Lengvai paruošiamas česnakinis pagardas iškart pateko tarp favoritų

Ilgai svarsčiau, kaip pavadinti šį gaminį – lyg ir ruošinys, lyg ir pagardas, bet visgi labiausiai mūsų namuose prilipo česnakynės pavadinimas, nors česnakai čia – tik kvarteto dalis. Ir jei anksčiau mano firminių sriubų slaptasis gardintojas būdavo adžika, dabar ji trumpam (o gal ir ne) išstumta iš elito – labai jau valgytojams įtiko truputį aštrus sriubų skonis ir aromatas. 

 Česnakinis pagardas.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 Česnakinis pagardas.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Oct 5, 2020, 9:30 AM, atnaujinta Sep 29, 2022, 5:04 PM

Dedu česnakynės ir į troškinius, ja trinu keptą duoną, aptepu kepamą paukštieną, žodžiu, naudoju ten, kur tinka česnakai, sūrumas ir aštri nata.

Gamyba labai nesudėtinga, ilgėliau užtrunka tik česnakų lupimas, nes naudoju rudenį išrautus, šviežius ir – kaip mėgstu pajuokauti – tikrus, naminius. 

Joks iš už jūrų marių atvežtas česnakas neprilygsta tokiam, tad jei jau sumanytumėte pasigaminti šio skanumyno, pirkite kiek brangesnius, bet mūsų ūkiuose ar babytės užaugintas galvas.

Ir jau ne kartą diskutavome apie aitriųjų paprikų aštrumo laipsnį – česnakynei vertėtų rinktis vidutinio aštrumo paprikas, nes jos naudojamos su visomis sėklomis, kuriose yra pats macnumas. 

Jei turite labai aštrių, deginančių, prieš gaminant sėklas visgi išimkite. Aš šį kartą naudojau geltonas, beveik oranžines aitriąsias paprikas, todėl gavosi tokia ryški geltona spalva.

Česnakynė

Reikės:

  • 0,5 kg česnakų
  • 0,5 kg aitriųjų pipirų
  • 120 g rupios druskos (4 šaukštai)
  • 100 ml tyro bekvapio aliejaus

Kaip gaminti

Česnakus nulupu, pašalinų paprikų kotus, viską dedu į maisto smulkintuvo indą (rankinis trintuvas nelabai tiks, geriausia malti kombaino ar kokteilinės peiliais). 

Malant lėta srovele supilu aliejų, malu iki masė tampa tolygi. Galiausiai suberiu druską ir dar kelioms sekundėms įjungiu peilius.

Česnakynę sudedu į nedidelius indelius, vieną pasilieku šaldytuve, kitus nešu į rūsį.

Atidarytas indelis šaltoje aplinkoje puikiai laikosi iki 3 mėnesių.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.