Kadangi pasikliovė ne amžiną atilsį močiutės Kazimieros paliktu tiksliu receptu, o tik savo, dar vaiko, skonio prisiminimais, vyras itin džiaugėsi, kad silkė su cinamonu jam puikiausiai pavyko!
„Kai buvau vaikas, ši silkė man buvo skaniausia, ką močiutė pagamindavo Kūčių stalui. Atsimindamas tą vaikystės skonį pabandžiau pagaminti.
Išeina saldžiai rūgšti, sunyksta visos ašakos (o vaikui tai labai svarbu), valgėme su karštomis neluptomis bulvėmis ir daug grietinės. Geriausia, ką tais laikais esu valgęs! Net puodą, kuriame ruošdavo, puikiausiai atsimenu! Kai gaminau, tikiu, ji iš dangaus man šypsojosi ir juokėsi.
Manau, kad būtent tokius švenčių patiekalų receptus reikia perduoti vaikams. Jei atvirai – man tikrai gėda žiūrėti, kai ant Kūčių stalo puikuojasi sušiai ar jūrų gėrybės.
Visus metus galime valgyti tas nesąmones, o Kūčių vakarienė, mūsų nuomone, turi būti senovinė“, – entuziastingai kalbėjo vienas iš „Teleloto“ vedėjų Deivis.
Deivio babytės Kazimieros silkės receptas
Silkę Deivis siūlo pirkti su galva ir patiems ją išdoroti.
Nulupti odelę, išsipjauti filė. Galima kartu sudėti ir pienius, ikrus.
Marinatui reikės:
- vandens,
- kvapiųjų ir juodųjų pipirų (nemaltų),
- laurų lapų,
- nemažai cukraus,
- šiek tiek druskos.
Marinatą kaitiname ir pabaigoje, kai ištirpsta cukrus su druska, o pipirai paskleidžia kvapą, pilame šiek tiek acto, beriame nemažai cinamono. Ragaujame – skonis turi būti saldžiarūgštis.
Marinatą atvėsiname. Silkę supjaustome su daug svogūnų žiedų ir užpilame marinatu.
Padedame šaltai mažiausiai parai.