų praleisti bent keletą valandų, o idealiu atveju – keletą dienų. Šį marinatą galėsite naudoti ne vieną kartą, o jame pastovėjusių alyvuogių skonis nustebins kiekvieną jų gerbėją“, – sako šefas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.